Suuret ja tunnetut verkkosivustot ovat huijareiden silmissä kiinnostavia alustoja, sillä kävijämäärät ovat merkittävät ja palvelut herättävät käyttäjissään luottamusta. Huijausyrityksiä tulee tietoon säännöllisin väliajoin eri toimialojen, kuten pankkialan, verkkopalveluissa. Niitä on mahdotonta estää etukäteen, sillä huijarit ovat yhteydessä suoraan käyttäjiin.
Sähköpostiviesteihin, netissä vastaan tuleviin ponnahdusikkunoihin ja oudoista numeroista tuleviin puheluihin sekä tekstiviesteihin kannattaa aina suhtautua varauksella.
”Oikotie Asuntojakin on yritetty käyttää huijausyritysten alustana, mutta tietoomme ei ole tullut tapauksia, joissa huijaus olisi onnistunut. Kaikissa nettipalveluissa kannattaa olla tarkkana”, neuvoo Oikotie Asuntojen tuotepäällikkö Tommi Kivisaari.
Näin huijarit toimivat
Asuntoilmoituksia listaavalla sivustolla huijarit saattavat etsiä palvelussa ilmoittavien vuokranantajien tiedot julkisista ilmoituksista tai heidän verkkosivuiltaan. Tämän jälkeen he lähettävät palvelun nimissä aidonnäköisen teksti- tai sähköpostiviestin, jossa käyttäjää pyydetään esimerkiksi tarkistamaan ilmoituksensa tiedot linkin kautta. Kyseinen linkki ohjaa kuitenkin huijaussivustolle, joka voi näyttää täysin aidolta.
Huijaussivustot pyrkivät yleensä saamaan käyttäjän luovuttamaan käyttäjätunnukset ja salasanat huijareille. Tämä tapahtuu usein niin, että huijarit rakentavat identtisen tai erehdyttävästi samannäköinen kirjautumisnäkymän kuin palvelussa. Ainoa tapa erottaa aito sivusto huijaussivustosta onkin varmistaa sivuston internetosoitteen olevan oikea. Käyttäjätunnukset saatuaan huijarit kirjautuvat sisään palveluun ja tehtailevat väärennetyillä tiedoilla useita houkuttelevia vuokra-asuntoilmoituksia, joiden ainoana tarkoituksena on kalastella vuokralaiselta takuuvuokria tai muita ennakkomaksuja.
Valeilmoituksen tunnusmerkit
Tietojenkalasteluviestejä ja valeilmoituksia on vaikea tunnistaa, sillä huijauksen eteen on yleensä nähty paljon vaivaa. Nämä asiat on kuitenkin hyvä tietää, jotta hälytyskellot ehtivät soida ajoissa.
Valeilmoituksen 4 tunnusmerkkiä:
1. Vuokra-asuntoilmoitus kuvineen ja tietoineen vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.
2. Vuokrahinta on alueen hintatasoon tai asunnon kuntoon nähden hämmästyttävän alhainen.
3. Vuokraehdot ovat poikkeuksellisen hyvät yleiseen käytäntöön verrattuina.
4. Vuokranantaja kiirehtii takuuvuokran maksamista ennakkoon ja luo yleistä kiireen tuntua.
Älä koskaan suorita vakuusmaksua ennen kuin olet varmistanut asunnon olemassaolon ja mieluiten myös käynyt sitä katsomassa. Vuokravakuus maksetaan joko vuokranantajan määrittelemälle tilille tai sitä varten tehdään erikseen oma vuokravakuustili. Yleinen käytäntö on, että avaimet asuntoon saa vuokravakuuden maksun jälkeen. Vakuustilin voi tehdä pankissa, josta saa tarvittavaa apua. Lue lisää asunnon vuokrauksesta Vuokralaiset ry -sivustolta.
Kalasteluviesti vai palveluviesti?
Oikotien lähettämien palveluviestien linkit ohjaavat aina https://asunnot.oikotie.fi/ -alkuisille sivuille. Tarkista osoite aina selaimen osoiteriviltä. Emme koskaan pyydä salasanaasi muulloin kuin sivustolle kirjautumisen yhteydessä.
Jos epäilet, että käyttäjätunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, vaihda heti salasana ja ota yhteyttä Oikotien asiakaspalveluun. Voit aina palauttaa salasanasi täältä. Hyvät salasana- ja tietoturvakäytännöt ovat tärkeässä roolissa huijausten estämisessä, joten luo vahva salasana ja käytä eri palveluissa aina eri salasanaa. Tarkista, täyttääkö salasanasi Traficomin suositukset.
Huijausviesti voi näyttää esimerkiksi tältä:
Sähköposteissa osoite voi näyttää oikealta, mutta voit tarkistaa linkin ohjauksen viemällä kursorin linkin päälle.
Huijausviestit eivät aina välttämättä tule sähköpostitse. Tämä esimerkki on WhatsAppista.
Hyvät salasana- ja tietoturvakäytännöt sekä tietoisuus verkkohuijareiden toimintatavoista ovat tärkeässä roolissa huijausten estämisessä. Otamme Oikotiellä kaikki huijausyritykset vakavasti ja teemme jatkuvasti töitä niiden ennaltaehkäisemiseksi.
Teksti: toimitus
Artikkeli on julkaistu alun perin 6.7.2017.