Entä jos omakotitalo tai kerrostaloasunto ei olekaan se ainoa oikea vaihtoehto? Lue tämä ja keikauta ajatukset asumismuodosta ympäri.
Harkitsetko muuttoa uuteen kotiin? Haluatko pitää vaihtoehdot avoimina? Listasimme erityyppisten talojen plussat ja miinukset. Pysytkö alkuperäisessä suunnitelmassasi vai yllätätkö itsesi muuttamalla aivan toisenlaiseen asuntoon?
Omakotitaloon, rivitaloon vai kerrostaloon?
Omakotitalo
Omakotitalo on edelleen monen haaveiden täyttymys. Omassa tuvassa on oma lupa, ja tilaakin usein reilummin kuin esimerkiksi kerrostaloasunnossa. Elämä sujuu kitkatta, kun kaikesta ei tarvitse neuvotella taloyhtiön hallituksen kanssa. Remontteja saa tehdä itsenäisesti ilman lomakkeiden postittelua isännöitsijälle, eikä naapurikaan häiriinny poraamisen äänistä.
Pelkkää auvoa ei omakotiasuminen kuitenkaan ole. Omakotitalosta matkaa keskustaan tai palvelujen pariin voi kertyä reippaasti. Vapaus tuo myös vastuuta: Hoito- ja huoltotaakan kantaa omakotitalon omistaja yksin. Vanhassa tai remontteja kaipaavassa talossa ylläpitokustannukset saattavat nousta korkeiksi, samoin lämmityskulut.
Lue myös: Lämmitysmuodot ja lämmönjakelu asunnoissa
Rivitalo
Rivitalossa yhdistyvät omakoti- ja kerrostaloasumisen parhaat puolet. Rivitaloasujana saa nauttia ainakin pienestä pihasta. Monia houkuttaa myös rivitaloasumisen yhteisöllisyys. Asuminen on myös huolettomampaa kuin omakotitalossa, sillä osa huolloista kuuluu taloyhtiön vastuulle. Asunto rivitalossa voi myös tulla kerrostalokotia edullisemmaksi.
Rivitaloasuminen ei silti sovi kaikille. Se vaatii huomattavasti aktiivisempaa otetta kuin kerrostalossa asuminen, eikä samanlaista yksityisyyttä ole kuin omakotiasujalla. Remontteja voi tehdä rajoitetummin kuin omakotitalossa asuessa.
Kerrostalo
Moni nauttii kerrostaloasumisen huolettomuudesta. Kunnossapitovastuu on taloyhtiöllä, syystalkoisiin voi osallistua, jos ehtii ja jaksaa, eikä lumitöistäkään tarvitse kantaa murhetta. Usein palvelut ovat lähellä ja julkiset kulkuyhteydet pelaavat. Yksityisyyttä voi olla enemmän kuin omakoti- tai rivitaloasujalla riippuen siitä, kuinka yhteisölliseksi naapurusto muodostuu.
Rivitalo- ja omakotinaapurienkin välillä voi ilmetä kitkaa, mutta kerrostalossa asuessa naapureita on moninkertainen määrä. Naapureiden tottumukset elämän äänineen ovat kerrostaloasumisen haittapuoli, jolta harva on voinut tyystin välttyä. Kerrostalossa omaa asuntoa voi remontoida rajoitetummin kuin omakotitalossa. Remonteista on ilmoitettava isännöitsijälle, äänekkäistä korjauksista myös naapureille.
Pieneen vai suureen taloyhtiöön?
Pieni taloyhtiö
Pienessä taloyhtiössä vallitsee usein yhteisöllinen tunnelma. Asukkaat tuntevat toisensa, talon asiat ja hallituksen jäsenet. Tilaisuuksia tuoda omia ajatuksia esiin tarjoutuu arjen lomassa, ja mukaan päätöksentekoon voi kenties päästä helpommin. Jos yhtiö on pieni, voi osan huoltotöistä ehkä hoitaa omalla porukalla, mikä säästää asumisen kustannuksia.
Pienessä taloyhtiössä on kuitenkin myös riskinsä. Jos yhteisten asioiden hoidosta syntyy eripuraa, voi jälki olla ikävää. Arvokkaiden remonttien teettämisestä saattaa olla helpompaa jutella, kun ihmiset eivät tunne toistensa elämäntilanteita. Pienessä yhtiössä suurten remonttien kustannukset voivat nousta korkeammiksi ja jo yksittäisen osakkaan maksukyvyttömyys koetella hermoja ja lompakkoa.
Iso taloyhtiö
Monessa suuressa taloyhtiössä on tarjolla enemmän yksityisyyttä kuin pienessä. Läheskään kaikki asukkaat eivät tunne toisiaan – eivätkä välttämättä haluakaan tuntea. Ison yhtiön etuihin kuuluvat hyvät palvelut pesuloineen, kuntosaleineen ja suurine kellaritiloineen. Remonttien kulut jakautuvat suuremmalle joukolle, mikä voi tuntua taloudellisesti turvallisemmalta vaihtoehdolta.
Suuressa taloyhtiössä monet naapurit jäävät etäisiksi, mikä voi lisätä yksinäisyyden kokemusta.
Koska osakkaita on paljon, päätöksenteko saattaa viedä aikaa. Voi myös käydä niin, että vain enemmistön – tai äänekkäimpien – mielipide pääsee kuuluviin yhteisistä asioista sovittaessa.
Lue myös: Pihan ja parvekkeen trendit
Nopeatekoista vai aikaa kestävää?
Nopearakenteinen talo
Talon voi saada pystyyn nopeastikin. Esimerkiksi kontti- tai elementtitalo saattaa olla juuri sopiva ratkaisu, jos ei halua käyttää valtavasti aikaa ja energiaa oman kodin rakentamiseen.
Tällaisessa talossa rakentamisen nopeus, helppous ja asunnon muuntautumiskyky saattavat houkutella, mutta kaikenlaiset asunnot eivät sovellu pitkäaikaiseen asumiseen.
Kestävä talo
Kestävän talon viehätysvoima voi syntyä pitkästä käyttöiästä ja jälleenmyyntiarvon säilymisestä. Huolella rakennetussa talossa käyttökustannukset voivat jäädä sangen pieniksi, samoin energiankulutus.
Hyvin pitkäikäisen talon rakentaminen saattaa kuitenkin olla nopeatekoista taloa tyyriimpi ja pitkäkestoisempi projekti, ja vaatia roppakaupalla asiantuntemusta.
Lue myös: Toimivan perheasunnon ABC
Uuteen vai vanhaan taloon?
Uusi talo
Uusilla taloilla on vankkumaton kannattajakuntansa. Modernit teknologiat kutsuvat, ja energiatehokkuus saa näkemään tulevaisuudessa säästöjä niin omaan budjettiin kuin luonnonvaroihin. Mahdollisuus vaikuttaa asunnon suunnitteluun jo rakennusvaiheessa houkuttelee oman näköistä asumista arvostavaa. Uuteen taloon muuttaessa ei tarvitse remonttihuolillakaan heti vaivata päätään.
Kaikki tämä kuitenkin maksaa, joten ennen uuden asunnon ostoa on paikallaan ynnätä asumisen todelliset kustannukset. Uuteen muuttaessa on hyvä punnita oman arjen sujuvuutta realistisesti. Onko uudelle alueelle jo saatu kaikki tarvittavat palvelut ja riittävät kulkuyhteydet? Kuinka kauan ympäristön rakentaminen poikkeusjärjestelyineen ja meluineen vielä jatkuu?
Vanha talo
Vanha talo kutsuu tunnelmaa, aikansa arkkitehtuuria ja idyllistä ympäristöä arvostavaa. Vanhan kerrostaloasunnon ympärille on jo kasvanut vantteria mäntyjä, eikä iäkkään omakoti- tai rivitalon pihaa tarvitse nyhjäistä tyhjästä. Ihastuttavan vanhan asunnon voi myös löytää huomattavasti uutta edullisemmin.
Vanhan talon tunnelmassa on kuitenkin puolensa, sillä remontteja voi olla luvassa piankin. Muuttipa vuokralle tai omaan, kannattaa taloyhtiön remonttitarpeisiin perehtyä ajatuksella.
Lue myös: Tutustu potentiaalisen kodin naapurustoon uuden Aluetiedot-osiomme avulla!