Helsingin Olympiastadionin vanhat penkkipuut ovat löytäneet ympäri Suomea uusia koteja Stadion-säätiön järjestämän kampanjan aikana, jolloin kiinnostuneet saivat sahata niistä itselleen paloja uusien esineiden nikkarointia varten. Sahaajia oli 10 000, joka todisti, miten voimakkaita tunteita ja muistoja Olympiastadionin penkit suomalaisissa herättävät.
Tämä antoi Vepsäläiselle idean jalostaa osa penkeistä numeroiduiksi rajoitetun erän design-kalusteiksi. Syntyi Stadion-kalustesarja, jonka suunnitteli Tapio Anttila.

Stadion-sarja koostuu kuudesta huonekalusta: kahden ja kolmen istuttava penkki, pyöreä pieni apupöytä, tuoli, neljän istuttava pyöreä ruokapöytä sekä suorakaiteen muotoinen ruokapöytä. Suunnittelijan omalla pihalla komeilee sarjan ruokapöytä tuoleineen.

Anttilan mukaan sarjan suunnittelutavoite oli säilyttää vanhan Stadionin legendaarinen tunnelma myös uusissa kalusteissa. Pääpaino on sään ja penkkiurheilijoiden takapuolien patinoimalla kauniilla puumateriaalilla.

Vanhan stadionin penkkien puuosat on uusissa kalusteissa puhdistettu vain kevyesti. Niiden värisävyt vaihtelevat tummanruskeasta harmaaseen, riippuen rivistön sijainnista katsomossa.

Stadion-kalusteissa on näkyvissä myös penkkien alkuperäinen numerointi. Anttilan mukaan tuli sarjan valmistuessa yhteydenottoja ihmisiltä, jotka toivoivat kalusteisiin tiettyjä, heille merkityksellisiä numeroita. Mahdollisuuksien mukaan niitä toiveita myös toteutettiin.

Vanhojen penkkien rimat olivat yllättävän hyvin säilyneitä ja mitoitukseltaan paksuja, joten Anttila yhdisti niille kontrastiksi kevyen metallirungon. Sarjan penkkien ja tuolien istuinmukavuutta parannettiin alkuperäisiin verrattuna hieman – istuinsyvyyttä lisättiin ja istuinkulmaa kallistettiin.

Stadion-sarjan metallirungon toteutti Piiroinen Oy ja puuosat työsti Ebonia Design. Sarjan tilaaja ja myyjä on Vepsäläinen. Kalusteista saatu tuotto käytetään kokonaisuudessaan uuden Olympiastadionin uudistamiseen.  Asiakkaiden keskuudessa on 100% suomalainen kalusto saanut lämpimän vastaanoton. Kuusiosaisesta Stadion-sarjasta on saatavilla vielä ruokapöytiä ja tuoleja.

 

Pihakausi on jo ovella, joten on aika laittaa kesän lempipaikat kuntoon. Puutarhojen ja terassien kalustus suunnitellaan usein yhteneväksi kodin muun tyylin suhteen, jolloin sisä- ja ulkotilojen raja hämärtyy. Pihakalusteissa on runsaasti valinnan varaa, jokaisen makuun löytyy sopivia kalusteita. Muista myös nauttia puutarhastasi.

Puutarhojen ja terassien kalustus on hyvä miettiä eri toimintojen kautta. Pihakalusteissa on runsaasti valinnan varaa, jokaisen makuun löytyy sopivia kalusteita. Suojaisille ja aurinkoisille oleskelupaikoille on omansa. Ulkotiloihin kannattaa sijoittaa tarpeeksi rentouttavia lepopaikkoja ja toimiva paikka sekä ruokailulle että seurustelulle. Muista myös nauttia puutarhastasi.

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Kevyet kalusteet ovat paitsi siroja myös käteviä siirtää sinne missä niitä kulloinkin tarvitaan. Kevytrakenteiset Cane-linen Copenhagen – tuoli ja On the move – pikkupöytä siirtyy näppärästi kainalossa aurinkoon tai varjoon, tilanteen mukaan.

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Cane-linen Traveller – sarjan tuolit taittuvat pienen tilaan, joten säilytys on helpompaa. Cane-line tuotteita myy Boknäs.

Kuva: Fatboy
Kuva: Fatboy

Kuva: Fatboy
Kuva: Fatboy

Puutarhassa on lupa rentoutua ja nauttia kesäpäivistä, joko auringossa tai varjossa. Kunnon aurinkovarjo suojaa liialta auringolta. Iloa kesäpäivään tuovat Fatboyn värikkäät Headdemock – riippukeinu ja Base – aurinkovarjo.

Kuva: Pihano
Kuva: Pihano

Rentoon oleiluun sopii Pihanon La Siesta riippumatto, joka on valmistettu käsityönä riippumattojen synnyinseudulla Etelä-Amerikassa.

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Kesällä on mukava kokata ja nauttia päivän ateriat ulkona. Klassikkokalusteet kestävät ja ovat aina muodikkaita, kuten tämä tanskalaisen Skagerakin Drackmann – pöytäryhmä, joka on valmistettu tiikistä.

Kuva: Maija-Riitta Mustonen
Kuva: Maija-Riitta Mustonen

Rouheamman ratkaisun ruokapöydäksi saa valitsemalla palan Olympiastadionin historiaa. Stadionin legendaariset penkit jatkavat olemassaoloaan uudessa muodossa. Muotoilija Tapio Anttila on suunnitellut Stadionin penkeistä kalustesarjan, johon kuuluu pöytiä, penkkejä ja tuoleja. Stadion – sarjan kalusteita myy Vepsäläinen.

Kuva: Laatikkokauppa
Kuva: Laatikkokauppa

Kuva: Laatikkokauppa
Kuva: Laatikkokauppa

Tuomaala – sarjan penkit on valmistettu yli 80 vuotta sitten kaadetusta suomalaisesta hongasta ja jokainen tuote on numeroitu. Penkeissä ei ole yhtään naulaa eikä ruuvia, vaan penkkien jalat on kiinnitetty kiilausmenetelmällä. Penkkejä valmistaa ja myy Laatikkokauppa.

Kuva: Isku
Kuva: Isku

Hauska alumiinirunkoinen Iskun Snören punostuoli on kevyt ja näppärä pieni lepotuoli, joka siirtyy terassilta kalliolle ja takaisin auringon kierron mukaan. Pinottavuutensa ansiosta tuoli on helppo varastoida.

Kuva: Pihano
Kuva: Pihano

Amerikan itärannikolta lähtöisin oleva Adirondack – klassikkotuoli toimii lepotuolina esim. rannalla, ei tarvitse jännittää lähteekö se tuulenpuuskan mukana ilmaan.

Parvekeesta saa viihtyisän kesähuoneen, kun sen sisustaa itselleen mieleiseksi ja oman kodin tyyliä jatkaen. Inspiraatiota voi hakea vaikkapa alla olevista kuvista.

Kevyet huonekalut sopivat pieniin ja kapeisiin tiloihin. Jos parvekkeen lattiamateriaali ei ole kauneimmasta päästä, niin muovimatolla saa edullisesti ja helposti itselleen mieluisen ja helppohoitoisen ratkaisun ongelmaan. Kuva Ellos.

 

Mustat kalusteet ja viherkasvit näyttävät hyvältä tummaa tai harmaata taustaa vasten. Musta rottinkituoli, muodoltaan selkeät ruukut ja sinkkipöytä ovat näyttävä yhdistelmä. Kuva Granit.

 

Parvekekalusteista löytyy jo onneksi monia eri värivaihtoehtoja. Puu- ja rottinkikalusteiden lisäksi maalatuista metallituoleista löytyy mm. hempeä vaaleanvihreä. Kuvioitu kernipöytäliina ei hätkähdä pienestä kosteudesta ja on helppo pyyhkiä puhtaaksi. Kuva Ellos.

 

Betonista valetut jakkarat ja pikkupöydät sopivat sekä zen-henkistä pelkistettyä tyyliä hakevalle kuin värikkäämmän tyylin ystävälle. Kuva Habitat.

 

Yhdistelemällä eri kokoisia ja värisiä ruukkuja erilaisiin kasveihin saa itseään miellyttäviä pelkistetyimpiä tai runsaampia sommitelmia somistamaan parveketta. Kuva Ferm Living.

 

Keinutuolin ystävälle löytyy lukuisia vaihtoehtoja myös ulkokäyttöön. Parvekkeen päädyissä toimii myös hyvin penkki, jonka yläpuolelta löytyy säilytystilaa. Kuva Ikea.

 

Vintagetuoleista saa persoonalliset ulkokalusteet ja rottinki on kesän kuumin materiaali.


Rottinki on kesän kuumin kalustemateriaali. Vihreä väri tekee kurvikkaasta tuolista uuden näköisen. Nipprig -tuoli 39,95 e, Ikea.fi.


Riipputuoli on must tänä kesänä ja se mahtuu pienellekin parvekkeelle. Garden-riipputuoli on kierrätettyä puuvillaa, 100 x120 cm, 49 e, Ellos.fi


Päiväpeti eli day bed on aina trendikäs. Vaalea puu on ajaton materiaali, jonka tyyliä on helppo muuntaa tekstiileillä. Sun bed 209 e, patja 56,90 e ja tyyny 18,90 e, Granit.com


Keinutuoli on rock. Bloomingvillen kahdenistuttava puukiikku, leveys 117 cm, 356 e, Royaldesign.fi.


Sisusta parveke ja terassi persoonallisilla kalusteilla, jotka kelpaavat kesän jälkeen olohuoneeseen. Ullakkohuoneiston terassi Berliinissä on kalustettu Ilmari Tapiovaaran Kiki -jakkaroilla, joissa on uudet päälliset. Pöytäliina on tehty Marimekon Siirtolapuutarha -kankaasta, 37 e/m.

Seuraa minua Instagramissa @anna_aromaa

 

Lue lisää:
Parveke kuntoon! Katso video upeasta muodonmuutoksesta