Skandinaavisessa arkkitehtuurissa hyvää makua edustaa yleensä minimalistinen neliskulmainen funktionaalinen rakennus. Arkkitehdit käsittelevät rakennuksia abstrakteina massoina, joiden muodostamista suhteista sekä valon liikkeistä pitäisi syntyä humaani sekä esteettinen asuinympäristö. Julkisen rakennuksen kohdalla yhteiskunnan veloittama arkkitehtuurialan asiantuntijoiden päätösvalta on talon rakennusluvan sekä estetiikan osalta oikeutettu. Miten on asian laita, jos kyseessä onkin omakotitalo? Jos ihminen haluaa asua omenan-, sienen- tai vaikkapa kukanmuotoisessa talossa, voiko asiantuntija kieltää sitä? Mitä on hyvä maku arkkitehtuurissa ja kuka sen päättää?

Taiteilija Jan-Erik Anderssonin luoma lehdenmuotoinen Life on a Leaf -omakotitalo Turussa haastaa yhteiskunnassa hyväksytyn neliskulmaisen arkkitehtuurin sekä herättää vastakkaisia mielipiteitä arkkitehtuuripiireissä. Life on a Leaf -taloprojekti oli taiteilijan tohtoritutkinnon produktio-osuus Helsingin Kuvataideakatemiassa, jonka yhteydessä Jan-Erik perusteellisesti tutki eri aikakausien arkkitehtuuria, niiden vaikutusta ihmisiin sekä nykyajan hyväksyttyä arkkitehtuuria. Tohtoritutkinnon yhteydessä Jan-Erikillä syntyi myös ”Elämä lehdellä” -niminen kirja, jossa taiteilija kuvaa tarkasti talon syntytarinaa sekä rakennusprosessia.

Yhteistyön tulos

Life on a Leaf -talo on taiteilijan sekä arkkitehti Erkki Pitkärannan yhteistyön tulos. Jan Erik on Pitkärannan kanssa jo aikaisemminkin luonut narratiivisia rakennuksia – Kumina-nimisen ekonavetan Teuvalle sekä Gerbera-nimisen puutarhakoulun Janakkalaan. Jan-Erikin mukaan hyvän yhteistyön avain Pitkärannan kanssa on se, että molemmat inspiroivat toisiaan, uskovat tarinoiden voimaan ja luovat yhdessä arkkitehtuuria ilman kompromisseja, mikä tarjoaa molemmille yllätyksiä. Life on a Leaf -talon pohjaratkaisu on lehden muotoinen ja rakennus muistuttaa edestä katsottuna lauttaa. Talon takaosassa, jonka pohjapiirroksessa näyttää lehdenvarrelta, kulkevat kierreportaat rakennuksen kolmen kerroksen välissä. Katolla on kissankellon muotoinen lasinen kupoli.

Matkalla kotona

Life on a Leaf -talo ei edusta tavallista omakotitaloa, vaan sillä on monella tasolla toimiva kommunikatiivinen ulottuvuus. Rakennuksen kaarevat seinät luovat tilaan tunteen ”matkalla” olemisesta, jolloin kohdataan uusia elämyksiä. Jan-Erik ei halunnut, että talo edustaisi vain hänen omaa näkemystään, vaan Pitkärannan kanssa tehdyn yhteistyön lisäksi rakennuksessa on esillä kahdenkymmenen eri taiteilijan teoksia. Kyseiset tutut taiteilijat saivat vapaat kädet taiteen tekemiseksi taloon rakenteisiin, eikä kuten normaalisti, seinälle ripustettavina teoksina.

Perhe on asunut talossa viisi vuotta, mutta Jan-Erikin mukaan talo herättää silti tunteen jossakin muualla – omassa maailmassaan – olemisesta. Toisaalta Life on a Leaf -talo on täysin käytännöllinen. Perheen mukaan talon ansiosta he ovat päässeet tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä. Vierailijat eivät tule tapaamaan pelkästään Jan-Erikiä sekä perhettä, vaan ensisijaisesti taloa. Arkkitehtuuri on Life on a Leaf -talossa eräänlainen organismi, joka synnyttää omaa elämää vaikuttamalla talossa asuvaan taiteilijaperheeseen ja siellä vieraileviin. Life on a Leaf -taloon järjestetään taiteilijan opastamia kierroksia, lisätietoja: http://www.anderssonart.com/leaf/

 

Kaunis ja valoisa kaksio Helsingin Meilahdessa on remontoitu lämminhenkiseksi ja persoonalliseksi kodiksi, jossa on tehokas pohja ja kaikki mukavuudet. 

Vaaleat pinnat korostavat mustaa keittiönkaapistoa sekä ikkunaa ympäröivää tiilipintaa. Harkittu ja tyylikäs sisustus täydentää viihtyisän ja levollisen huoneen tunnelman. Vanha johtokela toimii mainiosti sohvapöytänä.

 

Avohyllyt tiilireunuksineen on yksi monista kauniista yksityiskohdista keittiössä. Mustat raidat yläkaapeissa piristävät yleisilmettä. 

 

Syvennykseen tehty suurempi hyllykkö on saanut taustaseinälle tumman korostepinnan, jota vaaleat puuhyllyt tuovat upeasti esille valojen kanssa.

 

Makuuhuoneessa on keski-eurooppalainen tunnelma tummien kattopalkkien myötä. Suuri industrial-tyylinen kattovalaisin yhdessä epäsymmetrisen tiiliseinän kanssa tuovat tilaan rouheaa fiilistä. Vanha maaleista puhdistettu ovi toimii näyttävänä sängynpäätynä.

 

Koti on myynnissä täällä

 

Katso Oikotie Asunnoista lisää myynnissä olevia asuntoja Meilahdesta. 

Arabianrannassa sijaitsee loft-asunto, joka tekee vaikutuksen. Tarkoin harkittu värimaailma, laadukkaat materiaalivalinnat sekä tyyliin sopiva sisustus luovat upean tunnelman tähän kotiin. 

Musta palkki, kaiteet ja portaikko tuovat tehdasmaisen fiiliksen tilaan. Vaalea laattalattia, pari betonimaista seinäpintaa yhdessä valkoisten seinien kanssa korostavat mustia yksityiskohtia sisustuksessa. Modernissa keittiössä musta työtaso tuo sopivasti kontrastia valkoiselle kaapistolle. Smegin musta jääkaappipakastin sopii tilaan täydellisesti. Kankaalla päällystetyt tuolit tuovat sopivasti pehmeyttä oleskelutilaan.  

 

Viisi metriä korkea huonetila suurine ikkunoineen antaa olohuoneelle huikeat puitteet ja runsaasti valoa. Punainen itämainen matto ja vaalean beige sohva lämmittävät mustavalkoista sisustusta. Artekin seeprakuvioinen nojatuoli on klassikko.

 

Makuuhuone on rakennettu parvelle keittiön yläpuolelle. Rauhallinen kokonaisuus syntyy vaaleista sävyistä ja kauniista vuodevaatteista. Kokolattiamatto ja vaatehyllyt peittävä verho antavat pehmeän ja levollisen vaikutelman.  

 

Eteisen naulakko on toteutettu metallinvärisellä säädettävällä hyllyjärjestelmällä. Tyylikäs valinta. Kattovalaisin on hauskasti

 

Parvekkeen seinältä löytyy veikeä kollaasi linnunpönttöjä. Kodin tyyli jatkuu varmalla maulla myös ulkotilassa.   

 

Koti on myynnissä täällä

Katso Oikotie Asunnoista lisää Arabianrannassa myynnissä olevia asuntoja. 

Vaasassa sijaitsee arkkitehtitoimiston suunnittelema kutsuva omakotitalo, jossa yhdistyy selkeä suomalainen arkkitehtuuri ja lämmin Värimeren tunnelma.

Puiset yksityiskohdat sekä talon pehmeä väri yhdessä puisen lipaston ja ruukkujen kera vievät ajatukset Välimerelle.

 

Tilavassa keittiössä on eurooppalaista maalaiskeittiön fiilistä, jota luovat laattalattia, työskentelytasot ikkunan alla, kupariset kattilat seinällä ja suuri puupöytä. Tammiset keittiönkaapit ja modernit kodinkoneet tekevät huoneesta modernin.

 

Verhot ja tyynyt tuovat alakerran oleskelutilaan väriä ja ilmettä. Tapiovaaran kauniit Madamoiselle-tuolit ovat hyvä pari mustalle kamiinauunille. Puiset huonekalut ja kattoparrut jatkavat Välimeren tunnelmaa.

 

Yläkerrassa lattiamateriaali on vaihtunut puuhun. Valkoisen ja sinisen sävyt huonekaluissa ja tekstiileissä muodostavat rauhallisen ja tyylikkään kokonaisuuden. Valon liikkuminen tilassa eri vuorokaudenaikoihin on maksimoitu mm. yläikkunoilla.

 

Makuuhuoneessa on levollinen tunnelma. Doctor Designin kaunis Vuolle –riippuvalaisin on suuresta koostaan huolimatta kevyen oloinen.

 

Ulkoa löytyy osittain katettu rauhaisa tila, jossa viettää aikaa tai juoda kahvit. 

 

Koti on myynnissä täällä

Katso Oikotie Asunnoista lisää myynnissä olevia omakotitaloja Vaasasta. 

 

Pelkistetty tyyli, mustavalkoinen värimaailma ja designkalusteita. Niistä on kaunis nykyaikainen perhekoti tehty. 

Pelkistetty sisustus sopii täydellisesti moderniin kivitaloon, jonka mustavalkoista sisustusta on harkitusti pehmennetty harmaan sävyillä.

 

Lähes kuuden metrin huonekorkeus antaa olohuoneelle reilusti tilan ja avaruuden tunnetta, jota suuret ikkunat ja valkoiset pinnat vielä korostavat entisestään. Mustat huonekalut ja mustavalkoiset valokuvat sekä viherkasvit antavat sisustukseen tarvittavaa kontrastia ja väriä.

 

Olohuoneesta avautuu ruokailutila ja avokeittiö. Harmaa laskosverho sekä musta korkea Aarnion Rocket jakkara poikkeavat muuten valkoisesta värimaailmasta. Nummen suunnittelema Lokki-valaisin ja Jacobsenin Seiska-tuolit ovat luotettavia designklassikoita, jotka sopivat modernin ajattomaan sisustukseen.

 

Pitkä musta penkki ja tumma matto korostavat pehmeiden tekstiilien kera vaalean makuuhuoneen levollista tunnelmaa. Höyhenvalaisin on kuin piste i:n päälle.

 

Kodin selkeä ja moderni tyyli jatkuu myös lastenhuoneissa, joiden kauniit seinävärit tuovat mustavalkoisen teeman tyylikkäästi esille.

 

Työ-/vierashuoneessa String-hyllylle asetellut kirjat tuovat väriä tilaan. Kirjoituspöydän ylle on kiinnitetty valkoisia ja harmaita Norman Copenhagenin Pocket-säilyttimiä.

 

Koti on myynnissä täällä

Katso lisää Espoossa myynnissä olevia vastaavankokoisia koteja Oikotie Asunnoista