Oikotie Kotiin tarjoaa kattavia asumisen oppaita erilaisiin elämäntilanteisiin.

Lue faktatietoa ja vinkkejä asuntosijoittamisesta, ensiasunnon, omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon ostamisesta.

Tutustu myös energiatehokkuusoppaaseen sekä metsänhoitotöiden oppaaseen.

Käytännön ohjeita asuntosijoittamista harkitseville, lue täältä:PDF iconasuntosijoittajan_opas.pdf

Ohjeita ensiasunnon ostamiseen, rahoitukseen ja asunnon valintaan sekä kaupan tekoon liittyen, lue täältä: PDF iconensiasunnonostajan_opas.pdf

Tämä opas pyrkii lisäämään asunto- ja kiinteistökaupan turvaa niin ostajan kuin myyjän näkökulmasta, lue täältä: PDF iconomakotitalonostajan_opas.pdf

Jos harkitset vapaa-ajan asunnon ostamista tai vuokraamista, lue täältä: PDF iconvapaa-ajan_asunnonomistajan_opas.pdf

Vinkit vanhan öljylämmitteisen talon matkasta energiatehokkaaksi kodiksi, lue täältä: PDF iconenergiatehokkuus_opas.pdf

Aloittelevalle metsänomistajalle perusteet, lue täältä: PDF iconmetsanhoitotoiden_opas.pdf

 

 

Näin arjen vaatekaaos taltutetaan urheiluperheessä.

Ovikello soi.

Doping-testaajat ovat saapuneet yllätysvierailulle moninkertaisen olympiamitalistin ja maailmanmestarin kotiin Hollolaan.

Voi ei, huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen hermostuu ja hätääntyy. Syynkin kaikki varmasti arvaavat.

”Yllätysvieraita! Ja kämppä on tässä kunnossa. En ole tänään siivonnut.”

Tilanne on tuttu varsinkin lapsiperheille. Arkena asunto tuntuu sikolätin ja kaatopaikan välimuodolta – etenkin jos ovelle ilmestyy yhtäkkiä vieras.

”Eilen viimeksi kävi dopingtestaaja, mutta silloin asunto oli aika hyvässä kunnossa. Mutta tuntuu, että testaajat tulevat aina silloin, kun asunto on sekaisin. Sitten selittelen niille, että ei meillä yleensä näin sekaista ole”, Saarinen kertoo hymyillen.

Kun Aino-Kaisa Saarinen tulee lenkiltä, hän lataa pesukoneen ja alkaa siivota hikivaatteet päällä. Isoa pyykkirumbaa pyörittävä kilpahiihtäjä antaa urheileville perheille neuvoja arjen kaaokseen.
Kun Aino-Kaisa Saarinen tulee lenkiltä, hän lataa pesukoneen ja alkaa siivota hikivaatteet päällä. Isoa pyykkirumbaa pyörittävä kilpahiihtäjä antaa urheileville perheille neuvoja arjen kaaokseen.

Dopingtestaajat käyvät yllätysvierailulla vain harvojen ja valittujen luona, mutta Suomessa on paljon koteja, joissa asuu urheilullisia ihmisiä ja perheitä.

Huippu-urheilija Aino-Kaisa Saarinen kertoo, kuinka järjestää vaatehuoltonsa ja kotona treenaamisen sekä antaa myös käytännön vinkkejä aiheesta.

Naapurista olisi kuulemma löytynyt todellista etulinjan tietämystä urheiluvaatteiden huollosta.

”Viidestä lapsesta kaikki urheilevat.”

Tyydymme kuitenkin Saariseen, jolla on yksi lapsi aviomies Tom Gustafssonin kanssa. Gustafsson on entinen maajoukkuetason koripalloilija ja kuntoilee yhä paljon.

Oman mausteensa Saarisen muutenkin hektiseen vaatehuoltorumbaan tuo se, että nelikuinen Amanda -tytär käyttää kestovaippoja. Niissä riittää pesemistä.

Hollola lahjoitti hiihtäjä Aino-Kaisa Saariselle tontin. Hän valitsi sen sen perusteella, että vierestä menee talvella latu.
Hollola lahjoitti hiihtäjä Aino-Kaisa Saariselle tontin. Hän valitsi sen sen perusteella, että vierestä menee talvella latu.

Saarisen ja Gustafssonin uudessa omakotitalossa vaatehuoltoa mietittiin jo suunnitteluvaiheessa.

Talossa on erikseen lenkkiovi, jonka eteisessä voi huuhdella pahimmat kurat kengistä tai vaatteista ja josta pääsee suoraan kodinhoitohuoneeseen.

Hikiset vaatteet voi riisua siellä heti ja työntää pesukoneeseen tai pyykkikaappiin ennen suihkua. Kuivat vaatteet siirretään viereiseen vaatehuoneeseen.

”Vaatehuollossa tärkeintä on järkevä kierto. Urheilijoilla pyykkiä tulee niin paljon. Jos pyykkihuolto ei toimi ja vaatevuori kasvaa, niin sanon, että halleluja”, Saarinen nauraa.

Huippuhiihtäjä käy lenkillä yleensä kaksi kertaa päivässä, joten pyykkiä kertyy erityisesti viileillä ilmoilla, jolloin hän käyttää lämpökerrastoja.

”Monesti laitan pyykkikoneen pyörimään ja siivoan sen ajan, mitä se kone pyörii. Tulee tehokkaasti tehtyä”, Saarinen kertoo.

Sitten hän antaa kätevän emännän vinkin:

”Joskus kun tulen lenkiltä, niin siivoan niillä samoilla hikisillä lenkkivaatteilla. Ei hikoa siivousvaatteet erikseen.”

Hikivaatteisiin tulee pesun jälkeen raikas tuoksu, kun ne kuivattaa ulkona.
Hikivaatteisiin tulee pesun jälkeen raikas tuoksu, kun ne kuivattaa ulkona.

Siivottavaa riittää, sillä talossa on 450 neliötä, joista noin 200 on asuinneliöitä.

”Katutasokerroksen pikamoppaus tai perusmoppaus kuivamopilla kestää tasan seitsemän minuuttia. Vihaan imurointia. Sitä pyrin välttämään kaikin keinoin.”

Pyykkääminen sen sijaan on mukavaa. Saarisen pesukoneessa tärkeintä on koko ja hyvä linkous. ”Meillä on kahdeksan kilon kone, sillä pyykkiä tulee aika paljon. Pesen täysiä koneellisia.”

Amanda on vasta nelikuinen. Kun äiti leireilee ja kilpailee, tytär jää isän hoiviin.
Amanda on vasta nelikuinen. Kun äiti leireilee ja kilpailee, tytär jää isän hoiviin.

Kodinhoitohuoneessa on kuivauskaappi, koska se kuluttaa vaatteita vähemmän kuin kuivausrumpu. Saarisen mielestä ylivoimaisesti paras tapa kuivata pyykki on ripustaa se ulos narulle kuivumaan.

”Se on ekologista. Ulkona pyykit tulevat raikkaiksi ja kuivuvat nopeasti, parhaimmillaan 45 minuutissa. Meidän pyykkiteline on hyvässä paikassa, sekin on mietitty. Siihen käy hyvin aurinko ja tuuli, mutta ei teline silti ihan paraatipaikalla ole.”

Joskus Saarinen laittaa vaatteet lenkin jälkeen kuivumaan ja odottamaan seuraavaa hikitreeniä.

”Jos kyseessä on lempipaita, niin käytän sitä uudestaan ilman pesua. Näin käy varsinkin leireillä, kun ei ole niin hyviä pesumahdollisuuksia ja vaatteita on vähemmän mukana.”

Nykyaikaisissa teknisissä vaatteissa hiki siirtyy hyvin seuraavaan kerrokseen, mutta päällimmäisissä vaatteissa tuuletus yleensä riittää.

Saarinen lajittelee vaatteet värin perusteella, mutta hän pesee 40 asteessa ja muiden mukana nekin vaatteet, joiden pesulapussa suositellaan 30 asteista vettä ja pesua erillään muista vaatteista.

”En luota 30 asteeseen, mutta so far vaatteet ovat pysyneet ihan kondiksessa.”

Paljon matkustaville sporttiperheille Saarisella on erikoisneuvo:

”Reissussa pyykit kannattaa lajitella valmiiksi eri pusseihin. Kun tulee väsyneenä kotiin, niin voi vain tyhjentää pyykkipussin koneeseen, eikä tarvitse enää miettiä, onko vaalean pyykin seassa tummia vaatteita.”

Kuntosali on perheen lempihuone. Viereisestä varastosta tehdään tila, jossa voi boulderoida ja pelata pöytätennistä.
Kuntosali on perheen lempihuone. Viereisestä varastosta tehdään tila, jossa voi boulderoida ja pelata pöytätennistä.

Jos kotona on oma liikuntatila, niin ulos ei edes tarvitse lähteä.

Saarisen ja Gustafssonin hulppea uusi omakotitalo on täynnä valoa ja vaaleita pintoja, mutta heidän lempipaikkansa on ikkunaton 40 neliön huone kellarikerroksessa.

Kuntosali.

”Täällä vietetään paljon aikaa. Huone on talon paras”, Saarinen kertoo.

”Varsinkin mies on joka päivä tekemässä jotain. Sali on rakennettu niin, että täällä on kaikki ne asiat, mitä me tarvitsemme harjoittelussa.”

Avaraa huonetta ei ole täytetty laitteilla, vaan salin sydän on power rack -teline, jossa pystyy tekemään kyykyt, penkkipunnerrusta, lähes kaikkea.

”Suosittelen power rackia, koska siihen saa painot, leuanvetotangot ja kuminauhat. Eikä vie paljon tilaa. Muistaakseni tämän hinta oli 600 euroa.”

Aino-Kaisa Saarinen näyttää, miten tasatyöntöjä voi treenata kotikuntosalilla.
Aino-Kaisa Saarinen näyttää, miten tasatyöntöjä voi treenata kotikuntosalilla.

Jos ei ole paljon tilaa tai rahaa, Saarinen suosittelee erityisesti yhtä yksinkertaista laitetta, leuanvetotankoa.

”Sen voi asentaa vaikka kerrostaloyksiön oviaukkoon. Tankoon voi kiinnittää muun muassa kuminauhoja, joilla on hyvä treenata.”

Salin sisustamisessa vähemmän on enemmän.

”Kuminauhoilla ja trx-nauhoilla, vapailla painoilla, kahvakuulilla ja kuntopalloilla saa varusteltua tosi monipuolisen salin.”

Kotisalissa on akustinen katto sekä seinä, jossa on valokuvia hänen uransa tähtihetkistä.

”Ilman akustiikkaratkaisuja ja pehmeää kumilattiaa tämä olisi hirveä kaikubunkkeri”, Saarinen kertoo.

Hän pitää erityisesti salin lattiasta, jossa on neljän sentin paksuinen kumimatto.

”Lattia on tärkeä. Siinä on hyvä pito ja pehmeys, siinä on kiva juosta. Lapset rakastavat tätä lattiaa, niin minäkin.”

Parhaimmillaan kuntosali on myös juhlasali.

”Mielestäni juhlissa pitää olla lapset mukana. Tänne kun laittaa kymmenen lasta riehumaan, niin aikuiset voivat seurustella rauhassa. Lapset telmivät salilla hiki päässä ja pyytävät sitten, että voivatko tulla huomenna uudestaan.”

Olohuoneessa ei ole televisiota, mutta kuntosalissa on. Kyse on aktiivisesta television katselusta, sillä sen eteen pitää nähdä vaivaa.

”Mies on monesti juoksumatolla, kun katsoo televisiota.”

Pauliina Väliheikin ja Teemu Nevalaisen perheessä kotitöiden tekijä määräytyy sopimuksen, ei sukupuolen mukaan.

Tässä perheessä kotitöiden tekoa ei ratkaise sukupuoli vaan sopimus. Teemu Nevalainen laittaa ruokaa ja pitää keittiön siistinä.
Tässä perheessä kotitöiden tekoa ei ratkaise sukupuoli vaan sopimus. Teemu Nevalainen laittaa ruokaa ja pitää keittiön siistinä.

Yhdeksänvuotias Ronja Väliheikki sipaisee rätillä tahrat pois eteisen peilistä. Puhdasta tulee. Ronjan töitä ovat myös pyykättyjen sukkien ripustaminen telineelle kuivumaan ja sukkien lajittelu. Hän pitää huoneensa järjestyksessä ja vetää mielellään lakanoita äitinsä Pauliina Väliheikin kanssa.

Pauliina Väliheikin ja Teemu Nevalaisen viisihenkisessä perheessä Vantaalla lapset on opetettu tekemään kotitöitä. Kun perheessä on kolme pientä lasta ja kaksi koiraa, kodin kunnossapidossa riittää puuhaa.

Pauliina Väliheikki pesee pyykit. Matias auttaa toisinaan pyykkikoneen täyttämisessä.
Pauliina Väliheikki pesee pyykit. Matias auttaa toisinaan pyykkikoneen täyttämisessä.

Helsingin Sanomat pyysi lukijoita kertomaan, miten perheissä jaetaan kotityöt. Yksi pyyntöön vastanneista pariskunnista oli Pauliina Väliheikki ja Teemu Nevalainen.

He kirjasivat, kuinka kauan kotitöihin kuluu aikaa yhden vuorokauden aikana. Yhtenä perjantaina Teemu teki kotitöitä lähes neljä tuntia ja Pauliina hieman alle kaksi tuntia.

”Yllätyin siitä, miten paljon kotitöihin menee aikaa”, kertoo Teemu Nevalainen.

Perhe rentoutuu vanhempien makuuhuonessa. Pauliina Väliheikin sylissä on Peetu ja Teemu Nevalaisen vieressä Matias.
Perhe rentoutuu vanhempien makuuhuonessa. Pauliina Väliheikin sylissä on Peetu ja Teemu Nevalaisen vieressä Matias.

Kotitöiden tekoon vaikuttaa se, että kumpikin vanhemmista käy vuorotyössä. Teemu Nevalainen työskentelee dj:nä ravintolassa ja on töiden jälkeen kotona puoli neljän jälkeen aamuyöllä. Jos Pauliina Väliheikki lähtee aamuvuoroon, he tapaavat ovella. Väliheikki työskentelee ravintolan esimiehenä lentokentällä.

Lapsista kuusivuotias Matias ja kaksivuotias Peetu menevät päiväkotiin, kun vanhemmat ovat töissä. Vanhemmilla on myös arkivapaita, ja silloin koko perhe on kotona.

Kotityöt sujuvat perheessä hyvin, koska vanhemmat ovat sopineet työnjaosta.

”Kun muutimme yhteen, mieheni osasi lämmittää valmisaterian ja tehdä jotain helppoa. Nyt kolmetoista vuotta myöhemmin hän kantaa päävastuun ruuanlaitosta, leipomisesta ja kaupassa käynnistä”, kiittää Pauliina Väliheikki.

Keittiössä Teemu Nevalainen lataa astioita tiskikoneeseen ja pyyhkii pöytää. Isossa perheessä tiskit pestään kaksi kertaa päivässä. Keittiön pöytää kaunistaa suklaakakku. Teemu on leiponut sen Matiaksen avustamana.

”Pidän ruuanlaitosta ja keittiössä puuhaamisesta. Näin kannan oman vastuuni perheen kotitöistä”, Nevalainen sanoo.

Teemu Nevalainen leipoi perheelleen suklaakakun.
Teemu Nevalainen leipoi perheelleen suklaakakun.

Kun lapset ovat kotona, laitetaan kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Lisäksi pöytään katetaan aamupala ja iltapala.

Pauliina Väliheikki oivalsi laulaja Samae Koskisen haastattelusta, että nykymiehellä täytyy olla oma tila, jossa hän voi tehdä omia töitään.

”Samae Koskisen ajatus pelasti minut syyllisyydeltä siitä, että minun pitäisi tehdä jotain keittiössä. Jos kokkaisin, meillä syötäisiin jauheliharuokia kolme kertaa viikossa. Teemun ruokalista on monipuolisempi.”

Kaikki perheenjäsenet voivat esittää toiveita.

Ruokalista laaditaan tarkasti, joten hävikkiä ei juuri synny. Pari kertaa viikossa perhe käy ruokakaupassa.

Lapsetkin ottavat reput mukaan kauppaan. Matias kantaa kotiin usein leipää, salaattia ja talouspaperia.

Mrrrrrr. Perheen koirat, 11-vuotias Rulla ja vuoden vanha Ruuti, kinastelevat luusta. Ne vilistävät pitkin olohuonetta ja hyppäävät sohvalle kinailemaan. Teemu Nevalainen erottaa koirat toisistaan ja rauhoittaa niitä.

”Koirat ovat parsonrusselinterrierejä. Rotua on perinteisesti käytetty metsästyksessä. Nämä leikkivät ja kinastelevat välillä, mutta se ei ole vaarallista.”

Koirista irtoaa karvoja irtoaa ja lattialle kertyy muruja ja pölyä. Olohuone ja eteinen pitää imuroida lähes joka päivä. Imurin varteen tarttuvat molemmat.

Lattia pestään pari kertaa kuukaudessa, ja sen jynssää tavallisesti Pauliina.

”Osaan sen parhaiten”, Pauliina sanoo.

Perheen äiti huolehtii myös pyykeistä. Viisihenkisessä perheessä kertyy paljon pyykkiä, ja pesukone napsautetaan päälle monta kertaa viikossa.

”Teemu ja vaatteet eivät sovi yhteen. Minä koen pyykkäyksen terapeuttisena ja rauhoittavana. On kiva nähdä, kun pyykkikorit tyhjenevät ja puhdasta syntyy.”

Aikaa kuluu myös silittämiseen. Pauliina silittää Teemun työvaatteet ja Ronjan kouluvaatteet. Hän silittää myös tyynyliinat, koska sileän tyynyliinan päälle on mukava painaa päänsä.

Matot tamppaa Teemu. Pauliinan mielestä se sopii miehelle, vaikka hän ei välitä listata erityisiä miesten ja naisten töitä.

”Vastustan roolijakoa kotitöissä. Kaikki tekevät sitä, mitä luontevasti osaavat”, Pauliina sanoo.

Teemu on samaa mieltä. ”Kotityöt jaetaan sopimalla. Kukin hoitaa tonttinsa.”

Hänen vastuullaan ovat monet teknisiä taitoja vaativat työt. Teemu tankkaa auton, tarkastaa ilmanpaineet, huoltaa polkupyörät ja päivittää tietokoneen.

”Teemu tekee myös epämiellyttävät ja haisevat kotityöt. Hän puhdistaa viemärin ja vie roskat. Minä inhoan roskien vientiä”, Pauliina sanoo.

Legot korjataan illalla säilytyssäkkiin.
Legot korjataan illalla säilytyssäkkiin.

Lapsia molemmat hoitavat yhdessä. Lelut ja tavarat pitää nostella joka ilta lattialta. Pauliina haluaa pitää kulkureitit vapaina.

Leluja ei saa olla tiellä, jos yöllä täytyy juosta lastenhuoneeseen katsomaan, että kaikki on kunnossa.

Lelujen keräämiseen osallistuvat kaikki. Kaksivuotias Peetukin nostelee legoja säkkiin, kun vanhemmat lapset näyttävät mallia.

Lapsille on opetettu, että kotitöistä ei tarvitse pitää, mutta silti ne on tehtävä.

Fakta

Vantaalaispariskunnan kotityöt päivän aikana

Teemu Nevalaisen kotityöt: 3 t 55 min

Koirien ulkoilutus, 40 minuuttia

Siivoaminen, 45 minuuttia

Ruoanlaitto ja iltapalan valmistus, 40 minuuttia

Kaupassa käynti, 45 minuuttia

Roskien vienti, 5 minuuttia

Ulkoilu koirien ja lasten kanssa, 60 minuuttia

Pauliina Väliheikin kotityöt: 1 t 50 min

Lasten aamupala valmistus ja ruoanlaitto, 30 minuuttia

Koirien ulkoilutus, 10 minuuttia

Pyykinpesu, silitys ja viikkaus, 50 minuuttia

Siivous, 20 minuuttia

Kotitöitä tehdään pari kolme tuntia päivässä

Naiset käyttävät kotitöihin vuorokaudessa kolme ja puoli tuntia, miehet tunnin vähemmän eli kaksi ja puoli tuntia, ilmenee Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksesta.

Ostoksiin ja asiointiin kuluu molemmilla aikaa lähes yhtä paljon, noin neljäkymmentä minuuttia vuorokaudessa.

Ruuanvalmistukseen naiset käyttävät lähes viisikymmentä minuuttia, kun miehet käyttävät siihen parikymmentä minuuttia. Pihaa ja eläimiä molemmat hoitavat lähes yhtä paljon.

Naiset käyttävät miehiä enemmän aikaa tiskaukseen, vaatehuoltoon, lastenhoitoon ja siivoamiseen. Selkeästi miesten töitä ovat korjaus- ja rakennustyöt sekä lämmitys ja vesihuolto.

Ajankäyttötutkimuksia on tehty Suomessa vuodesta 1979 lähtien noin kymmenen vuoden välein. Tutkimusten mukaan ajankäytön peruspiirteet muuttuvat hitaasti. Miesten osallistuminen kotitöihin on kuitenkin lisääntynyt neljässä vuosikymmenessä.

Taloustutkimus mittasi keväällä suomalaisten asenteita kotitöihin. Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimukseen vastanneiden mielestä suurin osa kodin askareista kuuluu miehille ja naisille.

Noin 90 prosenttia oli sitä mieltä, että kaupassa käynti, ruuanlaitto, tiskaaminen, roskien vieminen ja imurointi kuuluvat sekä miehille että naisille.

Miesten työnä pidetään viemäreiden putsaamista ja nurmikon leikkaamista. Pyykin ja lattioiden pesu ja pölyjen pyyhkiminen mielletään naisten töiksi.

Lukijat kertovat kotitöiden tekemisestä: Mies käy kaupassa ja kokkaa

”Perheessämme on viisi lasta, 2-, 4-, 6-, 7- ja 9-vuotiaat. Olemme olleet vuorotellen kotona lasten kanssa. Jaamme kotityöt niin, että kotona oleva vanhempi hoitaa pyykit ja päivittäisen siivouksen.

Hommaa riittää silti molemmille. Onneksi pidämme molemmat siisteydestä. Perheessämme tuskin olisi näin monta lasta tai vanhemmat eivät olisi selvinneet näin vähillä riidoilla, jos toinen olisi siisti ja toinen boheemi.

Koko parisuhteemme ajan mieheni on käynyt ruokakaupassa ja tehnyt ruuan. Hän siivoaa myös keittiön. Menen valmiiseen pöytään. Kun olin kotona lasten kanssa, tein välillä perusruokia. Silloinkin lounaasta ja päivällisestä huolehti enimmäkseen puolisoni.

En ole koskaan ollut keittiöihminen, mutta mieheni on koulutukseltaan suurtalouskokki. Tykkäämme kutsua päivällisvieraita. Seurustelu sopii minulle mainiosta, kun joku muu kattaa ruuan pöytään.

Mieheni hoitaa autoihin ja talon huoltoon liittyvät työt. Minä huolehdin kasveista, ulkokukista ja sisustuksesta. Remontissa maalaus on minun heiniäni. Vessan ja kylpyhuoneen siivous on tasan minun hommani.”

Hannaleena Vuorinen

Kumpikin tekee sitä mitä osaa

”Olemme kuusikymppinen pariskunta, kolme lasta maailmalla. Perheessämme työt jakaantuvat miesten ja naisten töihin. Kumpikin tekee sitä, mitä osaa.

Mies on varsinainen händimän. Hän korjaa ja huoltaa kaiken talossa, myös auton ja itse tekemänsä lentokoneen. Keittiössä hän osaa keittää vain vettä ja kahvia, mutta pärjää tiskikoneen kanssa.

Teen hyvää ruokaa ja ommellakin osaan. Siivous ja pyykki ovat myös heiniäni, paitsi että miehellä on uusi aluevaltaus: suunnistamasta tultuaan hän lataa haisevat vaatteensa pyykkikoneeseen lyhytohjelmalle.

En ole koskaan vienyt autoani korjaamolle. Voin antaa miehelleni minkä tahansa esineen korjattavaksi ja saan sen ehjänä takaisin. Kun huomautan haisevasta lattiakaivosta, kohta se on puhdas.

Kun pimeänä pakkasiltana makaan sohvalla viltin alla kirjan kanssa, autotallista kömpii rasvanäppi ja sanoo, että ’selekishän sekin vika’. Kiva hänelle on tarjoilla itse tehtyä sipulipiirakkaa.”

Marjut Kataja

Siivooja auttoi kuuden lapsen uusperhettä

”Meillä kotityöt jakaantuvat mielestäni mukavasti. Olemme olleet kuuden lapsen uusioperhe. Nyt enää nuorin tytär asuu kotona. Meillä on myös kaksi isoa karvaista kissaa.

Kun jäin kolmen lapsen yksinhuoltajaksi, palkkasin siivoojan, joka kävi parin viikon välein. Jatkoin samaa, vaikka menin uudelleen naimisiin.

Kun lapset kasvoivat, isoimmalle lankesi väliviikon siivousvuorot pientä korvausta vastaan. Paitsi vanhimmalle tyttärelle. Nyt hänellä on mies ja kaksi poikaa, ja perheessä miespuoliset hoitavat kotityöt.

Meillä pojat ovat hoitaneet parhaiten siivouksen, kaupassa käynnin ja ruuan laiton. Se kiinnostaa heitä enemmän kuin minua. Nuorin tytär osaa kyllä laskuttaa työstä paljon paremmin kuin pojat. Vessan pesuista piti neuvotella eri hinta. Vanhin poika käy meillä pesemässä ikkunat.

Mies opiskeli avioliittomme alussa kuusi vuotta työn ohessa. Kun hän valmistui, minulta meni vuosi tajuta, että hänkin voi tehdä kotitöitä. Hän opetteli laittamaan ruokaa lukemalla Helsingin Sanomien Ruokatorstaita ja on nyt parempi kokki kuin minä.

Minä hoidan pyykit – tosin mies silittää vaatteensa. Välillä hän sanoo, että pyykkejä voisi viedä pesulaankin. Kun vanhimmat lapset täyttivät viisitoista, heiltä alettiin vaatia omien vaatteiden pesua. Nuoremmat ovat päässeet tästä luistamaan.

Kuopus oli pienenä allerginen. Silitin kaikki hänen vaatteensa, sukkahousut, sukat ja alushousutkin. Allergia helpotti, mutta silitän edelleen vaatteet.

Olen käytännöllisempi kuin insinöörimieheni ja toimin työnjohtajana. Asumme 50-luvun rintamamiestalossa ja siinä on paljon huoltamista. Laadin työlistan ja kiinnitän sen jääkaapin oveen.

Mies hoitaa likaiset työt, kuten viemärin puhdistukset. Minä korjailen tavaroita kaappeihin muiden jäljiltä ja pidän keittiön altaan ja työpöydät siistinä.”

Yhdeksänvuotias Ronja auttaa äitiään Pauliina Väliheikkiä vetämään lakanat.
Yhdeksänvuotias Ronja auttaa äitiään Pauliina Väliheikkiä vetämään lakanat.

 

Tuomi-Nikulan perhe viihtyy sodan jälkeen rakennetussa rintamamiestalossa Helsingin Pakilassa.

Rintamamiestalo on kaikille suomalaisille tuttu talotyyppi. Tuomi-Nikulat muuttivat valkoiseen taloonsa muutama vuosi sitten.
Rintamamiestalo on kaikille suomalaisille tuttu talotyyppi. Tuomi-Nikulat muuttivat valkoiseen taloonsa muutama vuosi sitten.

Helsinkiläisen Tuomas Tuomi-Nikulan isoeno osallistui jatkosodan jälkeen talonrakennuskurssille. Se kesti puoli vuotta. Kurssin jälkeen hän rakensi talon itselleen ja asettui siihen asumaan.

”Kuka nykypäivänä tekisi näin? Eikä silloin ollut nostureita tai kaivureita.”, Tuomi-Nikula sanoo.

Hän on kolmikymppinen ja asuu puolisonsa Nanna Tuomi-Nikulan sekä kahden lapsensa Taiton, 4, ja Vuokon, 2, kanssa aika lailla samanlaisessa talossa, jonka isoeno rakensi. Talo on rakennettu heti toisen maailmansodan jälkeen.

Nanna ja Tuomas Tuomi-Nikula remontoivat yläkertaan lastenhuoneen. Sylissä Taito, 4, ja Vuokko, 2.
Nanna ja Tuomas Tuomi-Nikula remontoivat yläkertaan lastenhuoneen. Sylissä Taito, 4, ja Vuokko, 2.

Tuomi-Nikulat ostivat talon Helsingin Pakilasta muutama vuosi sitten. Remontoitavaa oli paljon, mutta nyt alkaa olla valmista. Talossa on vaalean mintun väriset seinät, punainen harjakatto ja iso vihanta piha. Kadulta katsoen ikkunat saavat talon näyttämään vinosti hymyilevältä kykloopilta.

Jokainen suomalainen tunnistaa talotyypin. Se on tuttu minkä tahansa kaupungin pientaloalueelta ja kaikilla on sukulainen, joka on asunut sellaisessa.

Aluksi rintamamiestalo oli uuden elämän symboli. Jatkosodan jälkeen moni suomalainen oli vailla kotia. Valtio takasi tilat, piirustukset ja tarkoin säännellyt rakennustavarat siirtoväelle ja veteraaneille perheineen. Käytettiin kakkosnelosta, sahanpurua, nauloja, tiiltä, sementtiä ja lautaa.

Keskenään samannäköiset talot kohosivat savipellolla, koska vasta käännetyillä pihoilla ei vielä kasvanut mitään. Taloihin muutti useimmiten työläisiä.

Sadan neliön talo omine pihoineen voi tuntua suurelta työväenluokkaiselle ihmiselle, mutta todellisuudessa taloissa asui usein monta perhettä samanaikaisesti. Suurilla takapihoilla asukkaiden oli määrä kasvattaa juureksensa ja vihanneksensa aikana, jona kaikesta oli pula.

Nyt tyyppitaloalueet ovat keskiluokkaistuneet ja osa niistä on jopa suojeltu. Sellainen on esimerkiksi Helsingin Pakila, jossa puutalot seisovat kaupungin vuokratonteilla.

Pakilan Omakotitaloyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Kaskinen kotitalonsa edessä.
Pakilan Omakotitaloyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Kaskinen kotitalonsa edessä.

Pakilan Omakotitaloyhdistyksen puheenjohtajana toimii Pasi Kaskinen, joka on asunut Pakilassa perheineen kaksitoista vuotta ja remontoinut punaisen talonsa pitkälti omin käsin.

Hänen mukaansa Pakilassa arvostetaan vanhan ja vehreän säilyttämistä. Kasvillisuuden runsaus on taattu jo suunnitteluvaiheessa, kun on laadittu tarkat säännöt siitä, mitä pihalle tulee istuttaa. ”Eikä tämä asumismuoto kovin tehotonkaan ole.”

Kaskisen talon talokirjasta selviää, että parhaimmillaan saman katon alla on elänyt viisi ruokakuntaa. Siihen on myös kirjattu, mitä rakennustyöluvan saaneella on ollut lupa viedä tontilleen: 250 kiloa nauloja ja 7 500 tiiltä.

Yksinkertaisten rakenteiden ansiosta tyyppitaloa on suhteellisen helppo remontoida, Kaskinen kertoo kokemuksesta. ”Vanhoissa taloissa on toki siedettävä tiettyjä asioita. Toisaalta oikein remontoituina nämä kestävät kosteutta ja kuivuvat itsestään.”

Usein remonttiurakka tosin alkaa edellisten remontoijien virheiden korjaamisella. Kaskinen iski ensi töikseen poikki kaapelin, joka oli asennettu väärin. Tuomas Tuomi-Nikulan talossa piti korjailla väärin tuettua kantavaa seinää.

Tuomi-Nikuloiden pastellisävyisen vessan vanha peili on edellisten asukkaiden perua.
Tuomi-Nikuloiden pastellisävyisen vessan vanha peili on edellisten asukkaiden perua.

Kesti melko pitkään, ennen kuin rintamamiestaloissa alettiin nähdä arvoa. Arkkitehdit näkivät sekä maaseutu- että kaupunkiasumiseen suunnitellun talon kompromissina. Pihojen katsottiin tekevän kaupunkirakenteesta turhan väljää.

Talot sinänsä alkoivat tuntua kiihkeästi muuttuvassa yhteiskunnassa vanhanaikaisilta: moni sellainen, joka oli varttunut rintamamiestaloissa, oli aikuisiän saavuttaessaan saanut tarpeekseen taloista, joiden keittiöissä vesi saattoi olla aamuisin jäässä.

Nuoriso lähti töihin kaupunkiin ja löysi kerrostalojen mukavuudet. Tyyppitaloihin jääneet asukkaat muovasivat talojaan modernimmiksi elintasosiivin.

Pelin saattoi muuttaa Kari Hotakaisen hittiromaani Juoksuhaudantie, tai sitten Hotakainen aisti trendin, sanoo rintamamiestaloympäristöistä Helsingin yliopistossa väitöskirjansa tehnyt Kirsi Heininen-Blomstedt.

Toisaalta sukupolvi, jolla oli lämpimiä muistoja isovanhempiensa taloista, tuli vuosituhannen taitteessa asunnonostoikään. Näin talojen uutta suosiota selittää tietokirjailija Hannu Rinne. Tälle sukupolvelle tyyppitalo merkitsi palaamista juurevan elämään.

Tyyppitalojen historia alkoi jo 1930-luvulla, kun suomalaiset huippuarkkitehdit Alvar Aalto mukaan lukien suunnittelivat funktionalismin hengessä kestäväksi tarkoitettuja pientaloja työväelle. Sota katkaisi kehityksen, mutta samat ideat otettiin käyttöön jälleenrakennusaikana. Tyyppitalorakenteita vietiin sotakorvauksina Neuvostoliittoon.

Tyyppitalon idea on kestänyt sodan ja sen jälkeisen päätä huimaavan yhteiskunnan muutoksen. Pasi Kaskisella on kunnianhimoisia ajatuksia myös Pakilan talojen tulevaisuudesta.

”Olemme omakotitaloyhdistyksessä miettineet aurinkopaneelien asentamista katoille.”

Tulevaisuudessa taloista voisi tehdä energiaomavaraisia. Uusi ja 70 vuotta vanha tekniikka eläisivät rinta rinnan.

Arkkitehti Heininen-Blomstedt sanoo, että omakotitaloasuminen mahdollistaa enemmän kuin muut asumismuodot. Aurinkopaneelit voisivat sopia nykyaikaan. ”Onhan lähiruokatrendikin muodissa.”

Isolle tontille mahtuu erillinen saunarakennus. Pihasauna lämpiää Tuomi-Nikuloilla talossa olevaa saunaa useammin. Saunan edustalla Taito.
Isolle tontille mahtuu erillinen saunarakennus. Pihasauna lämpiää Tuomi-Nikuloilla talossa olevaa saunaa useammin. Saunan edustalla Taito.

Tuomi-Nikuloille tyyppitaloasuminen sopii, koska he pitävät nikkaroinnista. Pakilassa on vähän nuoria, mutta onneksi ystävätkin viihtyvät puutaloalueella.

”Heille tämä on vähän kuin kesämökillä olisi”, Nanna Tuomi-Nikula sanoo.

On kuitenkin enteitä siitä, että nuoret löytävät tyyppitalot. Facebookin Rintamamiestalo-ryhmässä tuhannet ihmiset kyselevät remonttineuvoja toisiltaan.

Tietokirjailija Hannu Rinne ja arkkitehti Kirsi Heininen-Blomstedt uskovat, että hyvin rakennetuilla ja oikein remontoiduilla rintamamiestaloilla on vielä pitkä elämä edessään. Jokamiehen tarpeisiin suunniteltuja taloja on yhä helppoa remontoida.

”Lyhin näkemäni ohjekirja rintamamiestalon rakentamiseen on 16-sivuinen. Sellaisen jaksaa nykyremontoijakin lukea”, Rinne sanoo.

Pakilaan rakennetaan rintamamiestaloja vuonna 1948.
Pakilaan rakennetaan rintamamiestaloja vuonna 1948.

Alueita ei saisi rakentaa tukkoon

Suurin uhka rintamamiestaloalueiden säilymiselle on, että täydennysrakentamista tehdään liikaa tai se sovitetaan huonosti paikkaan.

Rintamamiestaloympäristöistä väitöskirjansa tehnyt arkkitehti Kirsi Heininen-Blomstedt sanoo, että jos täydennysrakentaminen epäonnistuu, alueiden keidasmainen vehreys voi kärsiä.

Tämä taas heikentäisi vanhojen pientaloalueiden kulttuurihistoriallista arvoa ja vetovoimaa.

Siksi rintamamiestaloalueille pitää rakentaa uutta harkiten.

Toisaalta täydennysrakentaminen edesauttaa talojen ja kenties palvelujenkin säilymistä, Heininen-Blomstedt lisää.

Tyyppitaloja koskeva aikalaiskritiikki kohdistui alueiden suunnittelemattomuuteen.

Todellisuudessa esimerkiksi Helsingissä moni tyyppitaloalue suunniteltiin varta vasten vehreäksi erillisen puutarhasuunnitelman avulla. Niitä teki puutarha-arkkitehti Elisabeth Koch, muun muassa Pakilaan.

”Naisten osuus on tässäkin jäänyt pitkään sivuun historiankirjoituksessa”, Heininen-Blomstedt sanoo.

Helsingin Pakilan alueen omakotitaloja on myynnissä Oikotie Asunnoissa.

 

Kun helsinkiläinen Mika Vähämaa tuli Etelä-Haagassa sijaitsevan yksiön ensimmäiseen näyttöön, asunnosta oli jo jätetty tarjous. Välittäjä antoi Vähämaalle vain tunnin aikaa päättää omasta tarjouksestaan.

Mika Vähämaa, 32, muutti Turusta Helsingin Kallioon vuokra-asuntoon viisi vuotta sitten. Ensimmäistä omaa asuntoa hän etsi runsaan kuukauden ja tiesi, että pienet asunnot menevät hyvin kaupaksi. Hän ei silti ihan arvannut, miten hyvin.

Vähämaa päätyi lopulta maksamaan haagalaisyksiöstä yli tuhat euroa enemmän kuin siitä pyydettiin.

”Ainoa asia, joka asunnon ostossa yllätti, oli se, miten nopeasti päätös piti tehdä.”

Remaxin kiinteistönvälittäjä Paula Hovav vahvistaa, että näin se juuri nyt menee. Pienet asunnot ovat pääkaupunkiseudulla erittäin kysyttyjä.

”Ensiasunnon ostajan kannattaa pistää jäitä hattuun asuntokaupoilla. Mutta kun oikea asunto löytyy, pitää toimia ripeästi. Asiaa ei voi miettiä viikkoa.”

Pienten asuntojen kauppamäärät kääntyivät pääkaupunkiseudulla viime vuonna kasvuun, mikä näkyy hinnoissa. Yksiöt ovat kallistuneet nopeasti.

Asuntojen rahoitukseen erikoistuneen Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan vielä ennen vuotta 2014 oli ihan tavallista tehdä ostotarjous alle pyydetyn hinnan.

”Isoissa asunnoissa on yhä tinkivaraa, mutta pienissä ei.”

Asuntojen kallistuminen ei ole ekonomistista pelkästään kielteinen asia. Hintojen nousu kertoo siitä, että ihmiset haluavat asua pääkaupunkiseudulla.

Mika Vähämaankin työpaikka sijaitsee Vantaalla. Kotiseudulla Turussa ollaan tietoisia Helsingin hintatasosta.

”Kyllä sitä välillä vähän päivitellään, mutta ihmiset tiedostavat, että täällä hinnat myös pysyvät. Asuntokaupoilla minua kuitenkin hidasti se, että vertasin Helsingin hintoja Turun hintoihin.”

Vähämaan neuvo muille ensiasunnon ostajille on: hanki myytävän asunnon paperit etukäteen ja perehdy niihin huolella jo ennen näyttöä.

Hyvä valmistautuminenkaan ei takaa sitä, että saa haluamansa asunnon. Vähämaalla on myös tästä kokemusta. Hän oppi nopeasti, että kiinnostavista asunnoista ei kannata tehdä tarjousta alle pyyntihinnan – varsinkaan kantakaupungissa.

Oman asunnon ostaminen voi tuntua vaikealta, mutta niin sen kuuluukin olla.

Asuntosijoittaja ja Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva muistuttaa että 200 000 euroa on iso summa. ”Jos aikoo ostaa asunnon tällä rahalla, ei riitä, että käy vähän sunnuntainäytöillä. Pitää nähdä muutakin vaivaa.”

Syyskuun alussa Vähämaa kantaa tavaransa Kalliosta Etelä-Haagaan ja alkaa tutustua uuteen kotipaikkaansa.

Tärkeintä oli, että asunto on hyvällä paikalla ja sen hinta on kohdallaan sekä taloyhtiössä on isot remontit tehty.

”Kalliosta poismuutto on uhraus, jonka voin tehdä.”