Varainsiirtoveron muutos – tämä on hyvä tietää varainsiirtoveron muutoksesta

Nuori nainen ja koira olohuoneessa.

Lue, miten varainsiirtoveron prosentit muuttuvat ja mitä ensiasunnon verovapauden poistuminen tarkoittaa asunnon ostajan näkökulmasta.

Jos ostat kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin, kaupasta täytyy antaa varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero. Hallitus on esittänyt varainsiirtoveroon kahta muutosta, jotka tulevat voimaan vuoden 2024 alussa.

Varainsiirtoveron prosentit laskevat

Yksi vuoden 2024 verotuksen muutoksista on se, että varainsiirtoveron prosentit laskevat.

  • Kiinteistöjen varainsiirtoverokanta alenee 4 prosentista 3 prosenttiin.
  • Asunto- ja kiinteistöosakkeiden varainsiirtoverokanta alenee 2 prosentista 1,5 prosenttiin.
  • Muiden arvopapereiden varainsiirtoverokanta alenee 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

Huomionarvoista on, että varainsiirtoveroa koskevaa lakia sovelletaan myös takautuvasti kauppoihin, jotka on tehty 12.10.2023 tai sen jälkeen.

Jos olet tehnyt asunto- tai osakekauppoja loppuvuonna 2023 ja maksanut varainsiirtoveron silloisten säännösten mukaisesti, Verohallinto palauttaa ylimääräisen varainsiirtoveron sinulle korkoineen vuonna 2024. Saat palautuksen verohallinnolta automaattisesti, eli sinun ei itse tarvitse tehdä mitään. Tarkista sitä varten OmaVerossa, että olet antanut Verohallinnolle tilinumerosi. Ohjeet tilinumeron ilmoittamiseen löydät täältä.

Ylimääräisen varainsiirtoveron palautuksen saamiseksi olennaista on, että olet allekirjoittanut sitovan sopimuksen kaupoista, eli käytännössä kauppakirjan, 12.10. tai sen jälkeen. Tätä ennen tehtyjä kauppoja varainsiirtoveron muutos ei koske.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistuu

Edellisen lisäksi hallitus on esittänyt ensiasuntojen verovapauden poistumista 1.1.2024 alkaen. Käytännössä tämä tarkoittaa ensiasunnon ostajien kannalta sitä, että vuoden 2023 aikana tehdyistä ensiasuntojen kaupoista ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.12.2023. Tämän jälkeen tehdyistä kaupoista ensiasunnon ostajan täytyy maksaa edellä esitettyjen prosenttien mukaista varainsiirtoveroa.

Toisin kuin varainsiirtoverokannan alenemisen, ensiasuntojen kohdalla lakia ei sovelleta takautuvasti.

Lue myös: Ensiasunnon ostajan opas

Varainsiirtoveron muutos pähkinänkuoressa

Varainsiirtoveroon tulee kaksi muutosta, joista on hyvä olla tietoinen asuntokaupoilla:

  • Kiinteistöjen, asunto- ja kiinteistöosakkeiden ja muiden arvopaperien varainsiirtoverokanta alenee. Alennettu vero koskee kauppoja, jotka on tehty 12.10.2023 tai sen jälkeen; Verohallinto palauttaa automaattisesti loppuvuoden 2023 aikana tehdyistä kaupoista maksetun ylimääräisen varainsiirtoveron.
  • Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistuu 1.1.2024 alkaen. Ensiasunnon verovapauden poistumista koskevaa lakia ei sovelleta takautuvasti. Vuoden 2023 loppuun mennessä ostetuista ensiasunnoista ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Varainsiirtoveron maksaminen

Varainsiirtovero pitää ilmoittaa ja maksaa oma-aloitteisesti. Yleensä ilmoituksen antaa ja veron maksaa ostaja. Lue lisää varainsiirtoverosta ja varainsiirtoveron maksamisesta tästä artikkelistamme.