Ammattijärjestäjä Laura Holmström: Asunnon järjestäminen on hyvä aloittaa kalsareista

Laura Holmströmin vinkit asunnon järjestämiseen

Kaaoksen kesyttäjät -tv-sarjasta tuttu ammattijärjestäjä Laura Holmström lohduttaa kaikkia, joiden nurkkiin on kertynyt roinaa ja rompetta. – Asunnon järjestäminen voi olla kokonaisuudessaan iso urakka, mutta alkuun pääsee jo tunnissa.

Ammattijärjestäjä Laura Holmström ei tunnustaudu perinteiseksi ”tykkään viikata ja järjestellä -tyypiksi” eikä millään muotoa minimalistiksi. Päinvastoin, hän on ollut todellinen hamstraaja.  Ostelemisen ympärille kietoutuneen elämäntavan myötä nurkkiin kertyi, kertyi ja kertyi tavaraa. – Olen suoraan sanottuna ollut aika ulkokultainen ihminen, hän tylyttää.

Sitten tuli yllättävä elämänmuutos. Holmströmin isä joutui sairaalaan ja menehtyi äkillisesti. Samaan aikaan Holmströmien kotona alkoi putkiremontti. Isän ja omien tavaroiden järjesteleminen raskaassa elämäntilanteessa laittoi arvot kertaheitolla uusiksi. – Isossa elämänmuutoksessa huomasin, mikä on elämän tärkein asia. Se ei ole seinät eikä tavara. Suhteeni tavaraan muuttui.

Nykyään Holmström auttaa muita ihmisiä, jotka ovat tavaroineen vaikeassa elämäntilanteessa. Hän on asiakkailleen vähän kuin personal trainer, henkilökohtainen valmentaja. – Luon uskoa, jonka voimalla ihmiset pystyvät luopumaan vanhasta.

Tässä artikkelissa Holmström valaa uskoa kaikkiin, jotka haluavat raivata arkeensa tavaroiden sijaan tilaa sille, mikä on oikeasti tärkeää.

Kodin järjestäminen vaatii luopumista

Laura Holmström on huomannut, että tavarasta luopumista hankaloittavat erityisesti tunteet ja muistot, joita esineet herättävät. – Tavaraa voi kertyä esimerkiksi, jos miettii, mitä edesmennyt äiti sanoisi kahviastiaston myymisestä.

Tavaralla osoitetaan myös välittämistä. – Mutta kyllä se vaan on niin, että lahja on aina antajansa näköinen. Jos se ei tunnu omalta, sen voi laittaa pois, Holmström muistuttaa.

Tavaraa voi kertyä myös siksi, ettei siitä osaa kieltäytyä. – Kun olet kerran maininnut kavereille, että meille voi tuoda käytettyjä lastenvaatteita, ovi on sen jälkeen avoin. Siitä voi tunkea tavaraa sisään. Jos ei pysty sanomaan ei, vaatteita kertyy, vaikka niille ei olisi tarvetta.

Tavarasta luopumista voi vaikeuttaa varsin pinnallisetkin syyt, esimerkiksi raha, joka tavarasta on aikoinaan maksettu. – Tavaraa säilytetään, koska ajatellaan, että sen arvo pitää saada itselle.

Monille tavaraa kertyy samasta syystä kuin Holmströmille itselleen aikoinaan. – Ostaminen tuotti minulle dopamiinipiikin ja mielihyvää. Nykyään tavaroiden katsominen kaupassa sen sijaan voi ällöttää.

Nykyään Holmström nappaa dopamiinipiikkinsä liikunnasta. Tavarasta luopumista voikin helpottaa tieto siitä, että tilalle on mahdollista löytää jotakin arvokkaampaa.

Lue myös: Oikotien kävijöiden parhaat kodinhoitovinkit

Kodin järjestämisessä on parasta keskittyä tähän hetkeen

Nainen järjestelee olohuoneessa

Kodin järjestämistä saattaa hankaloittaa paitsi menneeseen myös tulevaan tuijottelu. Laura Holmström kehottaa kuitenkin keskittymään mieluummin tähän hetkeen. – Mieti, mikä elämässä on tärkeää juuri nyt ja tee ratkaisut siltä pohjalta, hän kiteyttää. – Jos ei tavarapaljouden takia kehtaa kutsua itselleen tärkeitä ihmisiä kylään, on aika järjestellä koti sellaiseksi, että tärkeille asioille tulee tilaa juuri nyt tässä hetkessä.

Hän mainitsee esimerkkinä myös niin sanotut tavoitevaatteet eli vaatekappaleet, jotka eivät tällä hetkellä istu päälle, mutta joita hillotaan kaapissa tulevaisuuden varalle. – Mieti, mitä vaatii, jotta tavoitefarkut tulisivat käyttöön. Alatko oikeasti käydä salilla kolmesti viikossa ja tavoittelet aidosti sitä, että vaatteet alkavat näyttää hyvältä päälläsi? hän ravistelee. Holmström muistuttaa, ettei tavoitevaatteiden säilyttämisessä auta, että ne viikkaa kerta toisensa jälkeen kaappiin. – Kaappiin ei tule sillä tavalla yhtään lisää tilaa, vaan vaatekasa valahtaa syliin joka kerta kun pinon pohjalta kaivaa jotakin.

Käytännön esimerkkien kautta hän haluaa kannustaa päästämään irti ”pitäisi sitä ja pitäisi tätä” -ajattelusta. – Sen sijaan, että tuijotat menneeseen tai tulevaan, näe mieluummin ympärilläsi se hyvä, mitä juuri nyt on.

Tavaran säilyttäminen maksaa

Motivaatiota asunnon järjestämiseen voi löytää laskemalla, paljonko tavaran säilyttäminen maksaa. – Paljonko arvoa annat tällaiselle tavaralle joka kuukausi, kun maksat asuinneliöistäsi? Holmström herättelee.

Asuntoja selaillessa ja muuttoa pohtiessa voikin olla paikallaan miettiä, ostaako tai vuokraako huoneita tavaroiden säilyttämistä vai asukkaita itseään varten.

Lue myös: Tubettaja Vinkareen videolla oikotiiraillaan luksuslukaaleja

Iso urakka, pienet askeleet

Asunnon järjestäminen voi olla kokonaisuudessaan iso savotta, mutta pienet askeleet auttavat alkuun. – Tee itsellesi niin pienet tavoitteet, että aloittaminen helpottuu. Varaa vaikka tunnin verran aikaa. Ei juoksuharrastusta aloittavakaan ole heti maratoonari, Holmström kannustaa.

Jos haluaa kotiin nopeasti siistimpää ilmettä, voi aloittaa järjestelemällä kuhunkin huoneeseen yhden kiintopisteen. – Se on se kohta huoneessa, johon katse osuu ensimmäisenä. Kun sen pitää siistinä eikä kerää siihen tavaraa, olo rauhoittuu ja hallinnan tunne lisääntyy.

Holmström kehottaa aloittamaan järjestelyn tavaroista, joihin ei liity tunnesidettä eikä muistoja: kalsareista, sukista ja kosmetiikkapurnukoista. Hyvä konsti käydä vaatekaapin kimppuun on lajitella kesä- ja talvivaatteet erikseen ja karsia rikkinäiset, ihoa kutittavat sekä ne, joita ei tule käytettyä tai jotka eivät istu omaan tämänhetkiseen tyyliin.

Kun huomaa, että pystyy luopumaan tarpeettomista tavaroista, voi pikkuhiljaa siirtyä tavaroihin, joihin liittyy tunnetta. – Mutta ei sinne syvimpään kellarin nurkkaan ole pakko mennä niitä 90-luvun rakkauskirjeitä lukemaan. Niiden läpikäyminen voi olla puhdistavaa, mutta ei välttämättä edistä järjestelyurakkaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Tavarat ja niiden paikat palvelemaan arkea

Laura Holmström huomauttaa, että ei ole realistista haaveilla ”Instagram-eteisestä”, jos arki täyttyy harrastuksista, joissa tarvitaan harrastusvälineitä. Tavarat kannattaa mieluummin järjestellä niin, että ne palvelevat omaa arkea.

– Kun pitää päivittäin käytettävät tavarat käden ulottuvilla, järjestys pysyy helpommin hyvänä. Jos tavara täytyy aina käytön jälkeen palauttaa hankalaan paikkaan, se jää helposti lojumaan jonnekin, minne se ei kuulu.

Lue myös: Auri Kanasen vinkit asunnon loppusiivoukseen

Ylisukupolvinen tavarakertymä selittää paljon

Mies järjestelee kirjakokoelmaa

Vaikka tavaravuori kasvaa, Holmström ei syytä yksilöä esineiden paljoudesta. Sen sijaan hän oivalluttaa näkemään, miksi tavaraa kertyy. Selitys ei löydy vain tästä hetkestä, vaan perheiden ja kansan historiasta. – Tavaraa säästetään, koska aina on toimittu niin. Se on opittu tapa. Sotien jälkeen tavarasta oli pulaa, joten jälkipolville opetettiin, että kaikki säästetään.

Kun tähän taustaan yhdistetään kulutusjuhla, jota on eletty, ei ole ihme, että tavaraa on kertynyt enemmän kuin omiin tarpeisiin. – Uutta tulee ovista ja ikkunoista, mutta kaikki vanha säästetään myös.

Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin motivoivat vinkit asunnon järjestämiseen

  • Urakka voi olla iso, mutta alkuun pääsee jo tunnissa. Laske siis tavoiterimaa.
  • Aloita järjesteleminen tavaroista, joihin sinulla ei ole tunnesidettä.
  • Järjestele joka huoneesta se kohta, johon silmä osuu ensimmäisenä tilaan tultaessa.
  • Sijoita päivittäisessä käytössä olevat tavarat käden ulottuville.
  • Järjestele asunto tätä hetkeä varten, älä mennyttä tai tulevaa miettien.
  • Hanki kirpputorimyynnistä saamillasi rahoilla jotain kivaa, vaikka kulttuurielämys tai kylpyläloma.