Ratikat toivat Helsingissä nosteen Oulunkylään ja Tampereella Amuriin, Oulussa entiset kunnat ovat nousseet ilmiöksi

Jutikka Tampereen kaduilla.

  • Helsingissä pikaratikka on heilauttanut kaupunginosien vetovoimaa. Oulunkylä on suurin hyötyjä. Kalasatama puolestaan on palauttanut suosiotaan.
  • Myös Tampereella ratikkakehitys näkyy nyt vetovoimavertailussa. Elokuussa laajentunut raitiotiereitti on nostanut Amurin kiinnostavuutta.
  • Espoossa pikaratikka ei ole vaikuttanut kuten Helsingissä. Uusi ratikka parantaa eniten Keilaniemen, Otaniemen ja Leppävaaran liikenneyhteyksiä, mutta niiden vetovoimaa se ei ole vielä mainittavasti nostanut.
  • Pikaratikan vaikutus näkyy Vantaallakin. Siellä iso hyötyjä on Ylästö.
  • Oulussa tämänhetkinen ilmiö ovat vanhat kunnat. Oulunsalo, Kiiminki, Jääli sekä Haukiputaan Kello lukeutuvat kaupunginosien vetovoimassa kärkikymmenikköön.
  • Omistusasumiseen ja asuntomarkkinoihin vaikuttaa vahvasti tällä hetkellä korkojen ja rakennuskustannusten nousu sekä kotitalouksien heikentynyt ostovoima.
  • Suomen suurimpien kaupunkien asuinalueiden vetovoimaa ohjaa liikenneyhteyksien isot rakennushankkeet.
  • Suomen 6 suurimman kaupungin omistusasumisen vetovoimaisimmat kaupunginosat selviävät Oikotiellä tehtyjen hakujen lukumääristä. Heinä–syyskuussa asuntohaun käytetyimmät hakusanat olivat autotalli, loft, hirsi, hitas ja uima-allas. Energian hintojen tasaantumisen myötä lämmitystä koskevat sanat ovat menettäneet painoarvoaan hakusanojen joukossa.

Tällä hetkellä omistusasuntojen kysynnässä näkyvät yleinen taloustilanne, korkojen ja rakennuskustannusten nousu sekä erityisesti omakotitalojen hintatason lasku. Lisäksi suuret liikenneyhteyksien rakennushankkeet vaikuttavat alueiden vetovoimaan suurimmissa kaupungeissa.

Heinä–syyskuun 10 haetuinta ominaisuutta Oikotien omistusasuntohaussa olivat autotalli, loft, hirsi, hitas, uima-allas, maalämpö, sauna, piha, ranta ja takka. Listalle ovat nousseet uusina hakusanoina sauna ja ranta. Energian hintojen tasaantumisen myötä lämmitystä koskevat hakusanat ovat menettäneet painoarvoaan kymmenen haetuimman sanan joukossa. Kaukolämpö on pudonnut kärkikymmeniköstä ja maalämpöäkin haetaan aiempaa vähemmän. Aiemmin sijalla 6 ollut takka on nyt asunnon hakukriteereissä kymmenentenä.

Hitas-asunnot kiinnostavat nyt enemmän kuin alkuvuodesta. Tätä saattaa selittää Helsingin kaupungin tekemä päätös hitas-järjestelmän lakkauttamisesta. Hitas-asuntoja on vielä rakenteilla, mutta uusille asunnoille ei enää varata tontteja.

Omistusasumisen vetovoimaisimmat kaupunginosat selviävät Oikotien hakumäärien perusteella. Suomen 6 suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Vetovoimavertailu kertoo, mistä kaupunginosista haetaan omistusasuntoja eniten. Vertailu ei kerro, mistä asunnot ostetaan, vaan mistä asunnot haluttaisiin ostaa. Oikotie Asunnot -palvelua käyttää viikoittain yli miljoona käyttäjää.

Pikaratikan startti näkyy Helsingissä Oulunkylän vetovoimana

Helsingin halutuimmista kaupunginosista Lauttasaari, Töölö ja Munkkiniemi pitävät pintansa vetovoimaisimpina kaupunginosina. Perinteikäs Oulunkylä on vahvistunut halutuimpien asuinalueiden listauksessa. Oulunkylä on tehnyt nousun alkuvuoden sijalta kymmenen sijalle kuusi.

– Oulunkylän vetovoimaan vaikuttaa erityisesti uuden pikaraitiotien valmistuminen. Pikaratikan myötä alueen saavutettavuus on parantunut sekä itään että länteen, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen toteaa ja jatkaa:

– Toinen erityisen kiinnostava kaupunginosa Helsingissä tällä hetkellä on vauhdikkaasti kehittyvä Kalasatama. Se palasi nyt kesän jälkeen vetovoimassa kärkikymmenikköön. Hyvät liikenneyhteydet, keskustan läheisyys ja merellisyys kiinnostavat. Kalasatama on yhä isolta osin rakenteilla, mikä oikeastaan vain korostaa vetovoimaa.

Helsingin halutuimmat alueet ovat Lauttasaari, Töölö, Munkkiniemi, Laajasalo, Kallio, Oulunkylä, Vuosaari, Kalasatama, Ullanlinna, Punavuori ja Kruununhaka. 10 kaupunginosasta vain 3 sijaitsee kantakaupungin ulkopuolella: Laajasalo ja Vuosaari Itä-Helsingissä ja Oulunkylä Pohjois-Helsingissä.

Pikaratikka ei näy Espoossa

Vastavalmistuneen Espoon Keilaniemestä Helsingin Itäkeskukseen kulkevan pikaratikan on odotettu lisäävän etenkin Keilaniemen, Otaniemen ja Leppävaaran vetovoimaa.

– Leppävaara on pysytellyt jo pitkään kahdeksanneksi halutuimpana Espoon asuinalueena. Pikaratikan tulo ei ole muuttanut tilannetta. Keilaniemen ja Otaniemen asukasluvun odotetaan kasvavan lähitulevaisuudessa merkittävästi, kun sinne rakennetaan lisää asuintaloja. Ainakaan vielä raitioyhteyden vaikutus ei ole nähtävissä näiden alueiden vetovoimassa, Leinonen sanoo.

Espoon halutuimpien kaupunginosien järjestys on säilynyt samana. Espoon halutuimmat kaupunginosat ovat Tapiola, Haukilahti, Westend, Olari, Matinkylä, Laaksolahti, Mankkaa, Leppävaara, Lintuvaara ja Saunalahti.

Tampereen ratikan laajennus nostaa Amuria

Tampere on ollut vuosien ajan Suomen vetovoimaisin kaupunki. Kaupunginosista nyt tekee nousua Amuri. Sen vetovoiman kohenemisen taustalla lienee elokuussa käyttöönotettu raitiovaunureitin laajennus, jonka ansiosta Amurin rajoilla on nyt kaksi raitiovaunupysäkkiä; eteläpuolella Pyynikintorin pysäkki ja länsipuolella Särkänniemen pysäkki. Aiemmin tänä vuonna Amuri ei yltänyt Tampereen vetovoimaisimpien alueiden kärkikymmenikköön.

Elokuussa käyttöönotetut raitiovaunupysäkit ovat Särkänniemi, Tikkutehdas ja Santalahti. Tikkutehtaan ja Santalahden pysäkit paransivat puolestaan Pispalan joukkoliikennettä ja Pispala jatkaakin vetovoimaisuudessa kymmenen kärjessä.

– Aiemmin tänä vuonna raitiovaunureitin laajennuksen vaikutus vetovoimaan näytti yllättävän pieneltä, mutta nyt ratikka selittänee Amurin nousua. Koska Amurissa on käytännössä kaksi ratikkapysäkkiä, kaupunginosa saattaa olla jopa yksi eniten raitiovaunureitistä hyötyvistä alueista. Se näkynee alueen arvossa, Leinonen kommentoi.

– Toinen tällä hetkellä Tampereella vetovoimaansa kohentava kaupunginosa on Ranta-Tampella, joka on kyllä lukeutunut vetovoimaisimpiin jo tovin, mutta alueen rakennusprojektien eteneminen nostaa asemaa edelleen, Leinonen lisää.

Omistusasumisen vetovoimaisimmat kaupunginosat ovat Tampereella keskusta, Kaleva, Pyynikki ja Hervanta.

Oulussa entiset kunnat ovat nousseet ilmiöksi

Oulun keskusta on edelleen kaupungin halutuin asuinalue. Keskustan läheisyyteen rakentuu muun muassa Vaakunanrannan asuntomessualue, jonka on määrä valmistua kesäksi 2025. Vaikka keskusta vetääkin, Oulun kymmenen vetovoimaisimman kaupunginosan listalla on voittopuolisesti kaukana keskustasta sijaitsevia alueita.

– Vanhat kunnat ovat Oulussa nykyään ilmiö asumisessa. Oulunsalo, Kiiminki, Jääli sekä Haukiputaan Kello lukeutuvat kaikki kaupunginosien vetovoimassa kärkikymmenikköön. Etenkin Jäälin ja Kiimingin vetovoimaisuuteen vaikuttaa se, että kaupunki on satsannut vahvasti alueiden kehittämiseen asemakaavasuunnittelun ja perheille suunnattujen palvelujen osalta, Leinonen toteaa.

Vantaalla Ylästö peittoaa Myyrmäen

Ylästö on noussut kolmanneksi vetovoimaisimpien alueiden listauksessa Vantaalla. Se on syrjäyttänyt Vantaan kaupungin läntisen keskustan Myyrmäen. Neljännelle sijalle pudonnut Myyrmäki on tullut alaspäin koko vuoden. Vielä alkuvuonna se oli toiseksi vetovoimaisin alue.

– Ylästön vetovoimaan varmasti vaikuttaa osaltaan vuoden 2024 syksyllä alkava pikaraitiotien rakentaminen. Vaikka liikennöinti alkaa vasta vuonna 2029, omistusasunnon ostoa suunnittelevat näyttävät luottavan raitiotien alueelle tuomaan kasvuun ja kehitykseen, Leinonen toteaa.

Vantaan halutuimpien kaupunginosien lista on säilynyt melko samana kuin aikaisemminkin. Kaupungin Itäinen keskusta Tikkurila on edelleen halutuin alue. Tikkurilan jälkeen tulevat  Kivistö, Ylästö, Myyrmäki, Martinlaakso, Kartanonkoski, Korso, Hiekkaharju, Rajakylä ja Pähkinärinne.

Turussa keskusta ja Hirvensalon saari dominoivat

Turun kolme halutuinta aluetta ovat keskusta, Hirvensalo ja Martti. Kaupungin vetovoimaisimpien asuinalueiden kärki keskittyy keskustan tuntumaan. Merellisen Hirvensalon saaren vetovoimaa vahvistaa erityisesti alueen kehittyneet palvelut lapsiperheille.

Turun kaupunginosien vetovoimassa ei ole viime aikoina tapahtunut suuria muutoksia. Muut Turun halutuimmat alueet paitsi Telakkaranta sijoittuvat hieman kauemmaksi keskustan alueesta. Turun kymmenen omistusasumisen kannalta halutuinta aluetta ovat keskusta Hirvensalo, Martti Runosmäki, Varissuo, Uittamo, Suikkila, Nättinummi, Telakkaranta, Pääskyvuori.

Suomen suurimpien kaupunkien suosituimmat kaupunginosat

Oikotie seuraa 6 suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimaa 3 kuukauden välein. Suurimpien kaupunkien suosituimpien – eli maan suosituimpien – kaupunginosien vetovoiman seuraaminen on tapa jäsentää kaupunkiasumisen trendejä. Alla ovat vuoden 3.  neljänneksen rankingit. Rinnalla ovat myös edellisten neljännesten listat. Listat ovat Oikotiellä tehdyistä omistusasuntohauista.

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.
Lauttasaari
Töölö
Munkkiniemi
Laajasalo
Kallio
Oulunkylä
Vuosaari
Kalasatama
Ullanlinna
Punavuori
Kruununhaka

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Lauttasaari
Töölö
Munkkiniemi
Laajasalo
Kallio
Vuosaari
Oulunkylä
Ullanlinna
Kruununhaka
Käpylä

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Lauttasaari
Töölö
Munkkiniemi
Kallio
Laajasalo
Vuosaari
Ullanlinna
Kruununhaka
Kalasatama
Oulunkylä

 

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.
Tapiola
Haukilahti
Westend
Olari
Matinkylä
Laaksolahti
Mankkaa
Leppävaara
Lintuvaara
Saunalahti

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Tapiola
Haukilahti
Westend
Olari
Matinkylä
Laaksolahti
Mankkaa
Leppävaara
Lintuvaara
Saunalahti

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Tapiola
Olari
Haukilahti
Matinkylä
Westend
Leppävaara
Laaksolahti
Mankkaa
Lintuvaara
Kivenlahti

 

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.
Keskusta
Kaleva
Pyynikki
Hervanta
Ranta-Tampella
Vuores
Tammela
Pispala
Amuri
Härmälänranta

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Keskusta
Kaleva
Pyynikki
Hervanta
Vuores
Ranta-Tampella
Tammela
Pispala
Kaukajärvi
Härmälä

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Keskusta
Kaleva
Pyynikki
Hervanta
Vuores
Tammela
Ranta-Tampella
Pispala
Kaukajärvi
Härmälänranta

 

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.
Tikkurila
Kivistö
Ylästö
Myyrmäki
Martinlaakso
Kartanonkoski
Korso
Hiekkaharju
Rajakylä
Pähkinärinne

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Tikkurila
Kivistö
Myyrmäki
Ylästö
Martinlaakso
Korso
Kartanonkoski
Hiekkaharju
Rajakylä
Pähkinärinne

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Tikkurila
Myyrmäki
Ylästö
Kivistö
Martinlaakso
Korso
Kartanonkoski
Hiekkarju
Pähkinärinne
Rajakylä

 

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.
Keskusta
Oulunsalo
Kiiminki
Tuira
Pateniemi
Kello
Hukkavaara
Toppilansaari
Toppilansalmi
Metsokangas
Jääli

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Keskusta
Oulunsalo
Tuira
Kiiminki
Välivainio
Pateniemi
Kello
Ritaharju
Toppilansalmi
Hiukkavaara

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Keskusta
Oulunsalo
Kiiminki
Tuira
Pateniemi
Toppilansalmi
Kello
Kaukovainio
Hiukkavaara
Karjasilta

 

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.
Keskusta
Hirvensalo
Martti
Runosmäki
Varissuo
Uittamo
Suikkila
Nättinummi
Telakkaranta
Pääskyvuori

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Keskusta
Hirvensalo
Martti
Runosmäki
Varissuo
Uittamo
Suikkila
Kupittaa
Telakkaranta
Port Artur

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Keskusta
Hirvensalo
Martti
Varissuo
Runosmäki
Suikkila
Uittamo
Kupittaa
Telakkaranta
Pääskyvuori