5 hyvää syytä käyttää välittäjää asunnon myynnissä

Remaxin kiinteistönvälittäjä
Kaupallinen yhteistyö: RE/MAX

Myynkö itse vai käytänkö välittäjää? Kas siinä pulma. Keräsimme tähän artikkeliin konkreettisia syitä, miksi valita välittäjä hoitamaan asunnon myyntiä puolestasi.

Tein itse ja säästin – vai säästinkö?

Keskeisin syy asunnon myyntiin itse on raha. Myymällä asunnon itse, säästät välityspalkkion verran rahaa. 

Mutta mitä tapahtuu, jos jokin meneekin pieleen? Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton teettämän selvityksen mukaan yksityisten myyjien välisessä asuntokaupassa ongelma- ja riitatilanteet voivat tulla asunnon myyjälle kalliiksi. 

Selvityksen mukaan yksityishenkilöiden välisissä riitatilanteissa, joissa Kuluttajariitalautakunta on suositellut hyvitystä, keskimääräinen korvaussumma on lähes 8 500 euroa. Lisäksi riitatilanteissa on hyvä varautua siihen, että oikeusprosessit voivat kestää vuosia ja täten olla taloudellisesti ja henkisesti haastavia.

Yksityishenkilöiden välisessä asuntokaupassa riitatilanteita on Kuluttajariitalautakunnan käsittelyssä noin kaksinkertainen määrä verrattuna asuntokauppaan, jossa käytetään välittäjää apuna.

“Riidan osapuolille kalleimpia virheitä ovat selvityksen mukaan pinta-alatietoon liittyvät virheet (keskimäärin 15 000 euroa/tapaus, korkein 70 000 euroa) ja kaavoitukseen liittyvät virheet (keskimäärin 12 000 euroa/tapaus, korkein 20 000 euroa)”

Miksi käyttää välittäjää asunnon myynnissä

1. Saat välittäjän ammattitaidon ja kokemuksen käyttöösi

Yhtenä tärkeimpänä etuna on se, että välittäjällä on kokemusta ja ammattitaitoa hoitaa koko asunnon myyntiprosessi puolestasi, sinun etusi huomioiden. Kiinteistönvälitys on asiantuntijatyötä siinä missä esimerkiksi sijoitusneuvonta tai vaikkapa remontointi.

Lakien ja säädösten lisäksi osaavalla välittäjällä on näkemystä siihen, että mitkä asiat ovat olennaisia juuri sinun asuntosi myynnin kannalta.

Esimerkiksi RE/MAXin välittäjien keskimääräinen kokemus kiinteistönvälitysalalta on noin 12 vuotta.

Tutustu alueesi RE/MAX-välittäjiin! 

2. Asunnon hinta kerralla oikein

Kun olet myymässä asuntoasi, toiveenasi on varmasti saada asunnosta mahdollisimman hyvä hinta? Asunnon hinta muodostuu monista eri tekijöistä, kuten asunnon sijainnista, koosta, kunnosta ja suunnitteilla olevista remonteista. Mutta asunnon hinnoitteluun liittyy vahvasti myös alueen asuntomarkkinan kehitys ja tulevaisuuden näkymät.

Yksi asunnon myynnin tyypillisimpiä virheitä on sortua asettamaan asunnon hinta liian korkealle. Näin päädytään helposti tilanteeseen, jossa ylihinnoiteltu asunto ei kerää riittävästi kiinnostusta heti tullessaan myyntiin ja hintapyyntöä joudutaan laskemaan matkan varrella. Lopputuloksena on useimmin se, että asunnon toteutunut myyntihinta on jopa alle markkinahinnan.

Hyvä välittäjä osaa käyttää sekä markkinadataa että omaa aluetuntemustaan muodostaessaan asunnosta hinta-arviota. Kun asunnon hinta asetetaan kerralla oikein, saadaan asunnosta todennäköisimmin myös paras mahdollinen hinta – jopa yli pyydetyn hinnan. Tarjousneuvotteluissa välittäjä käyttää myyntiosaamistaan. 

3. Asiakirjat tulevat hoidettua kuten pitää

Isännöitsijäntodistus, tilinpäätösdokumentit, yhtiöjärjestys, kauppakirja, PTS. Asuntokaupassa tulee hankkia ja laatia useita eri asiakirjoja, jotka on syytä laatia huolella, lakia ja säädöksiä noudattaen. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton teettämän selvityksen mukaan puutteet asiakirjoihin tutustumisessa ja niiden oikeellisuudessa ovat tyypillisimpiä asuntoriitatilanteiden aiheuttajia. 

Asianmukaisesti hankitut ja lain vaatimusten mukaan laaditut asiakirjat ovat yksi selvä hyöty, jonka saat käyttämällä kiinteistönvälittäjää asunnon myynnissä.

4. Saat turvaa ja apua, myös silloin jos jokin menee pieleen

Asunnon myyminen on usein suuri taloudellinen päätös. Kiinteistönvälittäjä tuo ammattitaitonsa ja kokemuksensa lisäksi myös oikeudellista turvaa. 

Ensinnäkin, kun käytät välittäjää, sovelletaan kuluttajansuojaa koskevia säännöksiä. Lisäksi tyypillisimmin hyvillä välitysliikkeillä on tarjota myös juridisia palveluita ja tukea asiakkailleen. Esimerkiksi RE/MAXilla on kattavat vastuuvakuutukset ja käytössämme on asuntokauppaan erikoistunut lakitiimi, joka auttaa asiakkaitamme mahdollisissa ongelmatilanteissa.

5. Säästät aikaa

Onko vapaa-aikasi sinulle arvokasta? Moni asunnon myyntiä suunnitteleva ei huomioi asunnon myyntiin käytettävää aikaa pohtiessaan välittäjän käyttämistä. Asunnon myyntiin liittyy paljon järjesteltävää ja hoidettavaa – asiakirjojen hankintaa ja laadintaa, asuntoilmoituksen tekemistä asuntonäyttöjen järjestämistä, kommunikointia potentiaalisten ostajien kanssa ja kaupanteon valmistelemista. Asunnon myyntiprosessin aikana asunnon myyjä käyttää omaa aikaansa kymmeniä tunteja.

Kun valitset välittäjän hoitamaan asuntosi myyntiä, voit käyttää omaa vapaa-aikaasi johonkin muuhun ja tiedät, että asunnon myynti on hyvissä käsissä. Voit myös ulkoistaa uuden asunnon etsinnän välittäjälle tekemällä ostotoimeksiannon. 

Välittäjällä on väliä

Kun keskustelet kiinteistönvälittäjän kanssa ja arviot sopisiko hän hoitamaan sinun asuntosi myyntiä tai ostoa, kysy häneltä seuraavat kysymykset:

  • Kuinka perustelet asunnon hinta-arvion?
  • Kuinka aiot markkinoida asuntoani?
  • Mitä tiedät alueesta?
  • Oletko myynyt asuntoja tältä samalta alueelta?
  • Onko sinulla kokemusta vastaavien kohteiden myymisestä?

Miten tunnistat hyvän kiinteistönvälittäjän? Lue kyselymme tulokset.

Tässä artikkelissa on käytetty lähteenä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) vuonna 2020 teettämää selvitystä asuntokauppariidoista.