Asumisoikeuskodeissa asuu tyytyväisiä asukkaita

Mies ja nainen istumassa sohvalla asumisoikeuskodissa. Kaupallinen yhteistyö: Avain Yhtiöt

Asumisoikeusasukkaat ovat jo pitkän aikaa olleet tutkimusten mukaan tyytyväisiä asumismuotoonsa. Eikä ihme.

Turvallinen asumismuoto, joka yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet soveltuu hyvin erilaisten perhemuotojen ja monen ikäisten ihmisten tarpeisiin. Selvä osoitus tyytyväisyydestä on huomattavan pieni asukasvaihtuvuus, joka on jatkanut laskuaan viime vuodet – poismuuttamista asumisoikeuskodeista miettii tällä hetkellä alle 17 % asukkaista, kun vuokra-asunnoissa vaihtuvuus on huomattavasti suurempaa, joissain kohteissa jopa 50 %.

Asumisoikeusasukkaat pääsevät vaikuttamaan kotitalonsa asioihin

Toisin kuin vuokrakodeissa, asumisoikeusasunnoissa asukkaat voivat remontoida kotejaan oman maun mukaan omistajan tarkemmin määrittelemien ohjeiden mukaisesti. Moni onkin tehnyt kodistaan remontoimalla itselleen mieluisemman – aivan, kuten omistusasunnoissakin tehdään.

Oman kodin lisäksi asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa talon asioihin. Asumisoikeustalojen Asukastoimikunnilla on tärkeä rooli asumisviihtyvyyden parantamisessa ja yhteisöllisyyden rakentamisessa asukkaiden keskuudessa – on kyse sitten pihojen ja istutusten kunnostamisesta tai vaikuttamisesta tulevien vuosien korjaussuunnitelmiin.

Asumisoikeustalot voivat omien budjettiensa puitteissa miettiä itse, millä keinoin he voivat yhdessä vaikuttaa siihen, että taloissa viihdytään. Asukkaat pääsevät myös antamaan oman näkemyksensä talojensa tuleviin korjaussuunnitelmiin, talousarvioihin ja käyttövastikkeiden suuruuksiin.

Vaikutusmahdollisuudet kasvavat entuudestaan asumisoikeuslain uudistumisen myötä. Asukkaille kaavaillaan mm. aiempaa suurempaa mahdollisuutta valvoa kustannusten läpinäkyvyyttä ja yhteistyötä talon omistajien kanssa on suunniteltu tiivistettävän entisestään.

Myös asumisoikeusasuntojen haku yksinkertaistuu, kun jatkossa hakijoilla on käytössään vain yksi järjestysnumero. Mitä kaikkea uusi laki tuokaan tullessaan, selkiytyy seuraavan parin vuoden aikana.

Avain Asuntojen asumisoikeuskodit tekevät kauppansa – osassa Suomea talot täyttyvät hetkessä

Asumisoikeuskoteja valmistuu Suomessa vuosittain vajaa 2000 ja tarvetta olisi suuremmallekin määrälle. Kysyntä on kasvanut viime vuosina huimasti etenkin suurissa kaupungeissa, joissa asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat selvästi markkinavuokria edullisempia. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat 42 % asumisoikeusasuntoja kalliimpia, ja muissa kasvukeskuksissa ero on 23 % asumisoikeuden eduksi. Kunnat ympäri Suomen ovat avainasemassa, kun tontteja jaetaan ja jotta tarjonta saadaan vastaamaan kysynnän määrää.

Avaimella asumisoikeuskoteja on noin 8000 ja vuosittain valmistuu parikymmentä uutta kohdetta. Avain-koteja löytyy tällä hetkellä pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle saakka. Etenkin pohjoisemmassa Suomessa asunnot käyvät kaupaksi ja monet kohteista täyttyvät jo ensimmäisen hakemuskierroksen aikana.

Kun haluat asua kuin omistaja, mutta huoletta kuin vuokralainen – on asumisoikeuskoti oikea vaihtoehto sinulle.

Tutustu asumisoikeuteen ja Avain asuntoihin >>