Oikein hinnoiteltu asunto käy paremmin kaupaksi

Kaupallinen yhteistyö: RE/MAX

Asunnon hinta on monen tekijän summa. Mutta mitkä asiat vaikuttavat asunnon hintaan, ja miten se määritellään oikein?

Hinnoittelu vaikuttaa ostajan mielikuviin voimakkaasti, ja siten myös siihen, meneekö asunto kaupaksi lopulta oikeaan markkinahintaan. Voisi ehkä kuvitella, että asuntoa myydessä pitää vain laittaa hintalappu esiin ja pyörät pyörimään, mutta juuri hinnoittelun kanssa hätiköiminen voi kostautua: väärin hinnoittelemalla voi pahimmillaan hävitä paljon rahaa.

Asunto on suurin yksittäinen kauppa, jonka ihminen elämänsä aikana tekee, ja siksi asuntokaupan onnistumisella on vaikutusta myös tulevaisuuteen. Murehtia ei kannata, mutta askeleet kannattaa ottaa rauhallisesti yksi kerrallaan. Ensin kannattaa selvittää, mitkä asiat vaikuttavat asunnon hintaan, ja miten hinta kannattaa määritellä.

Miksi on tärkeää hinnoitella jo alussa oikein?

Asunnon myynnissä on tärkeää asettaa asunnon hinta oikealle tasolle heti alkuvaiheessa. Vaikka houkutus olisi suuri hilata pyyntihintaa ylöspäin, tämä voi kostautua myöhemmin. Itse asiassa liian korkea pyyntihinta johtaa tyypillisesti siihen, että asunnon toteutunut kauppahinta on alle markkinahinnan.

“Oikean hinnoittelun merkitystä ei voi korostaa liikaa. Asuntomarkkinoilla itsemyyjän kompastuskivi on asunnon usein ylihinnoittelu, joka vähentää ostajien kiinnostusta ja johtaa usein siihen, että asunto joudutaan lopulta myymään alle markkinahinnan. Asunnon oikea hinnoittelu vaatii taitoa”, RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto kiteyttää.

“Toinen ongelma on alihinnoittelu: asunnon ympärille saadaan sutinaa, kun sitä markkinoidaan markkinahintaa selvästi halvemmalla”, Aalto jatkaa, ja kuvailee tilanteen aiheuttamia ongelmia:

“Myynti vaikuttaa näennäisen helpolta, kun ostajia riittää pilvin pimein. Myyjä on kuitenkin saamassa asunnostaan liian vähän rahaa. Myös tällaisessa tapauksessa ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän käyttäminen prosessin alusta asti on kullanarvoista. Hän käy ostotarjousneuvottelut useamman ostajan kanssa, hyödyntää myynti- ja neuvottelutaitojaan ja varmistaa, että juridiset yksityiskohdat käsitellään oikein. Tavoitteena on, ettei omistaja myy kysyttyä asuntoaan alihintaan ja häviä rahaa”, hän vielä täsmentää.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa hinnoitella asunnon älykkäästi. Välittäjällä on syvällistä aluetuntemusta, ymmärrystä ostajien käyttäytymisestä sekä kyky arvioida asunnon arvo alueen markkinatilanteeseen sekä omaan kokemukseensa pohjautuen. Näin asunto saadaan myös todennäköisemmin myytyä parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Mitkä asiat vaikuttavat asunnon hintaan?

Asunnon hintaan vaikuttavat tekijät voidaan jakaa kahteen pääryhmään: asuntoon / taloyhtiöön ja asuinalueeseen liittyviin tekijöihin.

Asuntoon / taloyhtiöön liittyvät tekijät

Sijainti

Oletko kuullut sanottavan, että sijainti on kaikki kaikessa? Tämä pitää pitkälti paikkansa, vaikka se ei yksistään ole peruste asunnon hinnoittelulle. Asunnon sijainti on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista, sillä se on asunnon pysyvä ominaisuus, ja se on myös seikka, josta ostajat ovat valmiita maksamaan.

Neliöt ja pohjaratkaisu

Suuremmasta tilasta ja lisäneliöistä saa yleensä maksaa enemmän. Asunnon hintaa ei kuitenkaan lasketa pelkkien neliöiden tai huoneiden lukumäärän perusteella. Jos asunnossa on erityisen toimiva pohjaratkaisu, voidaan asunnosta myös pyytää korkeampaa neliöhintaa. Vanha sanonta: “Ei ne neliöt, vaan se tilantuntu” pitää usein paikkansa. Hyvin suunniteltu pohjaratkaisu voikin nostaa asunnon arvoa.

Asunnon ja taloyhtiön kunto ja tehdyt remontit

Missä kunnossa asunto on? Entä mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja mitä on suunnitteilla? Vertailtaessa samantyyppisiä asuntoja samalta alueelta, voi hinnoissa olla merkittäviäkin eroja – riippuen siitä, mitä peruskorjauksia tai perusparannuksia taloyhtiössä on tehty.

“Jos taloyhtiössä on suunnitteilla esimerkiksi putki- tai julkisivuremontti lähivuosina, tulee tämä seikka huomioida myös asunnon hinnoittelussa. Potentiaaliset ostajat arvioivat kokonaisuutta – myös tulevia asumisen kustannuksia. Esimerkiksi putkiremonttien osalta puhutaan yleensä kymmenien tuhansien eurojen huoneistokohtaisista kustannuksista. On luonnollista, että tällaiset näköpiirissä olevat kustannukset laskevat asunnon hintaa”, summaa Aalto.

Tontin koko ja omistusmuoto

Tontin omistusmuoto ja koko vaikuttavat myös asunnon hintaan, etenkin kiinteistöissä. Vuokratontilla olevan asunnon hinta voi olla edullisempi, koska asunto-osakkaat maksavat taloyhtiölle vuokratontista tonttivastiketta. Omistustontilla voi olla myös merkitystä kiinteistön arvon kehitykselle tulevaisuudessa.

Asuinalueeseen liittyvät asiat, jotka vaikuttavat asunnon hintaan

Kulkuyhteydet

Kulkuyhteydet niin henkilöautolla kuin julkisilla kulkuvälineilläkin vaikuttavat myös asunnon hintaan. Toisinaan myös samalla asuinalueella voi olla suuriakin hintaeroja, jos toinen asunto sijaitsee esimerkiksi ihan metropysäkin vieressä ja toinen reippaasti kauempana.

Asuinalueen palvelut

Lähipalvelut voivat olla valttikortti myynnissä olevan asunnon hintaa määriteltäessä. Osaava kiinteistönvälittäjä tuntee alueen ja osaa arvioida esimerkiksi kauppojen, eri palveluiden, päiväkotien ja koulujen sijainnin merkitystä asunnon hinnalle.

Alueen asuntomarkkinatilanne ja tulevaisuuden näkymät

Koko asuinalueen asuntomarkkinatilanne otetaan huomioon asunnon hinnassa. Myös alueen kehitysnäkymät vaikuttavat hinnoitteluun; alueen keskimääräinen neliöhinta sekä alueen asuntokysyntä ja -tarjonta otetaan myös huomioon.

Miten voit arvioida asuntosi hinnan?

Kokeile asunnon hintalaskuria

Jos haluat saada suuntaa-antavan arvion asuntosi hinnasta, voit kokeilla hintalaskuriamme. Laskurin antama hinta-arvio perustuu muun muassa alueellasi toteutuneisiin myyntihintoihin ja alueen asuntomarkkinan kehityksestä kerättyyn dataan. Vaikka laskurimme on yksi markkinoiden tarkimpia, suosittelemme että kutsut myös välittäjämme kylään tarkennetun hinta-arvion saamiseksi.

Kokeile asunnon hintalaskuria >

Pyydä välittäjä maksuttomalle arviokäynnille

Ehdottomasti paras tapa asunnon hinnan arviointiin on kutsua välittäjä arviokäynnille. Arviokäynnin aikana välittäjämme tutustuu asuntoosi ja tilanteeseesi – mitkä ovat sinun toiveesi ja ajatuksesi asunnon myyntiä ajatellen?

Saat arviokäynnin aikana hinta-arvion asunnostasi sekä konkreettisen myyntisuunnitelman siitä, miten saamme asuntosi myytyä parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Asunnon myynnissä on tärkeää, että henkilökemiat toimivat välittäjän kanssa. Arviokäynti on hyvä tapa tutustua välittäjään ja hänen tapaansa toimia. Arviokäynti on maksuton ja se ei sido sinua vielä mihinkään.

Varaa maksuton arviokäynti >