Pitäisikö kirjahyllyn olla perinteinen? Ei varmastikaan. Kyseinen huonekalukappale on innostanut monia suunnittelijoita leikittelemään ja etsimään uusia näkökulmia kirjojen säilyttämiseen. Keräsimme kiinnostavia kappaleita, jotka inspiroivat kenties sinutkin käyttämään epätavallisia ratkaisuja.

Kuvassa näkyvä Salkim-kirjahyllyn idea piilee hyllyrakenteen minimaalisuudessa sekä siinä, että se olisi huomattavasti kantamiaan kirjoja kevyempi. Vaateripustinta muistuttavan hyllyn suunnittelijoita ovat turkkilaiset Alper Böler ja Ömel Ünal. Valmistaja: www.alperboler.com.

 

Eikö olisi kiva istua nojatuolissa josta ei tarvitse nousta hakeakseen kirjaa? Booknist-lukunojatuoli on suunniteltu juuri lukemista varten. Sen selkä- että käsinojaan voi laittaa kirjoja ja pyörän ansiosta se siirtyy helposti paikasta paikkaan. Pisteeksi i:n päällä on tuoliin integroitu lukuvalo. Suunnittelija Nils Holger Moormann, valmistaja Moormann. Kuva Jäger & Jäger.

 

Elastico-kirjahylly on nimensä mukaan elastinen ja venyy kirjojen koon mukaan. Suunnittelija Arianna Vivenzio. Valmistaja Karl Andersson ja Söner.

 

Showcase-hylly kulkee nauhamaisesti seinällä jättäen jotkin kirjat piiloon, tuoden toiset taas esille. Suunnittelija Anne Linde, valmistaja Anne Linde.

 

Croniches-hyllysarja muistuttaa kiipeilyseinää – tasapinnasta nousee erimuotoisia asteita, joilla voi täyttää koko seinän. Asteille /aluksille sekä niiden väliin voi laittaa muun muuassa kätevästi kirjoja. Suunnittelijat Ronan & Erwan Bouroullec, valmistaja Vitra.

 

Uusiopahvista valmistettu BlockBox-hylly koostuu yhdeksästä osasta, joista voi muodostaa ainakin kuusi erilaista kokonaisuutta. Suunnittelija suunnittelutoimisto Everything, valmistaja BlockBox.

 

Hylly voi ottaa myös eläimen muodon kuten kuvassa näkyvä Joe-hylly. Suunnittelija Benoit Convers, valmistaja Ibride.

 

CTline-hyllymodulit ovat eripituisia ja syvyisiä, joista voi koota seinälle mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Hyllyssä olevat kirjat jäävät osittain hyllymodulin taakse piiloon. Ctline hylly on saanut inspiraation isojen kaupunkien kerrostaloista. Suunnittelu Victor Vasilev, valmistaja Boffi

Itsenäisesti seisova Weave-hylly on valmistettu ohuesta metallinauhasta. Hyllyssä olevat kirjat tekevät kokonaisuudesta stabiilin. Suunnittelija Chicako Ibaraki, valmistaja Casamania.

 

Fin-hyllypidikkeen materiaali on ohut alumiini. Asetettaessa pidikkeelle kirjoja, jää pidike itse piiloon luoden vaikutelman kuin kirjat leijuisivat ilman mitään tukea ilmassa. Suunnittelija Neuland Industrie, valmistaja B-Line.

 

Tree-kirjahylly, jossa kirjat ovat kuin puun lehtiä tai kukkia. Suunnittelija Shawn Soh.

 

Joustava Bookworm-kirjahylly on saatavilla kolmena eri pituisena, alkaen 3,2 metrista 8,2 metriin asti. Hylly on aluksi kuin nauha, josta voi erilaisten kiinnikkeiden avulla muokata seinälle haluamansa muodon. Suunnittelija Ron Arad, valmistaja Kartell.

 

Aakkoset-tilanjakaja ja hylly auttaa lapsia lukemaan oppimisessa. Suunnittelija Lincoln Kayiwa.

 

Stringin kirjahylly on designklassikko, jota ei tarvitse sen kummemmin esitellä. Suunnittelija ja arkkitehti Nisse Strinning suunnitteli suositun hyllyn jo vuonna 1949. Vasta tänä vuonna oli String ensimmäistä kertaa edustettuna maailman suurimmassa designtapahtumassa - Milanon messuilla.

Stringille historiallisen messuesillepanon suunnitteli Lotta Agaton ja sen keskipisteessä oli suosittu Pocket-hylly, joka tänä vuonna juhlii 10 v. synttäreitä.

 

Nisse Strinning ehti suunnitella Pocket-hyllyn juuri ennen kuolemaansa vuonna 2005.

 

Synttäreiden kunniaksi lanseerattiin Pocket-hylly kokonaan teräksisenä ja sen suunnitteli Mats Theselius.

 

Kyseessä on rajoitettu erä – Pocket-hyllyn teräsversiota valmistetaan vain 2015 kappaletta, joissa kaikissa kaiverretut sarjanumerot. Teräsviimeistelyn ansiosta String-hylly soveltuu nyt ensimmäistä kertaa myös ulkokäyttöön.

 

Paljon onnea Pocket-hylly!

 

Pitkä kaamosaika ja neljä vuodenaikaa edellyttävät meille pohjolan asukkaille monenlaisia vaatteita ja jalkineita erilaisiin sääolosuhteisiin. Tämä laittaa eteisen säilytystiloille suuren haasteen. Kaappitilojen lisäksi eteistilaan voi laittaa kevyemmän naulakon, johon voi ripustaa vierailijan takin. Kauniin muotoilun ansiosta kevytrakenteiset naulakot ovat kuin taide-esineitä, silloin kun niillä ei ole säilytystarvetta.

Kevytrakenteiset naulakot sopivat hyvin tilapäissäilytykseen, sillä ne ovat kauniita myös sinällään. Muotoilija Bette Eklundin BEdesignille suunnittelemaa Lume – naulakko on metallirakenteinen ja sitä saa erikokoisina. Värivaihtoehtoina löytyy musta ja valkoinen.

 

Muotoilija Laura Väreen Nordic Hysterialle suunnittelema Triangle – naulakko on valmistettu puusta ja metallista. Naulakkoa ja kenkätelinettä saa yhdistelmissä koivu/valkoinen metalli ja tammi/musta metalli.

 

Nordic Hysterian Triangle – naulakko ja hauskat Eikun- ja Lenkki – vaatepuut, jotka ovat Pentti Hakalan suunnittelemia.

 

Muotoilija Laura Väreen suunnittelema Rectangle – kenkäteline ja muotoilija Tapio Anttilan suunnittelemat Lippa – kenkälusikat ovat Nordic Hysterian tuotantoa ja toimiva pari.

 

Nordic Hysterian kaunis ja linjakas Siipi – vaateripustin on Tapio Anttilan käsialaa.

 

Tanskalaisen Ferm Livingin vaatetangot ovat nerokkaat yksinkertaisia.

 

Hayn kolmijalkaista Loop – vaaterekkiä valmistetaan useita eri kokoja sekä mustana että valkoisena.

 

Viherkasvien trendi kotien sisustuksessa jatkaa edelleen vahvana ja onneksi kukkaruukkujen valikoima on nykyään ihastuttavan laaja. Jokaiseen kotiin ja sisustustyyliin löytyy varmasti se oikea ruukku. Toimitus keräsi alle omia suosikkejaan.

Jos kaipaat jotain uutta, niin kokeile paperipussia perinteisen ruukun sijaan. Pieni valkoinen paperipussi on 100% orgaanista paperia. Tekstiä löytyy pussin molemmin puolin sekä ranskaksi että englanniksi. Hinta 4,75 e, Ellos.

 

Suuremman kasvin ruukun voi piilottaa ruskeaan paperipussiin, jonka tilavuus on jopa 66 litraa. Hinta 12,60 e, Ellos.

 

Metalliseen Plant Boxiin mahtuu viherkasvien lisäksi vaikkapa kirjoja, lehtiä tai leluja. Moderni ja monipuolinen kukkapöytä voidaan sijoittaa seinän viereen, ikkunan eteen tai tilanjakajaksi. Valmistaja Ferm Living, useita värivaihtoehtoja. Hinta 199 e, Finnish Design Shop.

 

Tummanharmaa terrakottaruukku sitaatilla on yksinkertaisen kaunis ja rouhea. Valmistaja Ernst Kirchsteiger. Hinta 12 e, Royal Design.

 

Design Lettersin tyylikästä kukkaruukkua koristaa kirjan P (kuten Plants) Arne Jacobsenin klassisella typografialla. Hinta 42 e, Scandinavian Design Center.

 

Tunnetun suunnittelijan Ilse Crawfordin Sinnerlig-sarjaan kuuluu erimuotoisia ruukkuja kahdessa eri koossa. Hinta 3,99e (pieni), IKEA.

 

Kuviopintaiset pyöreät ruukut valkoisena ja kultaisena tuovat ylellistä fiilistä kotiin. Hinta 14,99 e, H&M.

 

Kaunis sommitelma syntyy erivärisistä ja -kokoisista betoniruukuista. Valmistaja Ferm Living. Hinta 36 e (vaaleanharmaa pieni), Finnish Design Shop.

 

Wire Pot -ruukku on suunniteltu käyttäväksi yhdessä saman sarjan telineen kanssa. Näyttävä kokonaisuus syntyy helposti. Valmistaja Menu. Hinta 54,90 e (ruukku), Finnish Design Shop.

 

OYOYn yksinkertainen ja näyttävä Pif Paf Puf –amppeli on monikäyttöinen. Kasvin sijaan siinä voi myös säilyttää kodin pikkutavaraa tai pehmoleluja. Hinta 64 e, Domdom.

 

Huonekalumessut ovat siinä mielessä kivoja, että sieltä ei bongata pelkästään uutuuksia vaan löydetään uudelleen joskus unohtumaan päässeitä kivoja juttuja. Minulle kävi Tukholmassa näin rottinkikalusteiden osalta – olin unohtanut, miten kivoja ne itseasiassa ovatkaan

Sain tällaisen ”ahaa-elämyksen” vieraillessani tanskalaisen Sika-designin osastolla. Kuulemma osastolle tulleet suomalaiset saattoi tunnistaa hymystä, jonka yrityksen nimi aiheutti. Kyseinen nimi liittyy kyllä eläimeen, muttei sikaan vaan japaninhirveen, joka on englanniksi ”sika deer”

 

Sika-design perustettiin jo 1940-luvulla ja vuosien varrella on kyseinen perheyritys kasvanut tunnetuksi rottinkikalusteiden valmistajaksi. Vuonna 2012 Sika-design lanseerasi Ikoni-malliston, joka on suunniteltu 50-luvulla ja luotu sellaisten nimien toimesta kuten Arne Jacobsen, Viggo Boesen, Franco Albini ja Jørgen Ditzel.

 

Vaikka rottinkikalusteita ajatellaan usein puutarhakalusteina, sopivat ne mainiosti myös sisätiloihin. Niiden etuna on myös se, että muodokkuutensa lisäksi vaikuttavat ne samalla myös ilmavilta. Kun lepotuolin hankinta tulee seuraavan kerran ajankohtaiseksi, mietin ihan vakavissani rottinkia.

 

Teksti: Agneta Land-Koskinen

Kuvat: Sika Design

 

Lue lisää: 

Koti esittelyssä: Nykydesignia ja klassikoita 70-luvun kodissa

DIY: Tuunaa puiset jakkarat persoonallisiksi