Löytyykö kodistasi vanha puinen talouspaperiteline? Muunna siitä Helin ohjeilla jouluinen koriste kotiisi. 

 

Vielä ehdit askarrella jouluksi viehättävän joulupuun. 

Tarvikkeet: puinen talouspaperiteline, puukepin pätkiä, pora, hiomapaperia ja liimaa. 

Poraa talouspaperitelineen varteen reikiä. Varsi pysyy poratessa hyvin paikallaan, kun tukee jalustan pöydän reunaa vasten. Sahaa seuraavaksi pyöreästä ohuemmasta puurimasta reikien verran erilaisia pätkiä, tai osta valmiiksi lyhyitä kepinpätkiä. Hio pätkien päät. Liimaa oksat reikiin. Minä käytin oksiin 8 mm paksua puurimaa. Poranterän tulee olla samaa kokoa. Oksat sai liimatessa käännettyä hieman vinoon, vaikka reiät oli porattu suoraan. 

 

Talouspaperiteline löytyi eurolla kierrätyskeskuksesta. Jos et ehdi metsästää kirppareilta, niin voit valmistaa itse myös rungon paksummasta puurimasta ja jalustasta. 

Lopuksi vain suloiset joulukoristeet roikkumaan ja joulupuu on valmis. 

 

Kauniit koristeet on keräilty vähän sieltä ja täältä. Metallinen hanhi ja hevonen ovat suloista Mailegin mallistoa Lelukauppa Tingelingistä Yrjönkadulta. 

 

Joulun jälkeen puu palvelee korutelineenä. Kunnes taas muuttuu joulupuuksi. 

Joulun lähestyessä jouluihminen tuntee taas sen haikeuden, kun joulu on niin pian ohi. Joulun tragediaa:) 

 

Ihanan rauhallista joulunaikaa ihan kaikille!

- Heli 

Lojuuko kaapissasi vanha kranssin rumilus? Tuunaa helposti ovikranssi uuteen uskoon.

 

Minä ostin tämän kranssin kirpparilta eurolla. Ei ihan minun makuuni sopiva, mutta kehityskelpoinen toki.

Irrotin ensin kaikki tilpehöörit. Seuraavaksi väänsin sydämen pulleampaan muotoon.

 

Kiinnitin takaisin pelkät kävyt. Lopuksi vain musta spraymaali pintaan.

Peltisen pikkusydämen ostin kesällä Porvoolaisesta sisustusputiikista.

Jouluihminen kun pystyy helposti eläytymään joulufiiliksiin kesähelteelläkin :). 

 

Ferm Livingin ihana Plant Box on Stockalta, musta kynttilänjalka Habitatin alennusmyynnistä.

 

Löysin kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta puisen kynttilänjalan, Handmade in Estonia.

 

Päätin tuunata sen uuteen uskoon.

Tarvikkeet: puukko, saha, hiomapaperia ja spraymaalia.

 

Kynttilänjalka oli valuneen steariinin sotkema.

Poistin steariinit puukolla rapsuttamalla, kuumalla vedellä pesten ja lopuksi kevyellä hionnalla.

Seuraavaksi sahasin suipon pään suoraksi ja suhautin uuden spraymaalin pintaan.

 

Tällainen siitä sitten tuli. Aika kiva minusta.

 

Kirppisten ”koluaminen” on hauskaa puuhaa. Varaa hyvin aikaa ja silmäile rauhassa epätoivoiseltakin näyttäviä hyllyjä. Parhaat löydöt tupsahtavat yleensä ihan yllättäen eteen.
Käyn usein Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskuksessa tonkimassa. Se on Suomen suurin Kierrätystavaratalo ja nimensä veroinen; tavaraa on todella paljon. Astioita on hyllykaupalla ja hyvä vinkki on myös urheiluvälineet. Kaikenlaisia kauden urheiluvälineitä on myynnissä todella kattavasti.
Astiat ovat joskus aika kalliita, varsinkin ”design-hyllyssä”, mutta hyviä kohtuuhintaisiakin löytöjä on tullut vastaan.
Nihtisillasta ostin nämä vähän rujot keramiikkakulhot, 0,50 €/kpl.

Väri ei ollut minun makuuni, mutta viehätyin kauniiseen muotoon ja päätin kokeilla niiden maalaamista. Kupit ovat käsintehtyjä, siksi muoto ei ole kaikissa ihan symmetrinen vaan viehättävästi hieman kallellaan. Jos kuppeja ei ole tarpeen pestä ja ne tulevat vain koristekäyttöön maalaamiseen sopii hyvin akryylimaali. Akryylimaaleja myyvät askarteluliikkeet. Testailin ensin eri värejä, mutta päädyin kuitenkin lopulta turvalliseen mustavalkoiseen. Valkoista maalia tarvittiin aika monta kerrosta, ennen kuin ruskea pohjaväri peittyi. Anna maalin kuivua kerrosten välillä noin tunnin ajan.

Ne alkuperäiset ruskeat pilkukkaat olisivat kuulemma pian huipputrendikkäät. Teinkö virheen kun maalasin? Mitä tuumit? Kummat sinä ottaisit?

 

Kesän aikana kotiin kulkeutuu puutarhoilta ja kaupoista ostettavien kukkien mukana, jos jonkin kokoista ja väristä muovista istutusruukkua, joiden ulkomuoto ei juuri esteetikon silmää hivele. Ainakin isoimmat ovat kuitenkin kooltaan varsin käyttökelpoisia ja niitä voikin tuunata melko helposti mieleisekseen ja lisätä näin niiden käyttöikää.

Monelta eri valmistajalta löytyviä kalkkimaaleja voi hyödyntää kalustemaalaamisen lisäksi myös muovisten kukkaruukkujen maalaamiseen. Kalkkimaali ei vaadi sen kummempia pohjatöitä ja se kuivuu nopeasti, ollen myös turvallinen ja ekologinenkin vaihtoehto.

Tarvitset:

Muovisia tai keraamisia kukkapurkkeja, sanomalehteä pöytäpinnan suojaamiseen, pienen purkin kalkkimaalia sekä siveltimen ja hanskat.

Työvaiheet:

Pese purkkien pinnat hyvin mullasta ja liasta ja anna kuivua.

Maalaa siveltimellä kerros kalkkimaalia aloittaen ruukun alaosasta, jolloin voit pitää vielä ruukkua kädessä. Kun ruukusta on maalaamatta enää yläosa, aseta purkki pöydälle ja maalaa myös yläosa valmiiksi. Ruukun sisäpintaa ei tarvitse maalata kokonaan, mutta maalaa sisältä hiukan matkaa, jotta muovisuus ei näy multapinnan yläpuolelta.

Maalaa ensimmäinen kerros vaakaan seuraten purkin pyöreää muotoa. Maalikerroksen kuivuttua, maalaa toinen kerros ristiin rastiin, jolloin pinnasta tulee hiukan elävämpi. Anna maalin kuivua kunnolla ennen käyttöönottoa.