Nykyinen sisustustrendi suosii ruokapöydän ympärille erilaisten tuolien asettelua, joita yhdistää joko väri tai materiaali. Modernit designklassikkotuolit ovat siinä mielessä varma valinta – ne sopivat hyvin yhteen eikä arvo vähene ajan myötä.

Itse valitsisin muiden joukkoon kappaleen, joka edustaa ilmeisesti maailman myydyimpää tuolia. Toki takuuvarmaa tietoa siitä ei ole, mutta 90 % prosentin todenäköisyydellä on kyseessä Thonetin wieniläiskahvilan tuoli, joka nykyisin on tuotannossa  numerolla 214.

Tuolin synnyintarinan takana on Michael Thonet, joka aloitti Wienissä työskentelyn itsenäisenä puuseppänä vuonna 1819. Vuonna 1830 Thonet alkoi kehittelemään puun taivutusteknologiaa. Pian hänen onnistui taivuttaa massiivipuuta – pitkät puusauvat tehtiin 100°C vesihyöryn avulla taipuisiksi jonka jälkeen ne taivutettiin muotoonsa valurautamuotilla. Taivutettuja kaaria kuivatettiin vielä 20 tuntia noin 70°C lämmössä, jonka jälkeen puu piti uuden muotonsa. Tällainen menetelmä oli omana aikanaan sensaatiomainen.

 

Vuonna 1849 englantilainen arkkitehti Peter Hubert Desvignes kutsui Thonetin Lontooseen, missä hän avasi taivutettujen huonekalujen tehtaan. Vuonna 1850 tehdas esitteli näyttelyssä tuolia nr 4, joka oli nykyisin tunnetun wieniläiskahvilatuolin prototyyppi. Nykyisin tunnettu wieniläiskahvilantuoli (silloin tunnettu tuolina nr 14) valmistui vuonna 1859. Wieniläiskahvilan tuoliksi kutsutaan tuolia ilmeisesti siitä syystä, että ensimmäinen sarja kyseisiä tuoleja tilattiin Wienissä sijaitsevaan Daum-nimiseen kahvilaan.

Vuonna 1862 kyseinen tuoli voitti Lontoon maailmannäyttelyssä pronssimitalin ja vuonna 1867 Pariisin maailmannäyttelyssä kultamitalin. Legendan mukaan tuoli putosi Pariisin maailmannäytelyssä Eiffel-tornista 57 metrin korkeudelta maanpinnalle säilyen ehjänä. Tuolin vahvuus yhdistettynä eleganttiin muotoon on varmasti yksi 214-tuolin menestyksen avaimista. Kuten myös se, että ensimmäistä kertaa maailman huonekaluvalmistuksen historiassa valmistettiin tuolin osia teollisesti. 214-tuoli kootaan kuudesta osasta. Kuutiometrin kokoiseen laatikkoon mahtui 36 osiksi irrotettua tuolia, joita voitiin kuljettaa laivalla mihin tahansa maailman osaan. Thonet pystyi tarjoamaan tuolejaan halvemmalla hinnalla kuin paikalliset valmistajat.

 

Vuoteen 1930 mennessä oli Thonet myynyt 214 tuolia 50 miljoonaa kappaletta. Tuoli on edelleenkin tuotannossa ja sitä valmistetaan Thonet GmbH:n tehtaalla  Saksan Frankenbergissa Hessessä.

Thonet'i tehdas pitää desingklassikkoa elossa erilaisilla viimeistelyillä. Tänä vuonna tuoli esiteltiin ”Pure materials” mallistossa saarnisena kahtena versiona – luonnonpuunvärisenä sekä tummaksi petsattuna. Kuvassa luonnonpuuvärinen versio. Myös tuolin istuinta löytyy erilaisina versioina – uusin ”Pure materials” mallistossa lanseerattu istuin on punottu aidosta nahasta, joka ikääntyy kauniisti.

 

Stringin kirjahylly on designklassikko, jota ei tarvitse sen kummemmin esitellä. Suunnittelija ja arkkitehti Nisse Strinning suunnitteli suositun hyllyn jo vuonna 1949. Vasta tänä vuonna oli String ensimmäistä kertaa edustettuna maailman suurimmassa designtapahtumassa - Milanon messuilla.

Stringille historiallisen messuesillepanon suunnitteli Lotta Agaton ja sen keskipisteessä oli suosittu Pocket-hylly, joka tänä vuonna juhlii 10 v. synttäreitä.

 

Nisse Strinning ehti suunnitella Pocket-hyllyn juuri ennen kuolemaansa vuonna 2005.

 

Synttäreiden kunniaksi lanseerattiin Pocket-hylly kokonaan teräksisenä ja sen suunnitteli Mats Theselius.

 

Kyseessä on rajoitettu erä – Pocket-hyllyn teräsversiota valmistetaan vain 2015 kappaletta, joissa kaikissa kaiverretut sarjanumerot. Teräsviimeistelyn ansiosta String-hylly soveltuu nyt ensimmäistä kertaa myös ulkokäyttöön.

 

Paljon onnea Pocket-hylly!

 

Pitkä kaamosaika ja neljä vuodenaikaa edellyttävät meille pohjolan asukkaille monenlaisia vaatteita ja jalkineita erilaisiin sääolosuhteisiin. Tämä laittaa eteisen säilytystiloille suuren haasteen. Kaappitilojen lisäksi eteistilaan voi laittaa kevyemmän naulakon, johon voi ripustaa vierailijan takin. Kauniin muotoilun ansiosta kevytrakenteiset naulakot ovat kuin taide-esineitä, silloin kun niillä ei ole säilytystarvetta.

Kevytrakenteiset naulakot sopivat hyvin tilapäissäilytykseen, sillä ne ovat kauniita myös sinällään. Muotoilija Bette Eklundin BEdesignille suunnittelemaa Lume – naulakko on metallirakenteinen ja sitä saa erikokoisina. Värivaihtoehtoina löytyy musta ja valkoinen.

 

Muotoilija Laura Väreen Nordic Hysterialle suunnittelema Triangle – naulakko on valmistettu puusta ja metallista. Naulakkoa ja kenkätelinettä saa yhdistelmissä koivu/valkoinen metalli ja tammi/musta metalli.

 

Nordic Hysterian Triangle – naulakko ja hauskat Eikun- ja Lenkki – vaatepuut, jotka ovat Pentti Hakalan suunnittelemia.

 

Muotoilija Laura Väreen suunnittelema Rectangle – kenkäteline ja muotoilija Tapio Anttilan suunnittelemat Lippa – kenkälusikat ovat Nordic Hysterian tuotantoa ja toimiva pari.

 

Nordic Hysterian kaunis ja linjakas Siipi – vaateripustin on Tapio Anttilan käsialaa.

 

Tanskalaisen Ferm Livingin vaatetangot ovat nerokkaat yksinkertaisia.

 

Hayn kolmijalkaista Loop – vaaterekkiä valmistetaan useita eri kokoja sekä mustana että valkoisena.

 

Viherkasvien trendi kotien sisustuksessa jatkaa edelleen vahvana ja onneksi kukkaruukkujen valikoima on nykyään ihastuttavan laaja. Jokaiseen kotiin ja sisustustyyliin löytyy varmasti se oikea ruukku. Toimitus keräsi alle omia suosikkejaan.

Jos kaipaat jotain uutta, niin kokeile paperipussia perinteisen ruukun sijaan. Pieni valkoinen paperipussi on 100% orgaanista paperia. Tekstiä löytyy pussin molemmin puolin sekä ranskaksi että englanniksi. Hinta 4,75 e, Ellos.

 

Suuremman kasvin ruukun voi piilottaa ruskeaan paperipussiin, jonka tilavuus on jopa 66 litraa. Hinta 12,60 e, Ellos.

 

Metalliseen Plant Boxiin mahtuu viherkasvien lisäksi vaikkapa kirjoja, lehtiä tai leluja. Moderni ja monipuolinen kukkapöytä voidaan sijoittaa seinän viereen, ikkunan eteen tai tilanjakajaksi. Valmistaja Ferm Living, useita värivaihtoehtoja. Hinta 199 e, Finnish Design Shop.

 

Tummanharmaa terrakottaruukku sitaatilla on yksinkertaisen kaunis ja rouhea. Valmistaja Ernst Kirchsteiger. Hinta 12 e, Royal Design.

 

Design Lettersin tyylikästä kukkaruukkua koristaa kirjan P (kuten Plants) Arne Jacobsenin klassisella typografialla. Hinta 42 e, Scandinavian Design Center.

 

Tunnetun suunnittelijan Ilse Crawfordin Sinnerlig-sarjaan kuuluu erimuotoisia ruukkuja kahdessa eri koossa. Hinta 3,99e (pieni), IKEA.

 

Kuviopintaiset pyöreät ruukut valkoisena ja kultaisena tuovat ylellistä fiilistä kotiin. Hinta 14,99 e, H&M.

 

Kaunis sommitelma syntyy erivärisistä ja -kokoisista betoniruukuista. Valmistaja Ferm Living. Hinta 36 e (vaaleanharmaa pieni), Finnish Design Shop.

 

Wire Pot -ruukku on suunniteltu käyttäväksi yhdessä saman sarjan telineen kanssa. Näyttävä kokonaisuus syntyy helposti. Valmistaja Menu. Hinta 54,90 e (ruukku), Finnish Design Shop.

 

OYOYn yksinkertainen ja näyttävä Pif Paf Puf –amppeli on monikäyttöinen. Kasvin sijaan siinä voi myös säilyttää kodin pikkutavaraa tai pehmoleluja. Hinta 64 e, Domdom.

 

Huonekalumessut ovat siinä mielessä kivoja, että sieltä ei bongata pelkästään uutuuksia vaan löydetään uudelleen joskus unohtumaan päässeitä kivoja juttuja. Minulle kävi Tukholmassa näin rottinkikalusteiden osalta – olin unohtanut, miten kivoja ne itseasiassa ovatkaan

Sain tällaisen ”ahaa-elämyksen” vieraillessani tanskalaisen Sika-designin osastolla. Kuulemma osastolle tulleet suomalaiset saattoi tunnistaa hymystä, jonka yrityksen nimi aiheutti. Kyseinen nimi liittyy kyllä eläimeen, muttei sikaan vaan japaninhirveen, joka on englanniksi ”sika deer”

 

Sika-design perustettiin jo 1940-luvulla ja vuosien varrella on kyseinen perheyritys kasvanut tunnetuksi rottinkikalusteiden valmistajaksi. Vuonna 2012 Sika-design lanseerasi Ikoni-malliston, joka on suunniteltu 50-luvulla ja luotu sellaisten nimien toimesta kuten Arne Jacobsen, Viggo Boesen, Franco Albini ja Jørgen Ditzel.

 

Vaikka rottinkikalusteita ajatellaan usein puutarhakalusteina, sopivat ne mainiosti myös sisätiloihin. Niiden etuna on myös se, että muodokkuutensa lisäksi vaikuttavat ne samalla myös ilmavilta. Kun lepotuolin hankinta tulee seuraavan kerran ajankohtaiseksi, mietin ihan vakavissani rottinkia.

 

Teksti: Agneta Land-Koskinen

Kuvat: Sika Design

 

Lue lisää: 

Koti esittelyssä: Nykydesignia ja klassikoita 70-luvun kodissa

DIY: Tuunaa puiset jakkarat persoonallisiksi