Seitsemän vinkkiä opiskelijalle vuokra-asunnon hakemiseen

Seitsemän vinkkiä opiskelijalle vuokra-asunnon hakemiseen
Kaupallinen yhteistyö: Colliers Finland

Asunnon löytämisessä tärkeintä ovat nopeus ja huolellisuus.

Kevät ja kesä ovat vilkkainta aikaa vuokra-asuntomarkkinoilla, jolloin asunnoista kilpailevat niin opiskelijat kuin muut asunnon tarvitsijat. Etenkin juuri yksiöistä ja kaksioista voi olla enemmän kysyntää, kun moni opiskelija aloittaa opintonsa uudella paikkakunnalla osan puolestaan valmistuessa ja siirtyessä työelämään. Tämä syklinen aaltoliike lisää asuntojen kysyntää ja tarjontaa kesäisin.

Opiskelijoille on tarjolla opiskelija-asuntoja, soluasuntoja, asuntoloita että vapaita asuntoja vuokramarkkinoilta. Kannattaa tutustua tarkoin paikallisiin asuntomarkkinoihin ja pohtia, millainen asumismuoto sopii omaan elämäntilanteeseen parhaiten.

Vinkki 1: Tee budjetti

Laadi realistinen kuukausibudjetti kaikista asumisen ja elämisen kustannuksista, johon listaat vuokran lisäksi myös sähkön, veden, wifin ja vakuutuksen, kuin myös muut elämisen kustannukset. Kun vertaat kuluja tulopuoleen, varmista, että rahaa jää hieman yllättäviin tilanteisiin. Selvitä Kelan etuudet opiskelijoille ja asumiseen.

Vinkki 2: Aloita asunnon hakeminen heti opiskelupaikan varmistuttua

Aloita asuntojen hakeminen heti opiskelupaikan varmistuttua, tai hieman etupainotteisesti. Etenkin kuun vaihteen aikaan kannattaa seurata tarjontaa aktiivisesti, sillä asuntojen vuokrausajat päättyvät yleensä kuun viimeisenä päivänä. Huomaathan, että moni työelämään siirtyvä opiskelija irtisanoo asuntonsa vasta lokakuussa. Asuntoja on vapaana markkinassa eniten loka-toukokuun välisenä ajanjaksona.

Vinkki 3: Hae asuntoa useilta alueilta tai kaupunginosista

Jos asuntoa ei löydy ihannealueeltasi, kannattaa hakua laajentaa muihin kaupunginosiin. Julkiset kulkuyhteydet ja palvelut asunnon lähellä tekevät arjesta helpompaa. Selvitä huolella alueen kulkuyhteydet.

Vinkki 4: Käytä useita eri hakukanavia ja ota käyttöön hakuvahdit

Tutki eri asuntoportaaleja ja ota niissä käyttöösi hakuvahdit. Tutki opiskelupaikkasi opiskelija-asuntokanavia sekä paikallismedian asuntoilmoittelua ja sosiaalisen median kanavia.

Vinkki 5: Täytä asuntohakemus huolellisesti kaikkien tietojen osalta

Asuntohakemus on hyvä täyttää kaikkien, ei vain pakollisten tietojen osalta. Asunnontarpeen syy, tulot sekä vuokrauksen aloitusajankohta ovat oleellisia tietoja, kun asukasvalintaa tehdään. Lisätietoihin voi kertoa tarkemmin asunnon tarpeesta ja omasta tilanteestasi, jos teet esimerkiksi töitä opiskelujesi ohessa.

Vinkki 6: Käy paikan päällä

Tutustu asuntoon paikan päällä, mikäli mahdollista, niin saat paremman käsityksen asunnon kunnosta, varustelusta sekä ympäristöstä. Selvitä käytännön asiat, kuten pyykinpesumahdollisuudet – onko taloyhtiössä yhteinen pesutupa, löytyykö huoneistosta paikka pesukoneelle tai tiskikoneelle? Tarkista myös, että huonekalusi mahtuvat huoneistoon. Selvitä myös yhtiön muiden yhteiskäyttöisten tilojen sijainnit ja käytännöt, esimerkiksi pyöräkellari, saunatilat ja mahdolliset kerhotilat.

Vinkki 7: Tutustu huolellisesti vuokrasopimuksen ehtoihin

Vuokrasopimuksessa määritellään vuokrasopimuksen kesto, mahdollinen vuokrauksen minimiaika sekä irtisanomisaika. Tärkeimpiä vuokralaisen vastuita ja velvollisuuksia ovat vuokralaisen velvollisuus huolehtia huoneiston kunnosta, ilmoittaa viipymättä huoneistoissa ilmenevistä vioista, noudattaa yhtiön järjestyssääntöjä sekä maksaa vuokra ajallaan. Tarkista asunnon kunto ja kirjaa ylös mahdolliset vauriot ja puutteet.

Vinkki 8: Kimppakämppä sopii kukkarolle – tarkkana sopimuksissa ja kämppiksen valinnassa

Kimppakämppä eli yhteisasuminen voi vaikuttaa Kelan myöntämiin asumistukiin. Mikäli vuokrasopimus on mainita, että olette yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta, kuulutte aina samaan ruokakuntaan. Mikäli molemmilla on omat vuokrasopimukset, silloin molemmat saavat myös omat asumistuet. Vaikka kimppakämpässä asumisen kulut jakautuvat kahdelle, kannattaa valita sellainen kämppis, jonka kanssa asuminen sujuu myös käytännössä.

Tiesitkö, että Colliers Asunnot vuokraa valtakunnallisesti vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja kuluttajille? Tutustu laajaan koko maan kattavaan vuokra-asuntovalikoimaamme ja täytä hakemus. Lisää vinkkejä asumiseen Kodin etsijälle -sivuillamme.

 

Teksti:

Sanna Tuomola

Head of Leasing, Colliers Finland

asiakaspalvelu@colliers.com

020 130 3003