Helsingin Kruunuvuorenranta: Merellinen kaupunginosa vastarannalla

Helsingin kantakaupungin vastarannalle, Laajasalon Kruunuvuorenrantaan, nousee uusi merellinen asuinalue, joka tarjoaa uudenlaisen näkökulman kaupunkiasumiseen. Kruunuvuorenrannassa yhdistyvät meri, luonto, puhdas ilma ja kaupunkielämän yhteisöllisyys.

Ilmakuvaa Helsingin Kruunuvuorenrannasta.
Kaupallinen yhteistyö: Hartela. Luonnoskuva Kruunuvuorenrannan kehittymisestä uudeksi merelliseksi asuinalueeksi.

Historiallinen Kruunuvuorenranta

Laajasalon läntisin osa on nimetty Kruunuvuoren korkean rantakallion mukaan. Alue on toiminut aiemmin paitsi öljysatamana, myös huvila-alueena. Nykyään alueella ei enää puuhuviloita ole, mutta muutama öljysäiliö on jätetty paikoilleen, muistona menneestä historiasta.

Tämä viehättävä kaupunginosa sijaitsee suoraan vastapäätä Helsingin kantakaupunkia. Se tarjoaa upeita näkymiä Kruunuvuorenselän yli Helsingin keskustaan, Korkeasaareen ja Suomenlinnaan. Kauppatorille on noin kolmen kilometrin matka linnuntietä. Alueelle rakentuvat Kruunusillat eivät ainoastaan tarjoa nopeaa raitiovaunuyhteyttä, vaan myös vaikuttavaa arkkitehtuuria asukkaille.

Näkymä Kruunuvuorenrannasta Helsingin kantakaupunkiin.
Näkymä Kruunuvuorenrannasta Helsingin kantakaupunkiin.

Luontoa kunnioittava suunnittelu

Kruunuvuorenrannan kaavoituksen taustalla on ollut visio luoda asuinalue, joka sulautuu harmoniseksi meren ja luonnon ympäröimäksi kaupunkiympäristöksi. Rantabulevardit ja luontopolut kulkevat alueella rinnakkain, ja vierassatamat tarjoavat asukkaille yhteyden Helsingin saaristoon.

Alueen rakentaminen on suunniteltu kunnioittaen luonnon muotoja, ja rakennukset sulautuvat metsäiseen maastoon ja rannoille säilyttäen samalla alueen topografian.

Meren ja palveluiden lähellä

Meri ja luonto ovat Kruunuvuorenrannassa aina läsnä. Asukkaat pääsevät nopeasti ulkoilureiteille ja rantakallioille, joilta avautuvat upeat näkymät Helsingin keskustaan.

Alueelle sijaitsee päiväkoti ja lähikauppa, ja tulevaisuuden suunnitelmissa on rakentaa mm. toinen päiväkoti, koulu, asukaspuistoja sekä liikuntapuistoja. Terveysasema ja kirjasto sijaitsevat kätevästi Laajasalon läheisyydessä.

Rakenteilla olevan Kruunuvuorensillan ja raitiotien sekä jo olemassa olevan lauttaliikenteen ansiosta Helsingin keskustan palveluihin on hyvät yhteydet.

Monipuolisia asuntoja erilaisiin tarpeisiin

Hartela rakentaa Kruunuvuorenrantaan poikkeuksellista kerrostalokohdetta, jossa yhdistyy niin kerrostalo- kuin rivitaloasuminen.

Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Kajo on näyttävä kokonaisuus, josta löytyy asuntoja yksiöistä rivitalokoteihin ja näyttäviin parvihuoneistoihin”, Topias Kaisto Hartelasta toteaa.

Projektipäällikkönä toimiva Kaisto on vastannut Kajon suunnittelusta. Kun häneltä kysyy yhtiön ja alueen hyvistä puolista, asiaa riittää: ”Hyvät ulkoilumaastot, valoisat asunnot, sähköautojen latauspisteet, aurinkosähkö, jätteiden putkikeräysjärjestelmä, yhteisölliset ratkaisut niin omassa yhtiössä, korttelissa kuin alueellakin.” Ja niin edelleen.

Kruunuvuorenranta on jaettu yhdeksään eri alueeseen, jotka kaikki ovat ilmeeltään hiukan erilaisia. Näistä Haakoninlahti ja sen korttelit ovat kaupunkimaisimmat. Kajo rakentuu juuri Haakoninlahteen. Kajon korttelin itäpuolelle on tulossa Kruunuvuorenrannan keskus palveluineen ja länteen matalia town house -kortteleita sekä rantapromenadi. Eteläpuolelle tulee laaja leikkipuistoalue. Korttelin sisäpihalla on lasten leikkipaikkoja, ja sinne on suunnitteilla valotaideteos sekä viljelylaatikoita asukkaiden käyttöön.

Luonnoskuva Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Kajosta.
Luonnoskuva Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Kajosta.

Yhteisöllisyyttä ja omaa rauhaa

Kruunuvuorenrannan Kajon pistetalossa on koteja moniin eri elämäntilanteisiin kompakteista yksiöistä kahdessa tasossa oleviin neljän huoneen parviasuntoihin. Jokaisessa kodissa on lasitettu parveke, alimman kerroksen asunnoissa parveketerassi tai oma piha-alue. Asunnoissa on lattialämmitys.Kahdessa rivitalossa kodit ovat pääosin kaksikerroksisia. Tarjolla on myös persoonallisia, kolmeen eri tasoon porrastettuja split level -asuntoja.

Luonnoskuva Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Kajon terassiasunnosta D35.
Luonnoskuva Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Kajon terassiasunnosta D35.

Yhtiön, korttelin ja alueen yhteistilat ovat oiva jatke omalle kodille. Kruunuvuorenrannan Kajossa asukkaiden käytössä on sauna- ja kerhotila, ja lisäksi Kajon korttelissa on käytössä yhteistilat, jotka soveltuvat vaikkapa etätyös­kentelyyn ja juhlien järjestämiseen. Alueelta löytyy myös asukkaille tarkoitettu verstastila ja pieni kuntosali.

”Täällä on yhteisöllisiä ratkaisuja, mutta samalla hyvä mahdollisuus yksityisyyteen sitä kaipaaville. Kruunuvuorenrannan Kajossa on kaikki hyvän kaupunkiasumisen edellytykset”, Topias Kaisto toteaa.

Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Kajon kodit ovat myynnissä. Talot ovat rakenteilla ja valmistuvat arviolta loppukesällä 2024. Varmista itsellesi koti parhaalta paikalta!

Lue lisää Hartelan Kruunuvuorenrannan asuntokohteesta.