Oulu on väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki. Se syleilee asukastaan luonnollaan, viettelee kulttuurillaan ja lumoaa historiallaan. Tässä 9 syytä, miksi Oulu, tuo Pohjois-Pohjanmaan keskus, on asuinpaikkana vertaansa vailla.
1. Oulussa moikataan
Mitä olisi kaupunki ilman asukkaitaan? Oulussa tervehditään bussikuskia reippaasti onnikkaan astuessa. Eikö tämä jo kerro kaiken olennaisen?
2. Pohjoisen luonto lumoaa
Oulun ja lähiseudun luonto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kalastamiseen, seikkailuihin luonnonpuistoissa tai vaikka lintujen bongaukseen. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Oulu–Kuusamon alueella revontulia nähdään keskimäärin joka neljäntenä yönä. Pakkaa reppuun makkaraa ja viltti ja suuntaa ihastelemaan revontulia vaikka Rokuan kansallispuistoon.
3. Koko kaupunki fillaroi
Oululla on vahva maine pyöräilykaupunkina, eikä syyttä! Oulussa on loistava pyörätieverkosto, ja oululaiset ovatkin virallisesti Suomen ahkerimpia polkijoita. Oulussa pyöräillään paljon myös talvella, itse asiassa niin paljon, että jopa brittiläinen The Guardian -lehti on noteerannut kaupungin pyöräilyinnon.
4. Perinneruoat kunniaan
Rössypottu on oululainen perinnekeitto, joka on valmistettu rössystä eli veripaltusta ja perunoista sekä sianlihasta. Jo tämä puhuu Oulun puolesta tinkimättömän omintakeisena kaupunkina, mutta kaupunki tarjoaa myös paljon muuta ruoan saralla. Pitsaa, eli oululaisittain känkkyä, pääsee maistamaan esimerkiksi Ravintola Pannussa ja kahvit voi juoda kesällä idyllisessä Tähtitornin kahvilassa.
5. Suomen Piilaakso
Talouselämä on tituleerannut Oulua Suomen piilaaksoksi. Kaupungissa on lehden mukaan enemmän tietotekniikka-alan työpaikkoja kuin ennen kännykkä-Nokian alasajoa. Tämä kertonee jotain kaupungin elinkeinoelämästä. Jos tulevaisuuden kaupunkikuva kiinnostaa, tsekkaa keskustavisio 2040 -video ja sukella 3D-versioon tulevaisuuden Oulusta!
6. Historian siipien havinaa
Oulu on perustettu jo vuonna 1605, mikä tekee kaupungista Pohjois-Suomen vanhimman. Oulun keskustan vanha rakennuskanta on vuoden 1882 jälkeisen palon ajalta. Tunnettuihin rakennuksiin kuuluu muun muassa 60 metrin korkeuteen nouseva Oulun tuomiokirkko, jonka on suunnitellut Carl Ludvig Engel.
7. Parhaat asuinalueet
Kaleva-lehden äänestyksen mukaan oululaisten suosikki kaupunginosa on Tuira, Oulun Punavuori. Toiseksi parhaaksi kaupunginosaksi tuli Heinäpää ja kolmanneksi Karjasilta. Vanhoja puutaloalueita kaipaava löytää niitä Pikisaaresta, Kuusiluodosta ja Raksilasta. Keskustan tuntumaan kohonnut Kiikelinsaaren alue ilahduttaa ranta-alueille halajavia.
8. Meri
Meri on Oulun sydän. Kesäisin ihmiset kerääntyvät veden äärelle nauttimaan auringosta, rantaravintoloista sekä vesiaktiviteeteista. Torinrannasta kävelyreittiä Pikisaari-Hietasaari-Toivoniemi-Kuusisaari-Linnasaari kulkeva saa hyvän annoksen kaunista oululaista saarimaisemaa, ja Nallikarin kilometrin mittaisella uimarannalla kelpaa nauttia rantatunnelmasta. Oulun seudun vesialueiden erityispiirre on myös, että vesi jäätyy aina talvella, joten se antaa hyvät mahdollisuudet talviaktiviteetteihin.
9. Rotuaari ja Toripolliisi-patsas
Oulun keskustan kadut ja kävelykatualue Rotuaari muodostavat torinrannan alueen. Ostokset ja kahvittelut sujuvat rennossa tunnelmassa, ja kulttuuria kaipaaville järjestetään keskustassa tapahtumia ympäri vuoden. Ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä listallamme on kuuluisa Toripolliisi-patsas. Tämä yli kaksimetrinen pronssiveistos on sympaattinen ja jämäkkä, ihan niin kuin Oulukin!
Tutustu Oulun myytäviin ja vuokrattaviin asuntoihin.