Uudet lattiamateriaalit on helppo laittaa jopa suoraan muovimaton tai laminaatin päälle

Parketin ja laminaatin rinnalle on tullut monta uutta lattiaideaa. Lattia on seinien jälkeen kodin suurin yhtenäinen pinta. Se määrittelee asunnon sisustus­tyylin ja -tunnelman.

Lapsi- ja koiraperheessä tarvitaan naarmuuntumatonta materiaalia, eteisessä tai keittiössä roiskeen kestävää ja makuuhuoneisiin ääntä vaimentavaa.

Kerrostaloissa askelääniä mittaavan tasoluvun pitää olla alle 53 desibeliä, mikä pitää ottaa huomioon lattiaremontissa. Tasoluku selviää lattiavalmistajan ohjeista, ja tarvittaessa lattiaan on tehtävä lisäeristys pohja­töiden yhteydessä.

Alustan oltava tasainen, puhdas ja kuiva. Pohjustustapa riippuu lattiamateriaalista. Pääsääntönä on, ettei kahta kelluvaa materiaalia voi asentaa päällekkäin.

Uivassa asennuksessa laminaatin tai parketin laudat kiinnitetään toisiinsa lukkoponteilla irrallisena alusmateriaalista. Kiinteässä asennuksessa esimerkiksi mosaiikkiparketti taas liimataan suoraan lattiaan. Vanha uiva parketti tai laminaatti sekä kuhmurainen muovimatto on poistettava uuden tieltä.

Kuvassa Tarkettin lukkopontillinen Starfloor Click 50, noin 34 e/m2. Lisätietoja: Tarkett.com
Kuvassa Tarkettin lukkopontillinen Starfloor Click 50, noin 34 e/m2. Lisätietoja: Tarkett.com

Vinyylilankku

Kestävä ja helppohoitoinen vinyylilankku haastaa perinteisen muovimaton. Lankut asennetaan tasaisen betonin, linoleumin tai muovimaton päälle lankku kerrallaan kätevällä lukkoponttikiinnityksellä. Vinyylin alle jäävä muovimatto saa olla enintään kahden millin paksuinen. Pohja ei saa olla liian joustava, koska lukkopontti saattaa aueta.

Vinyylilankut sopivat asennettaviksi myös vanhan, liimatun mosaiikkiparketin päälle. Suoraan uudelle betonipinnalle asennettaessa pohjalle voidaan laittaa valmistajan suosittelema alusmateriaali, mikä vaimentaa askelääntä.

Vain viiden, kuuden millin paksuinen vinyylilankku on oivallinen remonttikohteissa, koska se mahtuu vanhan lattian päälle eikä ovia tarvitse madaltaa. Lankut on helppo kuljettaa ja asentaa eikä työssä tarvita erikoistyökaluja. Mattoveitsi, suorakulma, kynä ja mitta riittävät.

Jalan alla miellyttävä, roiskeveden ja lattialämmityksen kestävänä vinyyli sopii erityisen hyvin eteiseen, keittiöön ja lastenhuoneisiin.

Vinyylilankut maksavat 33–48 euroa neliöltä. Hinta riippuu kulutuskerroksen paksuudesta, pintakäsittelystä ja asennustavasta.

Lukkopontti on hieman kalliimpi kuin alustaan liimattava, mutta asennuskuluissa säästää.

Kuvan Apr Carpet Vestige -laatta on kooltaan 50 x 100 senttiä. Hinta 88,50 e/m2. Lisätietoja: Kaakelikeskus.fi
Kuvan Apr Carpet Vestige -laatta on kooltaan 50 x 100 senttiä. Hinta 88,50 e/m2. Lisätietoja: Kaakelikeskus.fi

Keraaminen laatta

Isoja keraamisia laattoja halutaan nyt muuallekin kuin kylpytiloihin. Kuivissa tiloissa laatat asennetaan suoraan betonipinnalle tavallisen asennuslaastin avulla. Pisimmillään jopa yli metrin pituiset laatat vaativat erittäin tasaisen asennuspohjan. Keraaminen laatta soveltuu vain omakoti- ja rivitaloihin. Kerrostaloissa se ei täytä askeläänivaatimuksia.

Laatalla saadaan ylellisen tuntuinen, yhtenäinen lattiapinta kaikkiin kodin tiloihin. Nyt suositaan kivikuvioita ja puujäljitelmää. Upeilla, marokkolaishenkisillä kuviolaatoilla tulee mattoa muistuttava pinta.

Laattalattia on huoleton käyttää niin koira- kuin lapsiperheessä eikä se pahastu roiskevedestäkään. Lämpöä johtavana se sopii erityisen hyvin lattialämmityksen kanssa.

Valmiin Z Counterform -mikrosementtilattian materiaalikulut, alkaen 14 e/m2. Lisätietoja: Betonitaso.fi
Valmiin Z Counterform -mikrosementtilattian materiaalikulut, alkaen 14 e/m2. Lisätietoja: Betonitaso.fi

Mikrosementti

Mikrosementti sopii vanhan muovimaton tai laatan päälle, mutta parketti, laminaatti tai muu kelluva rakenne on ensin poistettava ja pohja hiottava puhtaaksi. Pinta voidaan tasoittaa myös saneerauslaastilla. Mikrosementti käy myös märkätiloihin, kunhan sen alle tehdään normaali vedeneristys.

Pohjatöiden jälkeen pintaan levitetään valmistajan suosittelema pohjusteaine, joka estää sementtimassaa kuivumasta liian nopeasti. Näin sementti ei kutistu liikaa ja tarttuu alustaansa paremmin.

Kerrostalokodeissa tarvittava askeläänieristys saadaan aikaan käyttämällä askeläänimattoa tai -laattoja. Lattiavalu tehdään niiden päälle. Pohjasta tulee kova ja tasainen, kun lattiaan levitetään liipillä tai erikoistelalla yksi 2–3 millin paksuinen kerros mikrosementtimassaa. Massa kestää jopa 15 millin paksuisen kertalevityksen, siksi mikrosementillä on helppo korjata myös vanhan betonialustan epätasaisuudet.

Valkoinen perusmassa värjätään sekoittamalla massaan väripigmenttejä. Jos pintaan halutaan voimakasta sävyvaihtelua, siihen voidaan hiertää uusi sävykerros runsaan tunnin kuluttua ensimmäisestä käsittelystä. Valmista pintaa ei hiota lainkaan, vaan pinnasta pitää saada suora jo levitysvaiheessa.

Yllättävän pehmeä ja lämpimän tuntuinen mikrosementti on betonin tapaan huokoinen materiaali, joten se kannattaa käsitellä suoja-aineella. Lattian olemukseen kuuluvat rouheisuus ja epätasaisuus, joten elämän jäljet vain parantavat pintaa.

Tekstiililaatat, alkaen noin 80 e/m2. Kuvassa Millikenin tekstiililaatta, noin 90 e/m2. Lisätietoja: Orientoccident.fi
Tekstiililaatat, alkaen noin 80 e/m2. Kuvassa Millikenin tekstiililaatta, noin 90 e/m2. Lisätietoja: Orientoccident.fi

Tekstiililaatta

Vanha kunnon kokolattiamatto on taas muodissa, nyt helposti asennettavina tekstiililaattoina. Keinokuitumatto on oikein hoidettuna myös allergia­ystävällinen, koska pöly tarttuu maton pintaan eikä leiju ilmassa.

Myös tekstiililaatat vaativat puhtaan ja tasaisen alustan, jotta ne saa kiinnitettyä pitävästi. Siksi vanha laminaatti tai repaleinen muovimatto kannattaa poistaa.

Nahkean alapinnan ansioista laatat pysyvät hyvin paikoillaan ilman liimausta ja ovat siten myös vahingon sattuessa helpot uusia pala kerrallaan. Raskaiden huonekalujen siirtelyssä kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei mattoon tule kupruja.

Yli 25 neliön tiloissa suositellaan laattojen liimaamista alustaan.

Tekstiililattia toimii hyvänä akustisena pehmusteena esimerkiksi makuuhuoneessa tai lastenhuoneessa. Kotiteatteritiloissa tekstiililattia pehmentää välillä rajuakin äänimaailmaa.  

Tarkettin Viva Line Tammi Black- puuviilulattian hinta on noin 40 e/m2.
Tarkettin Viva Line Tammi Black- puuviilulattian hinta on noin 40 e/m2.

Kolme vaihtoehtoa: Musta on uusi vanha suosikki

Kasarityyli tuo mustan värin sisustukseen 30 vuoden takaa. Tämä näkyi jo viime kesän Asuntomessukeittiöissä. Lattiassa musta väri on tehokas tausta selkeälinjaisille huonekaluille.

Puuviilulattia on vaihtoehto laminaatille. Se on kokonaan puuta, mutta pintaa ei voi hioa. Puuviilupinnan runkona on tukeva hdf-levy. Se on erinomainen remontteihin, koska lankku on vain 8,5 milliä paksu. 120-senttiset lankut mahtuvat hyvin henkilöautoon, joten kuljetuskin on helppoa. Puuviilulattiaan voi valita mieleisensä puupinnan.

Jos haluaa käyttää laminaattia, voi valita vaikkapa mustaksi hiiltyneitä lankkuja. Orient Occidentin maahantuomassa laminaatissa on aidon näköinen kuviointi sekä pintaa naarmuilta ja kosteudelta suojaavat käsittelyt.

Mustan lattian voi nikkaroida myös itse. Hio lauta- tai parkettilattian vanha maali- tai lakkapinta karheaksi. Tee muut pohjatyöt maalivalmistajan ohjeiden mukaan. Poista pölyt huolellisesti. Pohjamaaliksi käy ohennettu pintamaali, ja lattia saa jo ensimmäisellä kerralla tumman sävyn. Maalaa kerran tai kaksi ohentamattomalla peittävällä mustalla maalilla.

Maalattu lattia on etenkin portaissa vaarallisen liukas. Portaiden ulkoreunaan kannattaa siksi tehdä liukuesteraidat. Rajaa alue maalarinteipillä ja sekoita loppuun pintamaaliin karhennusjauhetta.

 

Neljä asiantuntijaa antaa neljätoista vinkkiä taloyhtiöille, jotta tulevasta putkiremontista selviydytään sujuvasti.


Maxim Antonov asentaa kupariputkia kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. 


PUTKIREMONTTI voi mennä pieleen jo ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista. Esimerkiksi jos remontti suunnitellaan huonosti, voi käydä niin, etteivät putket mahdukaan niille varatuille paikoille. Tai jos urakoitsija on huolimaton, joudutaan tekemään paljon takuutöitä. Niiden tekemisistä kiistellään pahimmassa tapauksessa vuosia.

Neljä alan asiantuntijaa neuvoo, missä asioissa taloyhtiön kannattaa olla tarkkana.

 

1. Tutkikaa talon kunto

TALOYHTIÖN kannattaa teettää märkätilakartoitus ja tehdä lämpö-, vesi- ja viemäriputkistojen kuntotutkimus hyvissä ajoin. Näin putkiremontista ei tarvitse tehdä hätäisiä päätöksiä. Märkätilojen tekninen käyttöikä on noin 25 vuotta ja putkien 30–50 vuotta.

Jos taloyhtiötä hoidetaan hyvin, kiinteistön kunnosta teetetään tutkimuksia ennakoiden muutenkin. Yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että yhtiökokousta varten laaditaan vuosittain selvitys kiinteistön korjaustarpeista.

2. Ryhtykää remonttiin ajoissa

JOS PUTKIREMONTTIA lykkää liian pitkälle, vaarana ovat putkivuodot ja -tukokset. Ne aiheuttavat isoja vahinkoja, joiden korjaaminen on kallista. Vakuutuksista ei ole apua, jos korjaukset on jätetty tarkoituksella tekemättä.

3. Tehkää osakaskysely

HALLITUKSEN kannattaa kysellä myös osakkaiden ajatuksia putkiremontista märkätila­kartoituksen yhteydessä. Näin jokainen pääsee kertomaan oman mielipiteensä asiasta ja hallitus voi ottaa huomioon mahdolliset toiveet esimerkiksi märkätilan tai keittiön tilamuutoksista.

 
Tämä vanha keittiö saa aivan uuden ilmeen putkiremontissa Helsingin Kalliossa. 

 

4. Palkatkaa asiantunteva projektipäällikkö

SUUNNITTELUUN kannattaa panostaa: kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty. Asiantuntevan projektipäällikön palkkaaminen jo putkiremontin alussa takaa, että hanke etenee suunnitellusti ja yhtiön kannalta järkevästi. Projektipäällikkö muun muassa tekee sopimukset ja ohjaa suunnittelua.

5. Valitkaa riippumattomat valvojat

TÄRKEÄÄ ON myös hankkia asiantuntevat valvojat. Riippumattomat valvojat ovat taloyhtiön luottohenkilöitä. Valvojia on oltava vähintään kolme: rakennus­teknisiä töitä sekä lvi- ja sähkötöitä varten. Maallikkovalvojia ei kannata valita, sillä he ovat rakennusalan ammattilaisten vietävissä.

6. Selvittäkää, mitä kaikkea kannattaa korjata samalla

SEURAAVA VAIHE on hankesuunnitelma. Se tarkoittaa puolueettoman lvi-alan asiantuntijan tai rakennuttaja­konsultin tekemää alustavaa putkiremonttisuunnitelmaa ja eri vaihtoehtojen vertailua.

Hanke­suunnittelijalta on hyvä pyytää konkreettista ehdotusta putkiremontin toteutustavaksi perusteluineen ja selvitystä siitä, mitä vaihtoehdot merkitsevät esimerkiksi tulevien vuosikymmenten korjauksille.

Samalla on järkevää selvittää, pitääkö uusia muutakin talotekniikkaa, kuten sähkö- ja tietoliikenne­järjestelmät. Myös mahdolliset putkirikot ja -vuodot kannattaa muistaa hankesuunnittelussa: kosteusvahinkoja voi ehkäistä vuodonilmaisimilla ja suojaputkilla.

Suunnittelu­vaiheessa kannattaa olla tarkkana, jottei lisätöitä tule myöhemmin yllätyksenä. Ne nimittäin aiheutuvat usein huonosta suunnittelusta. Silloin esimerkiksi putket eivät mahdu seinän sisään. Ikävät yllätykset johtuvat esimerkiksi, että suunnittelija on ollut huolimaton eikä ole ottanut asioista selvää remonttikohteessa.

Taloyhtiön tilaamat sovitut lisätyöt sen sijaan ovat normaali osa putkiremonttia.

 
Nämä putket on purettu putkiremontoitavan talon keittiöstä Helsingin Kalliossa. 


7. Pieni korjaus ei useinkaan riitä

HANKESUUNNITELMAN perusteella yhtiökokous päättää, miten putkiremontti tehdään: uusitaanko putket ja märkätilat vai riittääkö pelkkä putkien korjaus. Menetelmän lisäksi pitää päättää urakkamuoto.

Jos märkätilat täytyy uusia, putkien sisäpuolinen korjaus ei välttämättä ole järkevää, koska märkätilat joudutaan joka tapauksessa purkamaan ja samalla putket on helppo uusia kokonaan. Kohtalaisessa kunnossa olevien putkien ikää voi jatkaa joillakin vuosilla esimerkiksi sukittamalla tai pinnoittamalla.

8. Pyytäkää riittävästi ja vertailukelpoisia tarjouksia

TARJOUKSIA pitää pyytää tekijöiltä riittävä määrä, jotta hintatasosta saa kattavan kuvan. Sopiva määrä voi olla esimerkiksi 5–10 kappaletta. Tarjouspyyntöihin tulee eritellä tarkasti, mitä tilattavan työn ja palvelun täytyy sisältää. Muuten tarjoukset eivät ole vertailukelpoisia.

9. Valitkaa urakoitsija oikein

PÄTEVIÄ URAKOITSIJOITA voi etsiä esimerkiksi rakentamisen laatua edistävän Ralan yritysrekisteristä, jossa on yli 20 000 referenssitietoa. Suosituksia kannattaa lisäksi kysellä isännöitsijältä ja projektipäälliköltä.

10. Määritelkää tiukat sanktiot

URAKKASOPIMUKSEEN kannattaa määritellä tiukat sanktiot myöhästymisille. Yleisten sopimusehtojen (yse) aika löysään tasoon ei tarvitse tyytyä. Esimerkiksi linjakohtaisia aikatauluja voidaan tiukentaa. Jos sanktioista ei sovita erikseen, urakassa toimitaan ysen mukaan.

11. Viestikää riittävästi

VIESTINTÄ on erityisen tärkeää hankkeen alussa, jolloin osakkaille on järjestettävä tiedotustilaisuuksia. Niissä tulee kertoa talossa tehdyistä tutkimuksista, putkiremontin suunnitelmista ja hankkeen etenemisestä.

Hyviä viestintäkanavia ovat esimerkiksi ilmoitustaulu, kirjeet, sähköposti ja taloyhtiön nettisivut. Hallitus voi myös valita keskuudestaan jonkun, joka vastaa viestinnästä.

Kun urakka alkaa, tiedotusvastuu siirtyy yleensä urakoitsijalle. Taloyhtiön kannattaa sopia kirjallisesti urakoitsijan kanssa tarjouskilpailuvaiheessa, miten tiedottaminen käytännössä hoidetaan.Sähköasentaja vetää kaapeleita kylpyhuoneen kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. Kaapelit peittää kotelo.

 

12. Sopikaa jälkitarkastuksista

MYÖS JÄLKITARKASTUKSISTA kannattaa sopia tarkasti. Urakoitsijalta on oikeus odottaa virheetöntä luovutusta, joten taloyhtiö voi periä jo toisesta tai viimeistään kolmannesta jälkitarkastuskerrasta korvauksen.

13. Olkaa tarkkana takuuaikana

KUN PUTKIREMONTTI valmistuu, talossa tehdään vastaanottotarkastus. Sen jälkeen alkaa urakoitsijan takuuaika, joka kestää tavallisesti kaksi vuotta ja jonka aikana urakoitsijan tulee korjata mahdolliset virheet.

Hieman ennen takuuajan päättymistä on takuutarkastus. Urakoitsija vastaa vielä kymmenen vuotta takuuajan jälkeen virheistä, jotka ovat aiheutuneet muun muassa urakoitsijan törkeästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Näyttötaakka on tilaajalla eli taloyhtiöllä.

14. Tutustukaa alan oppaisiin

TALOYHTIÖIDEN HALLITUKSET koostuvat monesti maallikoista. Putkiremontin kulkua, johtamista ja vastuita valottavat monet alan oppaat. 

 

Kiinteistöalan Kustannus on julkaissut Jokaisen putkiremontti - ja Sata ja yksi kysymystä putkiremontista -oppaat ja Isännöintiliitto Taloyhtiömme putkiremontti -oppaan (loppuunmyyty). Kaikkia oppaita saa kirjastosta.

Ralan nettisivuilta voi ladata maksutta opasta korjausrakentamisen palveluiden hankintaan. Apua on myös RT-korteista. Netissä tietoa saa esimerkiksi Korjaustieto.fi-sivustolta.

 

Asiantuntijat: Rakennustiedon toimitusjohtaja Pasi Hulkkonen, Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen, Helsingin rakennusvalvonnan talotekniikkayksikön päällikkö Tomi Marjamäki ja LVI-Teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen

Jyväskyläläinen Virpi Illman suunnitteli ja rakennutti kaksioonsa minikokoisen löylyhuoneen. Samalla kylpytilat ja keittiö vaihtoivat paikkoja.

 

VANHA, kaunis kiviportaikko johtaa ovelle, josta astutaan suoraan keittiöön. Jyväskyläläinen sisustussuunnittelija Virpi Illman ottaa vieraat vastaan pullapelti kädessään. Hän on juuri leiponut taloyhtiön talkoo­kahveille syötävää.

Nyt tutustutaan kuitenkin asunnon ylellisyyteen, keskelle olohuonetta rakennettuun 1,4 neliön saunatilaan.

Kaksio on ollut aiemmin lakitoimistona ja ompelimona.

Ostohetkellä, alkukesällä 2014, huoneisto oli jo muutettu asunnoksi.

Sinne oli tehty saunakin, mutta Illman halusi pohjaratkaisusta toimivamman. Niinpä sauna ja keittiö vaihtoivat paikkaa.

Kun molemmissa tiloissa oli jo viemäröinnit ja vesiliitännät, ei suuria putkimuutoksia tarvittu. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

KAKSION 46 neliötä suunniteltiin huolellisesti. Virpi Illman harrastaa liikuntaa, joten toimiva pesutila ja kaunis sauna olivat ehdottomia vaatimuksia. Niitä varten rakennettiin uudet väliseinät ja löylyhuoneeseen tehtiin ikkuna.

 

Pesutilat ovat kompaktit, ja suihkusta on vain askel löylyihin. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Kosteissa tiloissa ilmanvaihto on erityisen tärkeää.

Kaksion saunan korvausilmaputki johdettiin olohuoneen lattian alla ulkoseinään, minkä vuoksi tarvittiin lupa myös rakennusvalvontavirastosta. Poistohormina käytettiin vanhan keittiön hormia.

Vuonna 1951 rakennetun talon painovoimaiseen ilmanvaihtoon on helppo liittää uusia kanavia.

Pyykinpesukone ja kuivausrumpu sijoitettiin lauteiden alle ja niitä käytetään olohuoneen puolelta. Olohuoneeseen rakennettiin koneita varten komero, jonne vedettiin putket. Sinne tehtiin normaali vedeneristys ja lattiakaivo ja pinnat laatoitettiin.

Pyykkihuolto jää täysin piiloon ovien taakse, vaikka koneet sijaitsevat käytännössä keskellä olohuonetta. Niiden yläpuolella oleva ikkuna tuo valoa minisaunaan. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN teki eri alojen suunnittelijoiden kanssa tarkat suunnitelmat ennen kuin ne esiteltiin taloyhtiölle.

”Suunnittelutyötä ei yleensä kannata tehdä täysin valmiiksi ennen kuin taloyhtiöltä on saatu lupa hankkeelle. Jos taloyhtiö ei hyväksy remonttia, menee suunnittelutyö hukkaan.”

Virpi Illmanin edellinen koti sijaitse samassa talossa. Hän kuului taloyhtiönsä hallitukseen.

Remonttiasia oli otettu hallituksessa esiin hyvissä ajoin, joten taloyhtiön hyväksyntä oli varma.

Taloyhtiön käsittelyn jälkeen asia eteni rakennusvalvonta­virastoon.

”Purkutyöt veivät vain muutaman päivän. Sen sijaan ulkoseinään tehdyn ilmanvaihtokanavan vuoksi haettua rakennus­lupaa joutui odottelemaan useita kuukausia. Tähän tuleekin aina varautua, kun suunnittelee isoa remonttia,” Illman neuvoo.

Moderni ja käytännöllinen avokeittiö sijaitsee vanhan saunan paikalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN asui vanhassa kodissaan, kun uutta remontoitiin puoli vuotta. Sisustussuunnittelun hän teki itse.

Lisäksi tarvittiin lvi-suunnittelija, sähkösuunnittelija ja rakennesuunnittelija, koska saunan ja olohuoneen väliin rakennettiin uusi seinä.

Pienen kaksion remonttiin tarvittiin lopulta kahdeksan eri alan tekijää työnjohtaja ja valvoja mukaan lukien.

Aikataulujen täsmääminen ja usean työmiehen liikkuminen remontin keskellä pienessä tilassa oli välillä hankalaa.

 

PIENI SAUNA on kiuaskiviä myöten täysin valkoinen ja siksi ilmavan ja raikkaan oloinen. Valoa tulvii olohuoneesta ison ikkunan kautta suoraan lauteille.

Tulikiven integroitu Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä. Sen kivitila on suuri, ­joten lämpöä riittää.

Lauteet teki Huonekalutehdas Seppänen Illmanin piirustusten mukaan. Seinäpaneelit ovat Siparilan valmispaneelia. Lattia ja pesutilan seinät tehtiin Carraran marmorista.

”Rakastan luonnonkiveä ja suosikkini on ehdottomasti valkoinen marmori. Suomessa sitä käytetään aivan liian vähän,” Illman harmittelee.

Tulikiven Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä, mutta kivitila on suuri. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

 

Saunan rakentamiseen tarvitaan lupa taloyhtiöltä

JOS HALUAT SAUNAN kerrostaloon, se kannattaa rakentaa samaan aikaan muun ison remontin, kuten putkiremontin yhteydessä.

Kun löylyhuoneen suunnittelee kylpyhuoneen viereen, ilmanvaihto hoituu olemassa olevan poistoilmakanavan kautta.

Tuloilmareitiksi riittää kylpyhuoneen oven alle jäävä kynnysrako. Kosteiden tilojen lämmitys on suunniteltava huolella: ne pysyvät kuivina esimerkiksi lattialämmityksen avulla.

Taloyhtiötä varten on ensi tehtävä alustava suunnitelma. Taloyhtiöillä on yleensä valmiit ohjeet erilaisille muutostöille.

Hallitukselta tai isännöitsijältä saa tiedot myös uusimmista säännöistä ja määräyksistä sekä alustavat ohjeet tarvittavista suunnitelmista, henkilöiden pätevyysvaatimuksista ja tarkastusasiakirjoista.

Vastuun jakautuminen hankkeessa käydään läpi taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän kanssa, ja remontille osoitetaan taloyhtiön hyväksymä valvoja. Valvontakustannukset maksaa osakas.

 

RAKENNUSMÄÄRÄYKSET vaihtelevat eri kunnissa, joten oman kunnan kanta kannattaa tarkistaa etukäteen.

Esimerkiksi Helsingissä saunan rakentamiselle kerrostalohuoneistoon ei tarvita rakennusvalvontaviraston lupaa kuin poikkeustapauksissa.

Kun taloyhtiö antaa hankkeelle luvan, tehdään tarkemmat suunnitelmat. Osakas palkkaa suunnittelijat, urakoitsijat ja valvojan.

Taloyhtiöllä on kuitenkin oikeus tarkistaa kunkin henkilön pätevyys ennen sopimusten tekoa.

Taloyhtiön hallitukselle toimitetaan hyväksyttäväksi kaikkien suunnittelijoiden suunnitelmat, samoin työn edetessä tarvittavat erityissuunnitelmat ja tarkastusasiakirjat.

Pienenkin rakennushankkeen suunnittelussa, työn suorittamisessa ja valvonnassa kannattaa käyttää riittävän ammattitaitoista henkilöstöä, jolloin riski epäonnistua pienenee.

Vaikka vastuu on taloyhtiöllä, vastaa osakas viime kädessä mahdollisista virheistä tai vahingoista.

Asiantuntijat: Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja lupa-arkkitehti Mervi Abelli Helsingin rakennusvalvontavirastosta. Lisätietoa saa Helsingin rakennusvalvontaviraston sivuilta.

 

Makuuhuoneen tyyli on ylellinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Virpi Illman on ammatiltaan sisustussuunnittelija. Kaksion olohuoneeseen tunnelmaa tuo pieni takka. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen.