Koulut ovat kohta ohi, joka tarkoittaa monelle nuorelle asuinpaikan vaihtoa – joko opiskelu- tai työpaikan perään. Pienessä kämpässä asuminen säästää rahaa, joten yksiö on opiskelijoiden sekä muutenkin itsenäistä elämää aloittavien nuorten joukossa suosittu asumismuoto.

Tunnetuin vinkki pienen tilan sisustamiseksi on kuutiometrien käyttäminen neliömetrien sijaan. Valitettavasti taloja, jossa huonekorkeus yltää yli tavanomaisen on Suomessa melko vähän. Enimmäkseen pienissä asunnoissa on tavanomainen huonekorkeus – noin 2.55 cm. Se ei mahdollista esimerkiksi sisäparven rakentamista.Toki myös tavallisen korkuisessa huoneessakin voi hyödyntää seinää säästääkseen lattiapintaa – seinälle voi kiinnittää hyllyjä, pikkupöydän tai jopa ripustaa tuoleja.

 

Seuraavat vinkit auttavat pienen kodin sisustamisessa:

1. Seuraa sisustaessa periaatetta – niin paljon kuin tarpeellista ja niin vähän kuin mahdollista. Hanki asuntoon vaan esineitä, joita ihan oikeasti käytät.

2. Vältä raskaita verhoja ikkunan edessä. Sen sijaan valitse joko rulla- tai laskoskaihdin, joka vaikuttaa tilassa kevyeltä.

3. Asunnon lattiasta kattoon vaaleaksi maalaamisen sijaan - vaikka valkoisella on avartava vaikutus - voi toimia hyvin vahvan osittaisen kontrastivärin lisääminen joko seiniin tai lattiaan. Kyseinen väri voisi kuitenkin edustaa neutraalia sävyä – joko mustaa tai harmaata.

4. Intensiiviset värit – kirkas punainen, keltainen jne. vaikuttavat pienessä tilassa isoina pintoina liian voimakkailta ja ärsyttävältä. Vältä niitä.

5. Valitse pieneen asuntoon monikäyttöisiä sekä helposti kasattavia esineitä.

6. Massiiviset erilliset kaapit tekevät pienestä tilasta raskaan. Vaatteita voi säilyttää kaapin sijaan kevyessä pyörällisessä vaatetelineessä, jota voi tarvittaessa käyttää myös tilanjakajana.

 

Toimitus suosittelee näitä pieneen kotiin:

Rakennuskaupoista löytyviä metallihyllyjärjestelmiä voi kätevästi käyttää pienessä tilassa. Ne kiinnittyvät seinälle jättäen lattiapinnan vapaaksi. Erilaisien hyllylevyjen lisäksi voi niihin kiinnittä myös pienen pöytälevyn. Kuvassa Elfan hyllyjärjestelmä.

 

Artekin 153 A ritiläpenkille voi tarvittaessa antaa monta käyttötarkoitusta – apupöytä, istuin tai hylly. Penkin yksinkertainen muoto helpottaa sen sijoittamista erilaisiin tiloihin. Suunnittelija Alvar Aalto. Kuvassa näkyvän penkin mitat 112,5x40 cm. Hinta 455 €, Finnish Design Shop.

 


Viso-akryylipöydät pinoutuvat toistensa alle ja vievät vähän tilaa. Läpinäkyvyyden ansiosta ne vaikuttavat tilassa kevyen ilmavilta. Valmistaja Habitat, hinta 235 €.

 


Yksiön voi tarvittaessa jakaa oleskelu- ja nukkumatilaksi avonaisella hyllyllä. Visuaalisesti vaikuttaa paremmalta, kun hylly ei yllä aivan kattoon asti. Kuvassa on koivuvanerinen Sik-Sak hylly, korkeus 136 cm, leveys 146 cm ja syvyys 38 cm. Hinta 357 €, valmistaja virolainen Radis.

 

Klaffipöytä sarjasta IKEA PS 2014 sopii siron ulkonäkönsä ansiosta hyvin pieniin tiloihin ja tarvittaessa saa siitä kunnon ruokapöydän. Pöydän pienin pituus 74 cm ja suurin 138 cm. Suunnittelija Jon Karlsson, valmistaja Ikea, hinta 149 €.

 

Unfurl vuodesohva muuntuu yhdellä käden liikkeellä vuoteeksi. Suunnittelijat Andreas Lund, Flemming Hojfeldt & Peter Weiss, valmistaja tanskalainen Innovation. Hinta varastokankailla 826 € ja tilauskankailla (kuten kuvassa) 961 €, Vepsäläinen.

 


Stelt- seinävalaisin sopii hyvin pieniin tiloihin olematta visuaalisesti liian dominoiva. Suunnattavuuden ansiosta toimii valaisin sekä kohde- että yleisvalaisimena – ylös käännettynä se antaa katosta heijastavaa yleisvaloa. Valaisimessa 3W:n LED lamppu, valmistaja Rydéns. Hinta 235 €, Ellos.

 

Step-minitikkaat menevät kevyesti kasaan ja toimivat myös klaffituolina. Tarvittaessa voi sellaisen siirtää helposti parvekkeelle juodakseen siellä vaikka aamukahvit. Tuotteessa on mukana koukku joka mahdollistaa tuoli-tikkaiden asettamisen seinälle. Suunnittelija Karl Malmvall, valmistaja Design House Stockholm, hinta 465 €, Finnish Design Shop.

 


Pienessä tilassa ovat käteviä toistensa sisään kasautuvat astiat kuten kuvassa näkyvät erisävyiset ja -mittaiset Kaleido-tarjottimet. Suunnittelija Klara Von Zweigberk, valmistaja Hay. Pienimmän XS-tarjottimen hinta alkaen 12 €, Stockmann.

 

HotCool lasi sopii sekä kylmille että kuumille juomille. Suunnittelija Björn Dahlström, valmistaja Iittala. 2 kpl pakkauksen hinta 21,90 €, Kodin Ykkönen.

 

Pyörällinen Alexis-vaateteline lisäosalla vie vähän tilaa ja toimii tarvittaessa myös tilanjakajana. Valmistaja Habitat, mitat 110 x 145 x 51 cm. Hinta lisäosan kanssa 158 €, ilman sitä 99 €.

 

Stringin kirjahylly on designklassikko, jota ei tarvitse sen kummemmin esitellä. Suunnittelija ja arkkitehti Nisse Strinning suunnitteli suositun hyllyn jo vuonna 1949. Vasta tänä vuonna oli String ensimmäistä kertaa edustettuna maailman suurimmassa designtapahtumassa - Milanon messuilla.

Stringille historiallisen messuesillepanon suunnitteli Lotta Agaton ja sen keskipisteessä oli suosittu Pocket-hylly, joka tänä vuonna juhlii 10 v. synttäreitä.

 

Nisse Strinning ehti suunnitella Pocket-hyllyn juuri ennen kuolemaansa vuonna 2005.

 

Synttäreiden kunniaksi lanseerattiin Pocket-hylly kokonaan teräksisenä ja sen suunnitteli Mats Theselius.

 

Kyseessä on rajoitettu erä – Pocket-hyllyn teräsversiota valmistetaan vain 2015 kappaletta, joissa kaikissa kaiverretut sarjanumerot. Teräsviimeistelyn ansiosta String-hylly soveltuu nyt ensimmäistä kertaa myös ulkokäyttöön.

 

Paljon onnea Pocket-hylly!

 

Pitkä kaamosaika ja neljä vuodenaikaa edellyttävät meille pohjolan asukkaille monenlaisia vaatteita ja jalkineita erilaisiin sääolosuhteisiin. Tämä laittaa eteisen säilytystiloille suuren haasteen. Kaappitilojen lisäksi eteistilaan voi laittaa kevyemmän naulakon, johon voi ripustaa vierailijan takin. Kauniin muotoilun ansiosta kevytrakenteiset naulakot ovat kuin taide-esineitä, silloin kun niillä ei ole säilytystarvetta.

Kevytrakenteiset naulakot sopivat hyvin tilapäissäilytykseen, sillä ne ovat kauniita myös sinällään. Muotoilija Bette Eklundin BEdesignille suunnittelemaa Lume – naulakko on metallirakenteinen ja sitä saa erikokoisina. Värivaihtoehtoina löytyy musta ja valkoinen.

 

Muotoilija Laura Väreen Nordic Hysterialle suunnittelema Triangle – naulakko on valmistettu puusta ja metallista. Naulakkoa ja kenkätelinettä saa yhdistelmissä koivu/valkoinen metalli ja tammi/musta metalli.

 

Nordic Hysterian Triangle – naulakko ja hauskat Eikun- ja Lenkki – vaatepuut, jotka ovat Pentti Hakalan suunnittelemia.

 

Muotoilija Laura Väreen suunnittelema Rectangle – kenkäteline ja muotoilija Tapio Anttilan suunnittelemat Lippa – kenkälusikat ovat Nordic Hysterian tuotantoa ja toimiva pari.

 

Nordic Hysterian kaunis ja linjakas Siipi – vaateripustin on Tapio Anttilan käsialaa.

 

Tanskalaisen Ferm Livingin vaatetangot ovat nerokkaat yksinkertaisia.

 

Hayn kolmijalkaista Loop – vaaterekkiä valmistetaan useita eri kokoja sekä mustana että valkoisena.

 

Viherkasvien trendi kotien sisustuksessa jatkaa edelleen vahvana ja onneksi kukkaruukkujen valikoima on nykyään ihastuttavan laaja. Jokaiseen kotiin ja sisustustyyliin löytyy varmasti se oikea ruukku. Toimitus keräsi alle omia suosikkejaan.

Jos kaipaat jotain uutta, niin kokeile paperipussia perinteisen ruukun sijaan. Pieni valkoinen paperipussi on 100% orgaanista paperia. Tekstiä löytyy pussin molemmin puolin sekä ranskaksi että englanniksi. Hinta 4,75 e, Ellos.

 

Suuremman kasvin ruukun voi piilottaa ruskeaan paperipussiin, jonka tilavuus on jopa 66 litraa. Hinta 12,60 e, Ellos.

 

Metalliseen Plant Boxiin mahtuu viherkasvien lisäksi vaikkapa kirjoja, lehtiä tai leluja. Moderni ja monipuolinen kukkapöytä voidaan sijoittaa seinän viereen, ikkunan eteen tai tilanjakajaksi. Valmistaja Ferm Living, useita värivaihtoehtoja. Hinta 199 e, Finnish Design Shop.

 

Tummanharmaa terrakottaruukku sitaatilla on yksinkertaisen kaunis ja rouhea. Valmistaja Ernst Kirchsteiger. Hinta 12 e, Royal Design.

 

Design Lettersin tyylikästä kukkaruukkua koristaa kirjan P (kuten Plants) Arne Jacobsenin klassisella typografialla. Hinta 42 e, Scandinavian Design Center.

 

Tunnetun suunnittelijan Ilse Crawfordin Sinnerlig-sarjaan kuuluu erimuotoisia ruukkuja kahdessa eri koossa. Hinta 3,99e (pieni), IKEA.

 

Kuviopintaiset pyöreät ruukut valkoisena ja kultaisena tuovat ylellistä fiilistä kotiin. Hinta 14,99 e, H&M.

 

Kaunis sommitelma syntyy erivärisistä ja -kokoisista betoniruukuista. Valmistaja Ferm Living. Hinta 36 e (vaaleanharmaa pieni), Finnish Design Shop.

 

Wire Pot -ruukku on suunniteltu käyttäväksi yhdessä saman sarjan telineen kanssa. Näyttävä kokonaisuus syntyy helposti. Valmistaja Menu. Hinta 54,90 e (ruukku), Finnish Design Shop.

 

OYOYn yksinkertainen ja näyttävä Pif Paf Puf –amppeli on monikäyttöinen. Kasvin sijaan siinä voi myös säilyttää kodin pikkutavaraa tai pehmoleluja. Hinta 64 e, Domdom.

 

Huonekalumessut ovat siinä mielessä kivoja, että sieltä ei bongata pelkästään uutuuksia vaan löydetään uudelleen joskus unohtumaan päässeitä kivoja juttuja. Minulle kävi Tukholmassa näin rottinkikalusteiden osalta – olin unohtanut, miten kivoja ne itseasiassa ovatkaan

Sain tällaisen ”ahaa-elämyksen” vieraillessani tanskalaisen Sika-designin osastolla. Kuulemma osastolle tulleet suomalaiset saattoi tunnistaa hymystä, jonka yrityksen nimi aiheutti. Kyseinen nimi liittyy kyllä eläimeen, muttei sikaan vaan japaninhirveen, joka on englanniksi ”sika deer”

 

Sika-design perustettiin jo 1940-luvulla ja vuosien varrella on kyseinen perheyritys kasvanut tunnetuksi rottinkikalusteiden valmistajaksi. Vuonna 2012 Sika-design lanseerasi Ikoni-malliston, joka on suunniteltu 50-luvulla ja luotu sellaisten nimien toimesta kuten Arne Jacobsen, Viggo Boesen, Franco Albini ja Jørgen Ditzel.

 

Vaikka rottinkikalusteita ajatellaan usein puutarhakalusteina, sopivat ne mainiosti myös sisätiloihin. Niiden etuna on myös se, että muodokkuutensa lisäksi vaikuttavat ne samalla myös ilmavilta. Kun lepotuolin hankinta tulee seuraavan kerran ajankohtaiseksi, mietin ihan vakavissani rottinkia.

 

Teksti: Agneta Land-Koskinen

Kuvat: Sika Design

 

Lue lisää: 

Koti esittelyssä: Nykydesignia ja klassikoita 70-luvun kodissa

DIY: Tuunaa puiset jakkarat persoonallisiksi