Tikkurila valitsee vuosittain vuoden värin, johon kiteytyy ajassa olevia trendejä, ilmiöitä ja tunnelmia. Tämän vuoden väri on elegantti Angora, H466. Vuoden värin lisäksi valitsijaraati teki kolme värikokoelmaa, Hazy, Clay ja Growth, helpottamaan värien yhdistämistä.

Tikkurilan Vuoden väri 2017 on tyylikäs Angora H466. Se huokuu ranskalaista charmia mutkattomasti ajan hengessä. Angora on hento kuin henkäys. Angora ei ole äänekäs julistus vaan kaunis ja raikas yleisväri, joka sopii moneen kotiin ja tunnelmaan. Angora on käytännöllinen neutraali valinta, olematta koskaan tylsä tai lattea.

”Viattomimmat ja ajattelevaisimmat mielet rakastavat värejä eniten.” – John Ruskin

Tikkurilan vuoden värin ja värikokoelmien valitsijaraatiin kuuluivat tänä vuonna muotisuunnittelija Teemu Muurimäki, sisustussuunnittelija ja – bloggaaja Susanna Vento sekä Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike. Värin valinta perustui tuomareiden luomiin moodboardeihin, johon he valitsivat mieleisiään värejä ja materiaaleja. Moodboardeista löytyi niin englantilaista kartanoromantiikkaa, rustiikkia käsityöläisyyttä kuin tehdasmiljööestetiikkaa.

 

Color Now 2017 – värikokoelmat auttavat löytämään oikeiden värisävyjen luokse.

 

Teemu Muurimäen kokoama Hazy-värikokoelma koostuu hienostuneista rikotuista värisävyistä, jotka huokuvat englantilaisen kartanoromantiikan henkeä. Värikokoelmaan kuuluu vuoden väri Angoran lisäksi Syvänne N439, Nefriitti N494, Rustiikki V418 ja Valkama K498.

 

Maskuliinisia sävyjä voi yhdistää rohkeasti herkkiin pastilleihin.

 

Hazy-värikokoelma yhdistelee nuden, sammaleen, haalistuneen roosan ja harmaan sävyjä. Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki etsi värikokoelman värejä samalla tavalla kuin hakiessaan inspiraatiota vaatteisiinsa. Muodissa ja sisustamisessa on samat lait.

 

"Koen, että muodin mustanpuhuva väriskaala alkaa taas saada rinnalleen pehmeämpää, joskin tummien värien yhä hallitsemaa sävymaailmaa", kertoo Teemu Muurimäki Hazy-värikokoelmaan valitsemistaan sävyistä. Murrettujen ja haalistuneiden värisävyjen tunnelmointi johdattaa ajatukset Downton Abbey -tv-sarjan koreisiin salonkeihin ja huoneisiin, joissa siemaillaan sherryä takkatulen loisteessa. 

 

Anna persoonasi näkyä värivalinnoissa. Onnea maalausprojekteihin ja muista, että se on vain maalia, jonka päälle voi aina maalata uudelleen. 

 

 

 

 

 

 

Japanilainen Marie Kondo kirjoitti kirjan KonMari – siivouksen elämänmullistava taika, joka todella mullisti siivouksen. Naiset ympäri maailmaa ovat hurahtaneet tyhjentämään kotinsa KonMarin oppien mukaisesti. Uudessa kirjassaan KonMari – iloa säkenöivä järjestys Kondo tarjoilee uusia ja tarkempia ohjeita kodin järjestyksen ylläpitoon.

Mari Kondo aloitti naistenlehtien lukemisen jo viisivuotiaana ja ihastui lehdissä näkemiinsä siisteihin ja kauniisiin sisustuskuviin. 15-vuotiaana hän perehtyi tavaroiden järjestämiseen ja alkoi opiskella siivoamista ihan tosissaan. Hän aloitti omasta huoneestaan ja jatkoi sisarustensa huoneiden siivoamisella. Nykyään Marie Kondo johtaa Tokiossa huippumenestyvää ammattijärjestämisen yritystä, joka muuttaa asiakkaan kaaoksessa olevan kodin rauhan ja kauneuden tyyssijaksi. Hän asuu Tokiossa miehensä ja yksivuotiaan tyttärensä kanssa.

 

Marie Kondo elää kuten opettaa. Naimisiinmeno keväällä 2014 oli hänelle iso elämänmuutos. ”Kun olin sinkku, asunnossani oli vain minun tavaroitani, mutta nyt ne jakavat tilat mieheni tavaroiden kanssa. Ja haluan pitää hänen tavaroistaan yhtä hyvää huolta kuin omistani”, sanoo Marie Kondo.

"Siinä hengessä järjestimme äskettäin tavaroita yhdessä. Meidän ei tarvinnut aloittaa täysmittaista järjestämiskampanjaa, koska minulla on työni ansiosta vain minimaalisesti tavaraa ja koska mieheni elämäntyyli on niin pelkistetty, että hänen kamppeensa mahtuivat neljään pahvilaatikkoon hänen muuttaessaan asuntooni. Niinpä vain opetin hänet taittelemaan ja sijoittamaan ne säilytystiloihin."

 

Japanilaisen siivousgurun Marie Kondon KonMari – siivouksen elämänmullistava taika valottaa mutkattomasti ja toimivasti miten päästä eroon sekasotkusta ja epäjärjestyksestä.

 

JÄRJESTÄMISEN JÄRJESTYS

Usein puhutaan siivoamisesta ja järjestämisestä ikään kuin ne olisivat yksi ja sama asia, vaikka ne ovat todellisuudessa täysin eri asiat. Tämän ymmärtämiseen auttavat KonMarin järjestämisen kuusi perussääntöä:

❶ tee luja päätös kotisi järjestämisestä

❷ kuvittele ihanteellinen elämäntyylisi

❸ vie ensin karsinta päätökseen

❹ järjestä lajin äläkä sijainnin mukaan

❺ etene oikeassa järjestyksessä

❻ mieti, sytyttääkö se

 

KonMari –ilmiön myötä on tullut uusia sanoja kuten konmaroida, konmarittaa, marittaa ja konmaritus. Innokkaimmille järjestäjille on tarjolla vertaistukena facebook –sivusto, jossa käydään vilkasta keskustelua ja ajatusten vaihtoa, tsempataan ja kannustetaan, jopa pirskahdellaan välillä. Konmari Suomi-sivustolla on reilut 37.000 jäsentä.

 

MONIKÄYTTÖISET KENKÄLAATIKOT

Marie myöntää itsekin olleensa aiemmin säilytysfanaatikko, joka kokeili lähes kaikkia markkinoilla olevia säilytystuotteita ja –järjestelmiä, mutta ei ole löytänyt yhtäkään, joka olisi ilmainen ja päihittäisi kenkälaatikon. Kenkälaatikko saa keskimääräistä paremman arvosanan kaikista viidestä arvostelukriteeristä: koosta, materiaalista, kestävyydestä, helppokäyttöisyydestä ja estetiikasta. Kenkälaatikoita hän suosittelee asiakkailleenkin.

Uusimmassa kirjassaan KonMari – iloa säkenöivä järjestys Marie Kondo antaa vastauksia moniin niihin kysymyksiin, joita lukijoille heräsi ensimmäisen kirjan jälkeen. Kondo jakaa vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita mm. paitojen ja sukkien laskostamiseen ja piirroksia täydellisesti järjestetyistä laatikoista ja kaapeista. Ohjeet on jaettu eri kategorioihin.

Kondon mukaan kodin onnistuneeseen järjestämiseen tarvitaan vain kaksi taitoa:

❶ kyky säilyttää kaikki se, mikä herättää iloa, ja heittää loput menemään

❷ kyky valita jokaiselle säilytettävälle tavaralle paikka ja panna se aina takaisin omalle paikalleen.

Kondo korostaa, ettei järjestämisessä ole tärkeää päättää, mitä heittää pois, vaan mitä haluaa säilyttää elämässään. ”Toivon, että järjestämisen taika auttaa sinua luomaan valoisan ja iloisen tulevaisuuden”, sanoo Marie Kondo.

 

VALOKUVAT AVUKSI

Järjestämisprosessissa ei ole kyse kamppeiden piilottamisesta tai hätäisesti siivoamisesta ennen kuin vieraat tulevat, vaan tavoitteena on järjestää koti niin, että se tuo elämään iloa ja muuttaa sen pysyvästi.

Marie Kondo kehottaa ottamaan valokuvat avuksi, kuvat ennen ja jälkeen järjestämismaratonin. Se kannustaa jatkamaan.

 

Paikallinen sanomalehti järjesti San Franciscossa kilpailun, jonka voittaja sai Marie Kondolta konsulttiapua kotinsa järjestämisessä. Kuva on otettu tästä aidosta järjestelytilanteesta voittajan kotona, jossa on menossa karsimisjärjestyksen kohta numero kaksi. Kuva Richie Bracamonte. 

 

KonMarin mukaan oikea karsimisjärjestys on:

● vaatteet

● kirjat

● paperit

● komono

● tunne-esineet

 

Laji lajilta etenemisellä on ratkaiseva merkitys, mutta kannattaa myös edetä oikeassa järjestyksessä; vaatteet, kirjat, paperit, sekalaiset (japaniksi komono) ja viimeisenä tavarat, joilla on tunnearvoa.

 

Oletko koskaan järjestäessäsi törmännyt vanhoihin valokuviin ja huomannut, että niitä katsellessa on vierähtänyt useampi tunti? Tällainen kömmähdys on varsin yleinen ja hyvä esimerkki siitä, miksi on siivottava oikeassa järjestyksessä – se on varta vasten kehitetty hiomaan taitojasi, jotta pystyt erottamaan ilahduttavat tavarat kaiken muun joukosta. Tätä taitoa on ihanteellista harjoitella vaatteilla, kun taas valokuvat ja muut tavarat, joilla on tunnearvoa, ovat ehdottomasti niitä, joihin ei pidä koskea ennen kuin on täysin harjaantunut.

 

 

Ikea PS-mallistot ovat suosikkejani Ikean valikoimasta. Odotan aina mielenkiinnolla seuraavan malliston ilmestymistä. Verrattuna Ikean muihin tuotteisiin on PS-mallistolla rohkeampi design ja konkreettisempi kohderyhmä. Ikea PS 2017-mallisto on ihmisille, jotka vähät välittävät tylsistä rutiineista ja kahdeksasta neljään -elämästä. He eivät pyytele lupia tai hae hyväksyntää, vaan elävät vapaasti.

Tämä kuvaus vastaa aika hyvin nuoren nomadin elämäntyyliä, kenen elämäntilanne mahdollistaa tehdä nopeita päätöksiä, matkustella, asua kimpassa kavereiden kanssa jne.

 

PS 2017 mallistossa on havaittavissa 80-luvun muoto- ja värimaailma. Kuvassa Thomas Sandellin suunnittelema Ikea PS 2017 pyörällinen sivupöytä, joka toimi myös tarjoiluvaununa.

 

Ikea PS 2017 lepotuolissa on käytetty 3D-neulontatekniikkaa, jota usein käytetään lenkkitossujen valmistuksessa. Tuoli säilyttää muotonsa myös pitkäaikaisen käytön jälkeen. Design Sara Fager.

 

Ikea PS 2017-vaatetelineeseen saa ripustaa vaatteita ja kasseja. Tarjottimen päälle voi asettaa käsilaukun tai lompakon. Pyörien ansiosta naulakko kulkee sujuvasti paikasta paikkaan. Design Gustav Carlberg.

 

Ola Wihlborgin suunnittelemat Ikea PS 2017 valaisimet. Pienempi koko soveltuu pöytä- ja isompi lattiavalaisimeksi. Muoto muistuttaa  Italialaisen Foscarinin valmistamaa Binic-valaisinta, mutta yhtäläisyyksiä sattuu designmaailmassa usein. Ikea PS 2017 valaisin on inspiroitu armejassa käytetystä valonheittimestä.

 

Ikea PS 2017 säilytyskaappi on galvanoidusta teräksestä eikä sisällä lainkaan irtonaisia pikkuosia. Design Nike Karlsson.

 

Nomadi tarvitsee usein pehmeää peittoa vieraassa maassa teltaillessaan tai kaverin luona sohvasurffailtaessa. Ikea PS 2017-mallistosta löytyy monia kivoja pehmeitä tuotteita.

 

Nuori suomalainen suunnittelija Iina Vuorivirta teki Ikean PS 2017 mallistoon 3-osaisen altakasteluruukun. Iinan mukaan matkoilta kotiin palatessa on hänellä usein vastassa nuupahtaneita kasveja. Tämä ruukku tarjoaa ratkaisua siihen.

 

Ikea PS 2017 kulmalepotuolin voi tuunata mieleisekseen eri- tai samanväristen tyynyjen avulla. Kuvassa näkyvän tuolin kevyelle rungolle on laitettu 18 tyynyä. Design Kate Booy & Joel Booy.

 

5-osainen laatikkosetti edustaa henkilökohtaista suosikkiani Ikea PS 2017 mallistosta. Settiin kuuluu viisi erikokoista kierrätetystä voimapahvista valmistettua säilytyslaatikkoa. Design Gustav Carlberg.

 

Ikean PS 2017 mallisto tulee myyntiin helmikuussa 2017 ja jotkut malliston tuotteista on saatavilla vain rajoitetun ajan. Kyseessä on 9. IKEA PS-mallisto, jonka on suunnittellut 17 kansainvälistä suunnittelijaa.

 

Talvisella Tallinnalla on monet kasvot. Kulinaristille, kahvilakulttuurista ja leivonnaisista nautiskelijalle kaupunki tarjoaa toinen toistaan viehättävämpiä kahviloita ja ravintoloita. Tekstiilejä rakastavalle on runsas pellavatöiden tarjonta ja esteetikolle design-esineiden monet myymälät. Myös lapsiperheet on huomioitu.

Raatihuoneen torin joulumarkkinoilla pääsee hyvin joulunajan tunnelmaan. Välillä voi pistäytyä torin läheisyydessä olevissa tunnelmallisissa pikkuputiikeissa tai istahtaa kahvilaan nauttimaan kuppi kahvia ja maukas leivonnainen. Torin joulumarkkinat ovat avoinna marraskuun puolesta välistä aina Loppiaiseen saakka.

Tallinnan Vanhankaupungin Raatihuoneen torilla kohtaa todellisen joulutunnelman.

Pysähdys kaupungin kattojen yllä kävelyretkellä Vanhankaupungin ympäri kulkevan muurin näköalapaikalla.

Talvinen Vapaudenaukio Tallinnan Vanhankaupungin eteläpäässä Kesklinnan kaupunginosassa.

Tallinnan suurimmat ja perinteiset joulumarkkinat järjestetään Vanhankaupungin Raatihuoneen torilla.

Joulumarkkinoilta löytyy paikallisia käsitöitä ja elintarvikkeita. Hunajan lisäksi myytävänä oli eksoottisempiakin makuja, kuten hirvi- ja villisikamakkaraa.

Raatihuoneen torilla on lukuisia tunnelmallisia glögikojuja, joissa on mukava pitää pieni tauko ja nauttia kupillinen kuumaa juomaa.

Joulumarkkinoilla on ajateltu myös pieniä lapsia vanhanaikaisella karusellilla ja jouluasuun puetulla puksujunalla.

Tonttujoukko on valmiina kotiin viemisiksi.

Ostosten välissä on mukava piipahtaa tunnelmallisiin kahviloihin, joita kaupungissa riittää. Maukkaita leivonnaisia ja taidokkaita piparitaloja ei raaski syödä.

Tunnelmallinen Tallinna ei pettänyt tälläkään kertaa. Joulutunnelma oli taattu. Paljon jäi vielä seuraavalle kerralle. Monikerroksinen kaupunki tarjoaa aina uutta katsottavaa ja ihmeteltävää.

Pantonen trenditutkijat ovat julkistaneet valintansa vuoden 2017 väriksi. Symbolinen värivalinta kuvastaa globaalisti tämän ajan henkeä, se heijastaa yleistä mielialaa ja asenteita.

Greenery on virkistävä ja elvyttävä sävy, se on uusien alkujen symboli. Kasvun väri.

 

Sävy on raikas ja siitä tulee mieleen kevään ensimmäiset päivät, kun luonto virkoaa ja uudistuu talven jälkeen.

 

Greenery on luonnon neutraali sävy. Nykyaikaisessa ja kiireisessä elämässä ihmiset kaipaavat yhteyttä luontoon ja mahdollisuutta uppoutua sen fyysiseen kauneuteen.

 

Greenery nähdään myös elinvoimaisuuden ja henkilökohtaisen innostuksen värinä.

 

Toimitus valitsi muutamia vuoden 2017 väriteemaan sopivia tuotteita: 

 

Verner Pantonin suunnittelemaa Panthella-valaisinta saa nyt pienempänä versiona. Mini-pöytävalaisimesta on yhteensä 11 upeaa väriä.

 

Fatboyn Junior-säkkituoli on energisoiva väripilkku kodin sisustuksessa.

 

Keittiön piristys on Dulton-keittiövaaka, Ellos. 

 

Ligne Rosetin Pumpkin loveseat -sohva säväyttää olohuoneessa.

 

 

Andbrosin Model No. 1 -valaisin viehättää ekologisuuden lisäksi muotoilulllaan ja värillään.