Näin kasvatat mökkisi arvoa

Mökki veden äärellä.

Mökin myynti mielessä? Pyysimme kokeneelta välittäjältä vinkkejä mökin arvon kasvattamiseen. Jos haluat mökistäsi paremman hinnan, tee nämä asiat ennen myyntiä.

Miten saada mökkikauppa kannattamaan? Aitoasuntojen perustaja, LKV Marko Palhomaa kertoo, millaiset mökin puhdetyöt maksavat itsensä takaisin parempana kauppahintana tai nopeampina mökkikauppoina – ja mitä ei kannata tehdä ennen mökin myyntiä.

Mökkikauppa kannattamaan pienillä puhdetöillä

Marko Palhomaa kertoo, että yleisin syy mökin myyntiin on mökin omistajan korkea ikä. Mökki myydään, kun siellä ei enää pystytä käymään tai kun siitä ei jakseta pitää huolta. Siksi on ymmärrettävää, että mökille ei välttämättä tehdä mitään ennen myyntiä.

Jos mökillä kuitenkin jaksaa puuhata tai jos paikalle on mahdollista kutsua mökkitalkkari, pieniä puhteita kannattaa ilman muuta tehdä ennen mökin myyntiä. – Aika pienillä jutuilla voi kasvattaa mökin arvoa, Palhomaa sanoo.

Jos mökki seisoo rantatontilla, Palhomaa kehottaa ehdottomasti tarkastamaan laiturin kunnon ennen mökin myyntiä. – Jos mökki on rannassa, jonkinlainen laituri uimista ja mahdollista venettä varten pitää ehdottomasti olla. Laituri ei myöskään saa olla siinä kunnossa, että siitä menee jalka läpi.

Ennen mökin myyntiin laittamista Palhomaa kannustaa satsaamaan myös pihan kuntoon. Mökin piha villiintyy vuodessa–parissa, jos siitä ei pidetä huolta. Pusikoitunut tontti ei tee vaikutusta potentiaalisiin ostajiin. – Pihaan täytyy päästä ajamaan ilman, että oksat viistävät auton kylkiä, hän kuvailee.

Myös rannasta on hyvä raivata risuja niin, että terassilta näkee kunnolla järvimaiseman, hän sanoo ja muistuttaa, että varsinainen puiden kaataminen on syytä jättää ammatti-ihmisille.

Kasvillisuuden raivaamisen lisäksi moni myytävä mökki kaipaa perusteellista irtaimiston karsimista. – Rohkeasti jätelava pihaan, Palhomaa linjaa. Hän on työssään nähnyt, kuinka paljon suomalaisten mökeillä lojuu täysin tarpeetonta ja jopa rikkinäistä tavaraa. – Jos mökin myyjä itse ei ole tarvinnut romuja viimeiseen viiteen vuoteen, tarvitseeko ostajakaan?

Viimeistään mökin myyntiä varten saniteettitilat on syytä saattaa ajan tasalle. Jos mökillä on vielä vanhanaikainen huussi, Palhomaa kehottaa vaihtamaan sen nykyaikaiseen puuceehen. – Reikä ja saavi -systeemi ei enää täytä lain vaatimuksiakaan. Lisäksi voi miettiä, maksaisiko itse näin vanhanaikaisesta huussista, Palhomaa herättelee.

Hän on huomannut, että monet mökin ostajat kysyvät nuohouksesta. Siksi jo ennen mökin myyntiin laittamista kannattaa kutsua ammattilainen nuohoamaan takka sekä katsastamaan saunan kiukaan kunto. – Nuohoojalta saatava nuohoustodistus kannattaa säilyttää huolella, jotta sen voi näyttää potentiaalisille ostajille.

Lue myös: Pihasuunnittelulla viihtyisä piha ja puutarha

Mökin myyntiä varten ei kannata välttämättä remontoida

Pienet parannukset ja siistimiset kasvattavat mökin arvoa, mutta varsinaisiin remonttihommiin Marko Palhomaa ei mökin myyntiä suunnittelevia kannusta tarttumaan. Jos mökkiä esimerkiksi maalaa, myyjän valitsema väri ei välttämättä miellytä ostajan silmää eikä siksi näy mökin kauppahinnassa. – Mökkikauppaan kuuluu se, että ostaja saa kuvitella mökin oman näköisekseen ja voi suunnitella, millaiseksi kohdetta laittaisi, hän kuvailee.

Palhomaa on myös huomannut, että myyntiä varten remontoitaessa ihmiset tapaavat laittaa kohteeseen parhaan laadun sijaan edullisempaa laatua. On parempi olla laittamatta mitään, sillä heikkolaatuiset tuotteet eivät maksa itseään takaisin korkeampana kauppahintana.

Lue myös: Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin vinkit tavaravuorten taltuttamiseen

Mökki hankitaan rentoutumista varten 

Nainen uimassa.

Marko Palhomaa on pannut merkille, että monille mökkiä etsiville mahdollisuus tehdä etätöitä on mukava plussa. Mökki hankitaan kuitenkin edelleen ennen kaikkea rentoutumista varten. – Mökillä halutaan rauhoittua, viettää aikaa tärkeiden ihmisten kanssa ja liikkua luonnossa. Harva ihan tosissaan tekee töitä laiturin nokassa.

Hän kertoo, että edes sähköttömyys ei ole mökkikaupoilla oston este. – Jos mökkiä käytetään sulan veden aikana ja mökiltä toivotaan luontofiilistä, ei ostaja välttämättä kaipaa sähköjä. Monilla mökeillä nykyaikaiset ympäristöteknologiat, kuten aurinkopaneelit, korvaavat sähköt.

Sähköä tai nettiä ei mökin myyntiä varten kannata ryhtyä varta vasten asentamaan. – Jos mökkiin kuitenkin on saatavilla valokuituyhteys, siitä kannattaa maksaa. Laadukkaat tietoliikenneyhteydet kasvattavat mökin arvoa.

Lue myös: Uusi ilme mökille pienellä budjetilla – 5 vinkkiä

Paperiasiat kuntoon ennen mökin myyntiin laittamista

Jos mökkikauppa on toiveena saada maaliin mahdollisimman nopeasti, kannattaa mökin myyntiin liittyvät paperiasiat hoitaa hyvissä ajoin kuntoon.

Jos mökkiä myy perikunta, Palhomaa vinkkaa hakemaan selvennyslainhuutoa jo hyvissä ajoin ennakkoon. Jos kiinteistöön kohdistuu kirjallisia panttikirjoja, ne kannattaa etsiä ja kuolettaa jo etukäteen. – Käsittelyajat ovat pitkiä eikä niitä voi aina nopeuttaa, Palhomaa tietää.

Mökin myynti – tee nämä asiat ennen mökin myymistä

  • Kärrää ylimääräiset tavarat pois mökistä ja tontilta.
  • Raivaa piha, pihatie ja näkymä rantaan.
  • Kutsu nuohooja nuohoamaan takka ja katsastamaan kiukaan kunto.
  • Korjaa rikkinäinen laituri ja muut turvallisuusriskit.
  • Varmista, että huussi täyttää lain vaatimukset eikä muutenkaan työnnä luotaan.
  • Älä suotta ryhdy remontoimaan, sillä remontti harvoin näkyy mökin kauppahinnassa.
  • Hoida paperiasiat kuntoon ajoissa, sillä se nopeuttaa kaupantekoa.
  • Etsi sopiva välittäjä.