Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare pidettiin tänä vuonna jo 26. kerran. Habitaren uuden ohjelmajohtajan Laura Sarvilinnan mukaan tullaan Habitareen inspiroitumaan ja hakemaan tietoa. Taloudellisesta tilanteesta huolimatta sisustaminen kiinnostaa ja se koetaan tärkeäksi.

Mitä sitten oli Habitaressa ilmassa? Havaittavissa oli pienten sisustusesineiden – tekstiilit, naulakot, kukka- ja sivupöydät, matot, taulut jne. kasvava osuus. Kun isot huonekalut edellyttävät isoja investointeja, eikä niihin ole aina varaa, voi pienillä esineillä ja tekstiileillä uudistaa kodin ilmettä ilman merkittäviä kuluja. Edelleen on muodissa eri aikakautta ja ilmettä edustavien huonekalujen yhdistäminen sisustuksessa. Tuloksena kerroksellinen ja hieman boheemi tila. Ajat, jolloin koko sisustus uudistui kertaheitolla yhden huonekaluliikkeen vierailun jälkeen ovat ohi – kodin sisutus muodostuu pikkuhiljaa ja osittainen keskeneräisyys ja tilan jatkuva kehittely on sallittua. Paljon käytetään sisustuksessa runsaita huonekasveja. Tavallisen ruukkuun istutuksen lisäksi kasveja voidaan kiinnittää vastaavilla pidikkeillä kattoon ja seiniin.

Vaneri sekä puu ovat materiaaleina edelleen suosittuja. Käsittelemättömän vanerin lisäksi käytetään värilliseksi petsattuja vaneripintoja, jotka nostavat puusyyt korostetusti esille. Tekstiilien kuoseissa voi havaita 80-luvun vaikutteita, vain sävyt ovat pehmeämmät. Tilat ja huonekalut muuttuvat yhä värikkäämmäksi  - ensisijaisesti pastellisävyjä esiintyy paljon. Valaisimien valo siirtyy keltaisesta valkoisempaan suuntaan, joka on silmälle tervellisempää.

 

Habitaren ahead! osaston katossa leijui 1100 sateenvarjoa. Tämän tilainstallaation suunnittelivat Kaisa Berry ja luova johtaja Timo Berry suunnittelutoimisto BOTHista.

 

Romumateriaalista voi rakentaa kätevän keittiön ja kahvilan todistaa Trash Cafe Habitaren Trash Cuisine erikoisnäyttelyssä.

 

Sagalaga design esitteli kivoja pieniä sisustustuotteita vanerisessa näyttelyboksissa. Oikealla kuvassa näkyvät puun muotoiset valaisimet oli alunperin suunniteltu vain messuja varten, mutta yleisön suuren mielenkiinnon ansiosta ne saattavat  tulevaisuudessa kehittyä myös tuotteiksi.

 

Unveiled-näyttelykollektiivi, joka koostuu viime keväänä Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneista nuorista esitteli Habitarella DMY international- tuotevalikoimaa, jonka debyytti oli Design Festival Berliinissä keväällä 2015. Kuvassa näkyy Esko Ihalaisen suunnittelema Rosie-tuoli, Matilda Palmun suunnittelema Tipu-sivupöytä ja Tuomas Auvisen suunnittelema 45° light-valaisin. Sivupöydän päällä on Kersti Raitasen suunnittelema Illusia-vaasi.

 

Modulaarisista säilytyskalusteista tunnettu Muurame esitteli Viisto-pöytämallistoa, josta on tarjolla 12 eri materiaalivaihtoehtoa. Minimalistisen muotoilun ansiosta pöytää voi käyttää erilaisten tuolien kanssa.

 

Syyskattaus Marimekon tyyliin.

 

Hakola esitteli messuilla raikkaita pastellisävyisiä uutuuksia, jossa näkyi Suomen nuoren muotoilusukupolven kädenjälki.

 

A-finity Patternsin esillepano Talentshop osastolla. A-finity Patternsin muodostavat suunnittelijakaksikko Anna Alanko ja Aoi Yoshizawa.

 

Suunnittelija Hanna Anosen näyttelyboksi Talentshop osastolla, jossa vasemmalta oikealle näkyy Ripsiraita-matto, Mobile-koru ja Pala-matto.

 

Aino Michelsen näyttelyboksi Talentshop osastolla. Edessä vasemmassa kulmassa näkyy Mai-loungetuoli, seinähyllyssä Timjam-ruukkuja.

 

Tekstiilisuunnittelija Eri Shimatsukan Kuusikko-niminen esillepano. Kauniiden väriyhdistelmien lisäksi tekstiilien kaunis ja mielenkiintoinen pinta suorastaan kutsui koskettamaan.

 

Anni Pitkäjärven suunnittelema ilmava Pinna-naulakko Protoshop osastolla.

 

Tunto yhdistää kauniissa ohuissa valaisimissaan puumateriaalin viimeisimmän valoteknologian kanssa. Habitaressa enismmäistä kertaa esitelty Butterfly-sarja käyttää uusinta OLED teknologiaa eli valonlähde on orgaaninen led. Muissa Tunnon valaisimmissa on valonlähteenä LED.

 

Tapio Anttilan Nurmelalle suunnittelema Link-hyllyjärjestelmä. Massiivitammesta valmistettu hyllysarja oli nähtävillä Tapio Anttilan Collection esillepanon lisäksi myös muissa messubokseissa

 

Virolaisen suunnittelijan Jaanus Orgusaaren dynaamiset hyllyt eroavat tavanomaisista neliskulmaisista ollessaan samassa funktionaalisia.

 

Kyllä kuivainkin ansaitsee hyvän suunnitelun. Rej-Designin hyvännäköistä Domo-kuivauspatteria voi kylpyhuoneen lisäksi käyttää myös eteisissä ja kodinhoitotiloissa.

 

Innoluxin uusi Pasila-valaisinsarja on saanut innoituksensa nykyarkkitehtuurista jonka muotokielessä yhdistyvät terävät ja pyöreät muodot modernilla tavalla. Suunnittelu Pasila Design.

 

Saari-keittiöt esitteli messuilla Capri-tuoteperheeseen kuuluvaa klassista keittiömallia, jonka materiaali on mustaksi petsattu saarni. Keittiön suunnittelivat Jaana Varkki-Terho ja Tony Terho Muotikuu-muotitalosta.

 

Syksyn tapettiuutuuksissa on rohkeasti värejä, kuvioita ja pintoja. Luonnon innoittamana tapeteissa näkyy kasveja, kukkia ja luonnon muotoja. Tapetti voi olla joko näyttävä katseenvangitsija tai hillitty ja rauhoittava tausta huoneen kalustukselle. Helmiäispintaiset vaaleat kuosit tuovat tilaan ripauksen ylellisyyttä.

Luonnon värit ja muodot ovat läsnä tapettiuutuuksissa. Syvät värit ja näyttävät struktuuripinnat taikovat tilaan uusia elämyksiä. Syksyn väripaletti tuo sisustukseen sekä voimakkaita värejä että rauhoittavia sävyjä. Hohtavat ja kimmeltävät pinnat ovat arjen ylellisyyttä. Nyt jos koska kannattaa tapetoida rohkeasti väreillä, kuoseilla ja struktuureilla.

 

Nabucco, Verdin kolmas ooppera, on ollut inspiraation lähde tässä uudessa Marburgin uudessa tapettimallistossa. Mallistossa on havaittavissa historian havinaa, mutta silti se on vahvasti tässä ajassa. Nabucco mallistossa on upeat värit, joissa hento kiilto yhdistyy mattaan, kovat värit pehmeisiin. Kuva Decta. 

 

Tarja Orsjoki on suunnitellut Vallilalle Aleksanteri – kuosin, jossa symmetrisyys ja kaleidoskooppimaisuus tekevät kuosista kiehtovan. Valitessa vihreän, pinkin tai valkoisen Aleksanteri – kuosisen tapetin, saa huoneeseen aivan erilaisen tunnelman.

 

Marburgin tyylikäs empire – tyylisessä tapetissa on pieni himmeä kiilto tapetin pinnassa. Klassista tyyliä voi yhdistellä reilusti moderniin tyyliin. Struktuuripintainen tapetti sopii yhdistettäväksi tasaisiin pintoihin, ornamentteihin ja raitoihin. Kuva Decta. 

 

                                     

Marjatta Metsovaaran legendaarinen Valmu on otettu Vallilan uustuotantoon.

 

Venetsian upean loisteliaat palatsit ja niiden kauniit huoneet ovat inspiroineet La Veneziana – tapettimallistoa, jossa on upeita pintoja, kiiltävää ja mattaa, kuvioita ja yksiväristä. Kuoseja voi yhdistellä rohkeasti keskenään. Mallistossa on hehkuvia värejä, mutta myös hillityn vaaleita sävyjä. Kuva Decta. 

 

Levollinen ja klassinen vedenvihreä Linnunrata on Tarja Orsjoen suunnittelema tapetti Vallilan syksyn Hetkessä – mallistoon. Hetkessä – tapettikokoelma on peräisin Vallilan kankaista. Kokoelmassa kuvataan luontoa, hetkessä elämistä, vaistojen varassa kulkemista ja urbaania kaupunkimiljöötä.

 

Elle – tapetti sinisenä antaa ihan erilaisen ilmeen huoneelle kuin sama tapetti vaaleana helmiäisenä.  Marjatta Metsovaaran suunnitteleman kuvion pohjalta sitä valmistaa Vallila.

 

Iloinen lastentapettu pikkuprinsessojen huoneeseen, tapetoida voi joko koko seinän tai esim. puolipaneelin yläosan.  Children´s Paradise – mallistosta löytyy palloja, salmiakkiruutuja, lintuja, kukkia ja koukeroita.

 

 

Vuosittain järjestettävä sisustus- ja designtapahtuma Habitare on jälleen avannut ovensa. Kaunis viimeistely ja taidokkaat esillepanot tarjoilevat silmänruokaa ja inspiraatiota. 

Asun-lehden osastolla nähdään eri huoneita puettuna syviin väreihin. Lopputuloksena on kutsuvat ja rauhoittavat tilat.

 

Marimekon osasto on rakennettu kodinomaiseksi oleskelutilaksi. Kauniit tekstiilit ja astiat pääsevät hyvin esille rennon tyylikkäässä miljöössä.

 

Jos olet liikkeellä lasten kanssa, niin kannattaa suunnata Habi Kidsiin. Siellä perheen pienimmät (ja mikseivät myös isommat) saavat touhuta hauskassa ja leikkiin innostavassa ympäristössä.

 

Trendianalyytikko Susanna Björklundin kanssa yhteistyössä tuotettu Signals-vainunäyttely avaa sisustustukseen ja muotoiluun liittyen tulevaisuuden trendejä ja heikkoja signaaleja. Neljä erilaista teemaa  tarjoilee näkemyksiä ja oivalluksia tunnelmallisissa tiloissa.

 

Tikkurilan osastolla nähdään rohkeita sisustusvärejä. Upeat sävyt kauniin sisustuksen kanssa ovat hyvä inspiraation lähde.

 

Vepsäläinen jatkaa myös kauniiden sävyjen parissa. Itämainen matto makuuhuoneen seinällä on näyttävä yksityiskohta kuten myös tyylikkäät ja tehokkaat värit olohuoneen seinillä.

 

Habitare 7.-11.9.2016 

7.-11.9. Messukeskuksessa on kaikille sisustamisesta kiinnostuneille jotakin - mukana 500 yritystä, kahdeksan erikoisnäyttelyä, lasten oma alue Habi Kids, monipuolinen ohjelmasisältö ja kansainvälisiä huippuvieraita!

 

Habi Kids on Habitaren uusi alue lapsiperheille

Kuinka asuvat herra ja rouva Do lastensa Ren, Min, Fan, Son, Lan ja Tin kanssa? Miltä näyttää viisikymppisten kaksosten Aamun ja Illan koti ja mitä ihmettä mittaillaan pikkutarkan Metrin perheen kotona, jossa asuvat Milli, Sentti ja Kilo? Habitaren uuden lastenalueen Habi Kidsin installaatiot avaavat ovet Etana Editionsin Jenni Erkintalon ja Réka Királyn Talo kulman takana -kirjan koteihin. Habi Kids antaa pienimmille messuvieraille mahdollisuuden kurkistaa muotoilun mielenkiintoiseen maailmaan. Muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatustoimijoiden kanssa toteutettavien työpajojen lisäksi aluetta reunustavat yritysten osastot, joissa esitellään erityisesti lapsille ja lastenhuoneisiin suunnattuja sisustustuotteita ja huonekaluja.

Kuva Pekka Hannila / sorbass oy
Kuva Pekka Hannila / sorbass oy

 

Folk – helppo lähestyä

Folk-halli on yksi Habitaren uusista tulokkaista. Sinne on kerätty laaja kattaus jokaiseen kotiin sopivia huonekaluja, tarvikkeita ja esineitä. Folk keskittyy arjen perustarpeisiin ja alueelta löydät mm. saunoja, takkoja, kylpyhuoneita, kodinkoneita, huonekaluja, valaisimia sekä kodin elektroniikkaa. Uutta on lisäksi huonekaluvalmistajien sisustuspalvelupisteet, joista kuka tahansa saa vastauksen sisustukseen liittyviin pieniin ja suuriin kysymyksiin. Valaistukseen liittyviin pulmiin saa apua Folk-hallin Valo-klinikalla. Folk-hallin osastot puhuttelevat varmasti kaikkia ja tarjolla on paljon uutuuksia ja näyttelytarjouksia. Folkiin on helppo tulla kodin ikään, kokoon tai tyyliin katsomatta. Jos jano tai nälkä yllättävät, apu löytyy kalustetalo Iskun pop up -ravintolasta.

Kuva Isku
Kuva Isku

 

Ahead – huominen on täällä

Ahead-halli on ovi suomalaisen nykymuotoilun maailmaan. Halliin on koottu mielenkiintoisimmat valmistajat eri tuoteryhmistä, joiden tekemistä yhdistää muotoilu. Aheadissa tapaat uudet suomalaiset kyvyt ja start upit sekä alan oppilaitokset ja taidekäsityön taitajat, mm. Kaj Franck -muotoilupalkinnolla vuonna 2015 palkitun, muotoilija ja lasitaiteilija Markku Salon upeaa tuotantoa. Ahead-hallissa pääset aistimaan trendejä meiltä ja maailmalta, näet uusimmat materiaalit ja tulevaisuuden teknologiat.

Ahead-hallin tunnelman ovat luoneet Jopsu ja Timo Ramu design- ja suunnittelutoimisto Musutasta. Kiintopisteenä ja vetonaulana toimii jättimäinen Ajatuskupla, jonka alla on hyvä hengähtää ja sulatella näkemäänsä. Arena-päälava Ahead-hallissa tarjoaa monipuolista ohjelmaa koko tapahtuman ajan. Far Ahead -erikoisnäyttely tuo lähitulevaisuuden käsin kosketeltavaksi teemanaan automaatio ja robotiikka. Muita erikoisnäyttelyitä ovat nuoren ja rohkean muotoilun koti The Block, trendianalyytikko Susanna Björklundin kanssa rakennettu Signals ja muovin uudelleen käytön mahdollisuuksia tutkiva Trash Materials.

Kuva Jopsu Ramu
Kuva Jopsu Ramu

 

Viisi tapahtumaa ja useita ravintoloita

Tarjolla on myös valaistukseen keskittyvä ValoLight-tapahtuma, Antiikki-tapahtuman aarrearkut sekä täysin uudistunut nykytaiteen tapahtuma ArtHelsinki. Messukeskuksen ravintolatarjonnan lisäksi Habitaresta löytyy monia erikoisravintoloita: Yhes-ravintola, TREn kuohuviini-baari, The Blockin kahvimopo, GARAGE GARAGEn smoothie-baari ja Cafe Kids lapsille.

 

 

Habitare 7.-11.9.2016 

Messukeskus, Messuaukio 1, 00520 Helsinki

Ke ammattilaisaika klo 9-12, kuluttajille auki klo 12–20, to ja pe klo 9–18, la ja su klo 10–18. 

 

Seinäjoen Asuntomessut järjestetään ensi kesänä Kyrösjärven Pruukinrannassa. Messualueella viimeistellään talojen ulkopintoja ja piha-alueita, heinäkuussa avattavia messuja varten. Vaikka ikkunat saattavat olla vielä muovien peitossa ja raput pinnoittamatta, sisätiloista löytyy pedattu peti ja katettu pöytä. Kurkistetaanpa sisään.

Pruukinrannan alueelle nousee 35 pientaloa, yksi puukerrostalo ja yksi rivi-/luhtitalo.

 

Mustaa väriä on nähty jo jonkin aikaa keittiöissä, mutta nyt mustaa nähdään myös talojen ulkopinnoissa, makuuhuoneissa ja tehosteena lähes kaikissa kodin tiloissa. Musta on vahvistanut asemaansa vahvasti sisustuksen trendivärinä.

 

Kannustalon asuntomessutalo Pohjanmaa on perinteinen pohjalaistalo päivitettynä tähän päivään. Talossa näkyy musta väri rohkeasti rakenteiden lisäksi useissa yksityiskohdissa.

 

Sisustussuunnittelija Helena Karihtala viimeistelee makuuhuoneen valaisimien paikkoja. Helena on valinnut tummat sävyt myös makuuhuoneeseen. Upea Pihlgren ja Ritolan tapetti on saanut parikseen tumman pystypaneelin.

 

Pohjanmaa-talon mustat yksityiskohdat, kuten ikkunanpielet, ovet, portaat ja kattoparrut, luovat kontrastia muuten harmoniseen vaaleanharmaaseen värimaailmaan.

 

Honkatalojen Lumimustikka-talossa on virolaisen Wessen kiintokalusteet ja tilaan tehty hauska ”juustoseinä”, johon valaisimet on upotettu.

 

Hartman Koti on saanut nimekseen Salmiakki. Korkeat, avoimet tilat luovat haasteita tilan akustiikalle. Tässä talossa asia on ratkaistu turpeesta valmistetuilla katto- ja seinäpaneeleille.  Makuuhuoneiden graafiset kuviot on maalattu suoraan seinään.

 

Jämerän Kutsun pihapiirissä oleva vierastalo on puettu myös trendikkääseen tummaan väriin. Lastenhuoneissa suosituinta on edelleen yhden seinän tapetointi tai maalaus tehosteväreillä.

 

Valkoisten kotien sävyt ovat muuttuneet tummemmiksi, jopa mustaksi. Valkoinen ja musta ovat hyvin toimiva väripari, jota voi maustaa muilla värisävyillä. Dramaattisia tummia makuuhuoneita nähdään useita ensi kesän Seinäjoen Asuntomessuilla.

 

Jääkö tämän työhuoneen hauska ”riippukansiolaatikosto” käyttöön vai onko vain kuvausrekvisiittaa, jää nähtäväksi.

 

Asuntomessut Seinäjoella 8.7.–7.8.2016