Lemmikit ja asuminen – ota nämä seikat huomioon, jos kotonasi asuu lemmikkieläin

Oikotien Onni-koira.

Kynsien rapinaa, kuraisia tassuja, hulluja hepuleita ja villiä liirausta – lemmikkiperheestä ei meininkiä puutu. Nämä asiat sinun on hyvä tietää, jos jaat kotisi lemmikin kanssa.

Kokosimme tähän artikkeliin seikkoja, jotka on hyvä pitää mielessä, jos kotona asuu lemmikkieläin, sekä asioita, joihin lemmikkiperheen kannattaa kiinnittää huomiota asuntonäytöllä.

Muutto uuteen asuntoon – satsaa näihin seikkoihin uudessa kodissa

Jo asuntonäytöllä on paikallaan tarkastella potentiaalista tulevaa kotia lemmikin vinkkelistä.

Jos muutat vuokra-asuntoon, varmista että asunnossa on lupa pitää lemmikkiä. Tarkista myös, kenen vastuulla on korvata lemmikistä asuntoon mahdollisesti jäävät jäljet tai tuhot.

Jos lemmikkisi tykkää ulkoilla, se arvostaa varmasti uutta kotia, joka sijaitsee mukavien ulkoilumaastojen läheisyydessä tai koirapuiston nurkilla. Koiraperheessä kuratassuja pestään monta kertaa päivässä. Niinpä arkea helpottaa kummasti, jos joko taloyhtiössä tai asunnossa on kuraeteinen tai jos kylpyhuone sijaitsee eteisen välittömässä läheisyydessä.

Turvallinen parveke on sellainen, josta lemmikki ei pääse loikkaamaan, putoamaan tai lennähtämään matkoihinsa – ei ulos eikä naapurin parvekkeelle. Jo asuntonäytöllä kannattaa tarkistaa, voiko ikkunoita pitää auki ilman putoamis- tai katoamisvaaraa. Tonttia tai taloa valitessa on mahdollista varmistaa myös, että pihalle saa rakennettua riittävän suuren aidatun alueen perheen lemmikille.

Suurikokoiset lemmikit asettavat omat vaatimuksensa uudelle asunnolle. Jos mukana muuttaa isokokoisia koiria, kannattaa kiinnittää huomiota asunnon pohjaratkaisuun. Voi olla sujuvampaa liikkua avoimissa tiloissa kuin ahtailla käytävillä. Jos taloudessa on monta suurta koiraa tai jos koiria on tarkoitus pennuttaa, ei ole huono idea jo taloa suunnitellessa ottaa huomioon ilmanvaihdon riittävyys.

Uuden asunnon pinnoissa tai remonttia suunnitellessa on hyvä kiinnittää huomiota materiaalien kestävyyteen. Koiratalouteen on hyvä valita riittävän kova lattiamateriaali, joka sietää kosteutta, kynsiä ja tassuissa kulkeutuvaa hiekkaa sekä antaa tassuille pitoa vauhdissa. Portaisiin on hyvä asentaa liukuesteet, jotta koira pääsee kulkemaan niitä ylös ja alas satuttamatta itseään. Paperitapetti ei siedä jatkuvaa pyyhkimistä kostealla kuin ei myöskään kynsien teroittelua, kangastapetti puolestaan saattaa kutsua kiipeilemään pitkin seiniä. Lemmikkiperheessä maalipinta voi olla kestävin ja turvallisin valinta, kunhan maali on pestävää ja myrkytöntä.

Lemmikkikotia sisustaessa on otettava huomioon myös ja ennen kaikkea se, että lemmikillä on riittävästi virikkeitä tarjolla sekä tilaa temmeltää ja viettää lajinmukaista elämää. Jokainen lemmikki tarvitsee hyvän suojaisan paikan, jonne voi tarvittaessa livahtaa turvaan.

Muista, että jos et tiedä niin et tiedä, mitä lemmikkisi touhuaa kotona sinun poissa ollessasi. Satunnainen haukahtelu ja vahtimisen äänet kuuluvat normaaliin elämään. Jos koirasi kuitenkin ulvoo eroahdistustaan, naapurit voivat häiriintyä. Kun olet muuttanut lemmikin kanssa uuteen kotiin, kysy naapureilta, pitääkö lemmikkisi ääntä sinun ollessa pois kotoa.

Lue myös: Marko Paananen: Suomalaisen pahin sisustusmoka on tyytyminen

Vauhtia ja vaaratilanteita – onhan kotisi turvallinen paikka myös lemmikille?

Kaikki lemmikit lienevät uteliaita pentuina, mutta moni säilyttää tutkivan luontonsa aikuisenakin. Siksi asunnon turvallisuudesta on tärkeää huolehtia joka ikinen päivä myös uuteen kotiin muuton jälkeen.

Lemmikkikodin turvallisuuden peruspilari on asunnon siisteys. Kun asunto on hyvässä järjestyksessä, lemmikin on turvallista elellä siellä. Varmista siis, ettei rakas perheenjäsenesi jää kiipeliin lattialla lojuvaan muovikassiin tai pääse järsimään suojaamattomia johtoja. Pidä lääkkeet, pesuaineet ja ruoantähteet lemmikin ulottumattomissa, esimerkiksi riittävän ylhäällä tai visusti suljetun oven takana. Muista, että ihmiselle turvallinen aine voi olla lemmikille hengenvaarallinen. Ennen kuin hankit lemmikkikotiin kasveja, varmista eläinlääkäriltä, että ne ovat turvallisia lemmikillesi. Tarkista myös lieden paloturvallisuus ja varmista, pystyykö lemmikkisi avaamaan vesihanan omin päin. Hyödynnä lemmikkikodin turvavarustelussa lapsiperheille suunniteltuja turvavälineitä, kuten kaappi- ja laatikkosuojia, pistorasian suojia ja ovisalpoja.

Pidä mielessä, että lemmikkieläimet voivat sujahtaa yllättävän pieniin koloihin. Tutki asunto aika ajoin läpi jokaista nurkkaa myöten lemmikin omasta perspektiivistä. Jos huomaat asunnossa tilan, jonka turvallisuutta et pysty takaamaan lemmikillesi, rajaa alue pois lemmikin käytöstä sulkemalla ovi tai virittämällä aita tai portti. Varmista kuitenkin, että rakennelma on lemmikillesi turvallinen – joillakuilla kun on tapana löytää tiensä aitojen yli, ali tai vaikka läpi.

Varmista lemmikin turvallisuus paitsi tavallisessa arjessa myös hätätilanteen varalta. Huolehdi, että lääkekaapissa ja ensiapupakkauksessa on tarvittavat ensiaputarpeet kaikille kodin asukkaille. Liimaa pelastuslaitosta varten ulko-oveen tai -oviin Huoneistossa lemmikkejä -tarra.Kiinnitä lisäksi ulko-oven sisäpuolelle tai välioveen lisätietoja lemmikistä: laji, lemmikkien määrä, kuva ja eläimen mahdollinen sijainti, kuten sen turva- tai lempipaikka. Liitä mukaan sekä omat yhteystietosi että lemmikin mahdollisen hoitajan yhteystiedot. Näin pelastus- ja ensihoitohenkilöstö voi huomioida lemmikin ja samalla varmistaa oman työturvallisuutensa.

Lue myös: Lapsiperheen koti – 5 vinkkiä toimivampaan asumiseen