Toimivan perheasunnon ABC

Kun lapsiperhe etsii uutta kotia, toivelistan ykköseksi nousee arjen sujuvuus. Lue tärpit lapsiperheen asunnon valintaan.

Kun lapsiperhe haaveilee muutosta, toiveena on sujuva arki ja kaikille perheenjäsenille riittävästi tilaa olla ja elää. Kokosimme tähän artikkeliin seikat, jotka on hyvä ottaa huomioon perheasuntoa oikotiiraillessa.

Selaa myytäviä asuntoja tai vuokra-asuntoja Oikotien palvelussa.

Lapsiperheen kodin sijainti

Sijainti, sijainti, sijainti. Kun uutta kotia etsii perhe, on tärkeää, että päivähoitoon, kouluun, töihin ja harrastuksiin liikkuminen käy sutjakasti. Jo ennen asuntonäytölle suuntaamista onkin paikallaan syynätä perheen eniten käyttämät reitit. Tarkista, paljonko aikaa työmatkoihin kuluu julkisilla liikennevälineillä, onko reitti kouluun turvallinen, löytyykö autolle parkkipaikka riittävän läheltä kotia ja millä kulkupelillä perheenjäsenet pääsevät kukin omiin harrastuksiinsa.

Lapsiperheen muutto vaikuttaa tietysti myös perheen lähimpiin ihmisiin. Perheasuntoa valitessa onkin paikallaan mittailla etäisyyksiä turvaverkkoihin. Pääseekö vanha tuttu lapsenvahti matkustamaan perheen uuteen kotiin riittävän vaivattomasti, saako lapsi tavata isovanhempiaan yhtä usein kuin aiemmin, entä venyykö jonkun perheenjäsenen välimatka ystäviin kohtuuttoman pitkäksi?

Perhekodin asuntonäytöllä kodin sijaintia on hyvä tarkastella turvallisuudenkin näkökulmasta. Voivatko lapset leikkiä itsekseen talon pihalla, vai onko heti kotipihan tuntumassa vilkkaasti liikennöityjä teitä tai muita vaaranpaikkoja?

Lue myös: Vuokrakodin remontoiminen ja sisustaminen – Janne Naakan vinkit

Toimivassa perheasunnossa mahtuu huushollaamaan

Lapsiperheen arjessa kodinhoidon tarpeet korostuvat. Toimiva perheasunto on sellainen, jossa mahtuu kuivattamaan niin pyykkiä kuin kuraisia ulkovaatteita, pesemään saappaita ja koirantassuja sekä laittamaan ruokaa koko perheen voimin. Siksi perheasunnon valinnassa kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota siihen, miten pyykki-, tiski- ja ruokahuolto hoituu.

Oma pyykkikone tietenkin helpottaa lapsiperheen arkea, mutta jos kylpyhuone on ahdas ja taloyhtiöstä löytyy hyvä pyykkitupa kuivaushuoneineen, kannattaa miettiä, onko pyykkikoneen mahduttaminen uuteen asuntoon sittenkään välttämätöntä. Tarvittaessa kannattaa selvittää myös mahdollisuus sijoittaa pyykinpesukone ahtaan kylpyhuoneen sijaan keittiöön.

Toimivan keittiön ja kylpyhuoneen lisäksi lapsiperheen asunnossa tarvitaan riittävästi säilytystilaa. Vaatteiden, lelujen ja viikon ruokaostosten pitää mahtua asuntoon asumismukavuuden kärsimättä.

Jos tavaraa tuntuu olevan paljon, jo ennen muuttoa kannattaa tehdä reipasta karsintaa. Pieniksi käyneet vaatteet ja ylimääräiset harrastusvälineet voi panna myyntiin Tori.fihin (https://www.tori.fi). Viimeistään muuttoa varten pakatessa kausivaatteet ja -harrastusvälineet kannattaa pakata varastoon meneviin laatikoihin, jotta ne eivät suotta haukkaa asuinneliöitä uudessa kodissa. Lue myös tämä ammattijärjestäjä Laura Holmströmin haastattelu asunnon tavaravuorten taltuttamisesta.

Lapsiperheen kodin materiaalivalinnat

Perheasunnon pintamateriaaleista parhaat ovat kestäviä ja pestäviä. Asuntonäytöllä kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, millaisia materiaaleja kohteeseen on valittu tai valittavissa. Huokoiset pinnat imevät itseensä likaa ja naarmuuntuvat helposti. Lapsiperheen arki on rennompaa, jos ei tarvitse stressata jatkuvasti kodin pintojen kunnosta tai puhtaanapidosta.

Lue myös: Marko Paananen: Suomalaisen pahin sisustusmoka on tyytyminen

Perheasunnon pohjaratkaisu

Lapsiperheen kodissa kaivataan tilaa ja avaruutta, mutta neliöitä olennaisempi asia on perheasunnon pohja. Jokainen perheenjäsen ei välttämättä tarvitse omaa huonetta – olennaisempaa on, että kullekin on kotona jonkinlainen oma tila.

Jos kotona tehdään töitä, rauhallisempi tila työpisteelle voi olla paikallaan. Myös makuuhuoneiden sijaintia on hyvä tarkastella perheenjäsenten erilaiset unirytmit huomioiden. Tarvitseeko päiväunia nukkuva pieni lapsi rauhallisen makuuhuoneen siksi aikaa, kun isommat leikkivät riehakkaasti? Entä onko perheessä vuorotyöläinen, jonka täytyy saada nukkua päivisin?

Moni lapsiperhe toivoo asunnolta avokeittiötä, jotta perheenjäsenet voivat viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä ja jotta aikuiset voivat vahtia lapsia ruokaa laittaessaan. Asuntonäytöllä perhekotia kannattaa katsoa muutenkin turvallisuuden näkökulmasta. Onko portaikko turvallinen tai voiko sen turvallisuutta parantaa? Voiko saunan lauteilta vahtia pesuhuoneessa leikkiviä lapsia? Onko lattiamateriaali kovin liukas?

Paras perheasunto on sellainen, joka muuntuu perheen tai perheenjäsenten kasvaessa. Huonelukua voi kenties kasvattaa väliseiniä lisäämällä ja korkeaan tilaan asentaa parven. Paljon on tehtävissä myös kalustusratkaisuilla.

Lapsiperheen asunnon tärkein tila saattaa olla eteinen, sillä sieltä lähdetään ja sinne palataan kenties montakin kertaa päivässä ja säällä kuin säällä. Siksi perheasunnon valinnassa kannattaa panostaa tilavaan eteiseen, johon mahtuu kunnolliset säilytysjärjestelmät.

Lemmikkiperheen asunto – ota nämä seikat huomioon, jos kotonasi asuu lemmikkieläin

Taloyhtiön yhteiset tilat

Lapsiperheen kannattaa asuntonäytöllä tutustua huolella itse asunnon lisäksi taloyhtiön yhteisiin tiloihin. Turvallinen piha leikkimiseen, kerhotila kaverisynttärien järjestämistä varten ja hyvä saunaosasto laajentavat kodin piiriä omien seinien ulkopuolelle. Kun varastossa on tilaa lastenvaunuille ja harrastusvälineiden säilyttämiseen, ei kaikkea tarvitse mahduttaa oman kodin neliöihin.

Lapsiperheen muutto – huomioi nämä seikat perheasunnon valinnassa

  • Miten liikutte arjen tärkeisiin paikkoihin? Kauanko matkoihin kuluu aikaa?
  • Mahtuuko asunnossa tekemään kotitöitä ilman hampaiden kiristelyä?
  • Riittääkö varastotila kausivarusteiden ja lastenvaunujen säilyttämiseen?
  • Kuinka kauan asunnossa on tarkoitus asua? Voiko pohjaa muokata perheen kasvaessa?
  • Onko eteisestä kiva lähteä ja onko sinne mukava palata kurakelilläkin?
  • Millainen asunnon piha on?
  • Löytyykö yhtiön yhteisistä tiloista kaikki tarvittava?

Lue myös: Julkisivuremontti, LVI-saneeraus ja maalämpö kerrostaloon – taloyhtiön suuret korjaushankkeet ostajan näkökulmasta