Pitäjänmäelle nousee todellinen helmi – uusi kerrostalo keskelle puistomaista kaupunkimaisemaa

Helsingin Sivellin kerrostaloyhtiö, Hartela.
Kaupallinen yhteistyö: Hartela

Helsingistä asuntoa etsivälle on harvoin tarjolla kohteita, jotka sijaitsevat keskellä perinteisiä kaupunginosia palveluiden äärellä. Pitäjänmäelle valmistuva Asunto Oy Helsingin Sivellin on tässä mielessä erikoisuus.

Helsingin Sivellin on syksyllä 2022 valmistuva Hitas-asuinkerrostalokohde, joka sulautuu harvinaisen hyvin ympäröiviin rakennuksiin.

– Asukas pääsee muuttamaan uuteen taloon, joka on jo valmiissa kaupunkirakenteessa. Talo on uusi, mutta on samaan aikaan harmoniassa muun rakennetun ympäristön kanssa, Helsingin Siveltimen sisustuskoordinaattori Heli Niemi Hartelalta kertoo. Hän kannustaa kaikkia kiinnostuneita tutustumaan asuntoihin paikan päällä.

Vuosikymmenten historia näkyy naapurustossa

Pitäjänmäki on usean eri vuosikymmenen aikana rakentunut alue, jolle leimallisia ovat vanhat teollisuus- ja puistoalueet. Punatiiliset tehdasrakennukset ovat viime vuosina saaneet naapureikseen lasijulkisivuja ja työpaikkojen määrä alueella on yhä kasvussa. Vanhaan rakennuskannan lisäksi myös puisto- ja nurmialueet ovat vanhoja eli esimerkiksi korkeita puita on enemmän kuin uusilla asuinalueilla.

– Täydennysrakentaminen Pitskun tontille oli Hartelalle hieno mahdollisuus, sanoo Heli Niemi.

Hartela sai olla mukana kehittämässä Pitäjänmäen aluetta suunnittelemalla olemassa olevaan arkkitehtuuriin sopivan asuinkerrostalon. Mahdollisuuksia muuttaa uuteen taloon vanhalle alueelle valmiiden palvelujen ääreen ei Helsingissä tule usein. Siksi Pitäjänmäen talo on herättänyt jo suurta kiinnostusta. Niemen mukaan Pitäjänmäelle on helppo muuttaa asumaan.

– Hyvät kulkuyhteydet takaavat helpon työmatkan melkein minne vain ja Pitäjänmäen palvelurakenne on valmis, sieltä löytyy kaikkea kirjastosta kirkkoon.

Alueen väestö on heterogeenistä, joten kuka tahansa löytää helposti paikkansa Pitäjänmäellä. Golfarilla on kävelymatka Talin kentälle ja palstaviljelijällä viereiselle siirtolapuutarhapalstalle.

– Minua Pitäjänmäessä on eniten viehättänyt sen vehreys ja kävelyretket puistosta toiseen. Ja tietysti asumisen helppous, kun kauppa ja harrastukset ovat vieressä, Heli Niemi sanoo.

Aikuisille oma tila sisäpihalla

Arkkitehtuurilla on ollut iso merkitys Helsingin Siveltimen sulautumisessa ympäröivään rakennuskantaan. Niemi kuvailee arkkitehtuuria klassiseksi: värimaailma on rauhallinen ja aukotuksissa eli ikkunoiden ja ovien sijoittelussa tai muotoilussa ei ole kikkailtu.

– Helsingin Siveltimessä mikään ei niin sanotusti pomppaa silmille vaan tunnelma on viihtyisä niin asuntojen sisällä kuin ulkonakin.

Asukkaiden viihtyvyyden kannalta isossa roolissa on rakennusten keskelle toteutettu poikkeuksellisen iso sisäpiha, jossa on otettu huomioon sekä lasten että aikuisten tarpeet. Lapsille on toteutettu oma leikkipaikka ja aikuisille oleskelualue, johon voi kokoontua viettämään yhteistä aikaa. Sisäpihan tunnelma on pyritty saamaan mahdollisimman puistomaiseksi.

Sisäpihan terassille pääse vilvoittelemaan suoraan asukkaiden yhteisessä käytössä olevasta talosaunasta. Saunan yhteydessä on myös kerhohuone, joka sopii esimerkiksi kodin juhlien järjestämiseen tai saunailtaan.

– Yhteinen sisäpiha, talosauna ja kerhotila tuovat yhteisöllisyyttä Siveltimeen, sanoo Niemi.

Puistomaisuus lisää viihtyvyyttä

Helsingin Siveltimen asunnoista avautuu näkymä vehreisiin ja kaupunkimaisiin maisemiin. Pienimmätkin, vajaan 40 neliön kokoiset yksiöt ovat Niemen mukaan tunnelmaltaan avaria onnistuneen suunnittelun ja tilaratkaisujen ansiosta.

– Kun astuu sisään asuntoon, huoneistosta välittyy samanlainen tunnelma kuin asuisi puiston keskellä. Yhdenkään asunnon kohdalla ei tarvitse kantaa huolta siitä, että ikkunasta näkyisi liian lähellä toisen rakennuksen seinä, hän kertoo.

Sisustuksessa on käytetty laadukkaita materiaaleja. Lattiat ovat parkettia ja keittiö on toteutettu Puustellin kalusteilla. Asunnoissa on pyritty huomioimaan etätöitä tekevien tarpeet jättämällä tilaa työpöydälle.

Kodinkoneiden valintaperusteena on ollut matala energiankulutus ja laatu. Omaa pyykinpesukonetta ei välttämättä edes tarvitse, sillä taloyhtiöstä löytyy oma pesula. Kerrostaloyhtiön lämmitys hoidetaan kaukolämmöllä. 

Panimoravintola kivijalassa

Siveltimen sijainti Pitäjänmäellä tarjoaa asukkaalla erinomaiset kulkuyhteydet, sillä kävelymatka asemalle radan varteen on vain viitisen minuuttia. Raiteilla matka taittuu kätevästi sekä Helsingin keskustaan että Espoon suuntaan. Autolla pääsee nopeasti kehätielle, mikä helpottaa itä-länsisuuntaista matkustamista. Niemen mukaan kohde soveltuu hyvin lapsiperheille, sillä koulut ovat lähietäisyydellä.

Siveltimen kivijalkaan on tulossa panimoravintola ja pizzeria. Harrastusmahdollisuuksista Niemi mainitsee lähistöllä olevat kuntosalit sekä Talin golfkentän.

– Sivellin soveltuu ihmiselle, joka työskentelee Helsingin tai Espoon alueella ja joka pystyy elämään myös ilman autoa. Toisaalta kerrostalossa on myös oma parkkihalli ja seitsemän hidaslatauspistettä, hän kertoo.

Asuntokohtaisissa autopaikoissa on varaus latauspistokkeelle. Ekologisuutta arvostavien tarpeet on huomioitu yhteiskäyttöautolla, jota Siveltimen asukkaat voivat käyttökorvausta vastaan ja hyödyntää omiin menoihinsa.

Suurin osa Siveltimen asunnoista on jo myyty, mutta jäljellä on vielä lähes kaikkien kokoluokkien koteja. Valikoimassa on edelleen myös parvekkeellisia asuntoja.

Mikäli mielit muuttaa uuteen kotiin Helsingin Pitäjänmäkeen niin nyt on oikea hetki toimia! Lue lisää ja löydä oma kotisi täältä.