Asuntojen hinnat nostavat Helsingin ja Espoon arvoalueiden suosiota

Helsingin arvoalue Eira.

Tällä hetkellä omistusasuntojen kysynnässä näkyvät asuntojen laskenut hintataso ja asuntohauissa näkyy tietoisuus energian ailahtelusta.

Loka–joulukuun 10 haetuinta ominaisuutta Oikotien omistusasuntohaussa olivat autotalli, hirsi, loft, uima-allas, siirtolapuutarha, takka, maalämpö, hitas, piha ja parvi. Listalle on noussut uutena hakusanana siirtolapuutarha. Pois ovat pudonneet sauna ja ranta. Talvikaudella noussut energian hinta näkyy lämmitystä koskevien hakusanojen painoarvon hienoisena kasvuna haetuimpien sanojen joukossa. Puulämmityksestä haaveilevat ovat hakeneet takkaa niin, että takka on noussut sijalta kymmenen sijalle kuusi. Hitas-asunnot näyttävät kiinnostavan huolimatta Helsingin kaupungin tekemästä hitas-järjestelmän lakkauttamispäätöksestä. Kiinnostusta selittänee se, että kaupungin omistamille tonteille on valmistumassa Hitas-asuntoja vielä runsaasti tulevina vuosina.

Omistusasumisen vetovoimaisimmat kaupunginosat selviävät Oikotien hakumäärien perusteella. Suomen 6 suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Vetovoimavertailu kertoo, mistä kaupunginosista haetaan omistusasuntoja eniten. Vertailu ei kerro, mistä asunnot ostetaan, vaan mistä asunnot haluttaisiin ostaa. Oikotie Asunnot -palvelua käyttää viikoittain yli miljoona käyttäjää.

Etelä-Helsingin arvoalueet ovat nousussa

Asuntojen hinnoissa on tultu alas kautta linjan. Hintojen laskun myötä arvoalueiden vetovoima on kasvanut. Esimerkiksi Helsingissä Ullanlinnassa neliöhinnat olivat tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 10 prosenttia viime vuotta halvempia. Kruununhaassa on noin 6 prosenttia viime vuotta halvempaa. Punavuoressa hinnat ovat olleet laskemaan päin vuoden ajan. Sieltä voi saada nyt etenkin kaksion, kolmion tai suuremman asunnon jopa 10 prosenttia edullisemmin kuin vuosi sitten.

– Hintojen lasku näkyy nyt Helsingin arvoalueista selvimmin Ullanlinnan kohdalla. Sen suosio on harpannut 3 viime kuukauden aikana. Myös Punavuori ja Kruununhaka yltävät kärkikymmenikköön. Kantakaupungin ulkopuolella sijaitsevat Vuosaari ja Laajasalo taas ovat menettäneet asemiaan, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.

Ullanlinnan kohdalla suosiossa saattaa hintojen osalta näkyä nimenomaan alkuvuoden hintataso. Etenkin kolmioiden ja isompien asuntojen kohdalla Ullanlinnassa hintataso on tällä hetkellä noususuunnassa.

Pääkaupungin halutuimmat kaupunginosat omistusasumisella ovat Lauttasaari, Töölö, Munkkiniemi, Ullanlinna, Kallio, Oulunkylä, Laajasalo, Vuosaari, Kruununhaka ja Punavuori.

Oulu muuttui tyystin

Oulussa on koettu tänä vuonna suuri muutos, sillä vetovoima on siirtynyt voimakkaasti kaupunkialueen ulkopuolelle. Keskusta on yhä kaupungin halutuin omistusasumisen alue ja Tuirakin yltää kärkisijoille, mutta senkään suosio ei ole entisellään.

– Vetovoima on Oulussa perinteisesti ollut hyvin kantakaupunkikeskeistä. Se on nyt muuttunut tyystin. Oulussa omistusasumisessa tämän vuoden ilmiö ovat entiset kunnat. Oulunsalo, Kiiminki, Kello ja Jääli yltävät kaikki vetovoimaisimpien alueiden joukkoon. Etenkin Oulunsaloa voi tituleerata jo trendialueeksi, Leinonen sanoo.

– Suuren muutoksen syy lienee siinä, että Oulussa omistusasuntojen hintakehitys eroaa muista suurista kaupungeista. Siellä hintataso jopa nousi alkuvuonna. Koska korkeimmat hinnat ovat kantakaupungissa, suuntaus selkeästi nostaa muiden alueiden suosiota, Leinonen lisää.

Loppuvuoden aikana kärkikymmenikköön on noussut Toppilan ja Toppilansaaren välissä sijaitseva Toppilansalmi. Alueen vetovoima liittynee hyviin kulkuyhteyksiin. Toppilansalmi on erityisesti nuorten aikuisten ja opiskelijoiden suosima asuinalue. Oulun halutuimmat alueet ovat keskusta, keskusta, Oulunsalo, Tuira, Kiiminki, Kello, Pateniemi, Hiukkavaara, Ritaharju, Jääli, Toppilansalmi ja Metsonkangas.

Espoossa metro nostaa Soukkaa

Länsimetro ja pikaratikan valmistuminen on luonut vetovoimaa kulkureittiensä varrelle Espoossa. Leppävaara on vahvistunut asemiaan halutuimpien alueiden listauksessa. Metron ansiosta myös Soukka on ensimmäistä kertaa Espoon vetovoimaisimpien alueiden joukossa. Metron tuoma liikkumisen vaivattomuus on nostanut sen arvoa asunnon etsijöiden silmissä.

– Soukan rakennuskannasta suuri osa on 70-luvulta ja Espoo pohtii tällä hetkellä korvausrakentamisen mahdollisuuksia. Se tarkoittaisi vanhojen kerrostalojen purkamista ja uusien rakentamista niiden tilalle. Uusi asuntokanta nostaa todennäköisesti entisestään alueen vetovoimaa asuntomarkkinoilla, Leinonen toteaa.

Arvoalueista Westend on noussut Espoon toiseksi vetovoimaisimmaksi alueeksi. Sen suosio on noussut pikkuhiljaa vuoden alusta alkaen. Westendissä näkyy sama ilmiö kuin Etelä-Helsingissä. Yleinen hintojen lasku on tuonut aiemmin saavuttamattomalta tuntuneen alueen lähemmäs suuremmalle joukolle asunnonetsijöitä. Espoon halutuimmat alueet ovat Tapiola, Westend, Haukilahti, Olari, Matinkylä, Mankkaa, Leppävaara, Laaksolahti, Soukka ja Lintuvaara.

Vantaalla Korso valuu

Vantaan Korsoa sanotaan Suomen suurimmaksi omakotitaloalueeksi. Sen suosio on nyt taantunut koko vuoden ajan. Tällä hetkellä Korso yltää omistusasumisessa enää juuri ja juuri Vantaan vetovoimaisimpien kaupunginosien joukkoon.

– Tällä hetkellä omistusasumisessa suurin mielenkiinto on kerros- ja rivitaloissa. Etenkin kolmioissa ja perhekokoisissa asunnoissa. Se näkynee Korson suosion laskussa – vaikka onhan laajassa kaupunginosassa paljon kerrostalotarjontaakin, Leinonen kommentoi.

Vantaalla Tikkurila ja Myyrmäki sekä Kivistö, Ylästö ja Martinlaakso ovat olleet koko vuoden vetovoimaisuuden kärkiviisikossa. Vantaan halutuimmat alueet omistusasumisessa ovat Tikkurila, Kivistö, Ylästö, Myyrmäki, Martinlaakso, Kartanonkoski, Hiekkaharju, Rajakylä, Korso ja Pähkinärinne.

Tampereella tilanne on asettunut

Keskustan, Kalevan, Pyynikin ja Hervannan suosio ei horju. Kymmenen parhaan joukossa ovat pysyneet samat alueet koko vuoden, mutta eniten on ylös ja alas listalla liikehtinyt Ranta-Tampella.

– Asuntojen neliöiden keskihinnat ovat viimeisen kolmen kuukauden aikana hieman laskeneet Tampereen keskustan alueella. Ranta-Tampellassa on nyt runsaasti tarjolla uusia ja valmistumassa olevia asuntoja, joiden neliöhinnat ovat himpun kalliimpia. Se on saattanut olla sahaamisen syynä, Leinonen sanoo ja jatkaa:

– Ratikkayhteyden tuomasta nosteesta nauttiva Hervanta pitää sijoituksensa Tampereen suosituimpien alueiden joukossa. Sen vetovoimaa lisää runsas erilaisten asumismuotojen tarjonta. Alueelta löytävät kodin niin lapsiperheet kuin opiskelijatkin.

Tampereen vetovoimaisimmat alueet ovat keskusta, Kaleva, Pyynikki, Hervanta, Vuores, Tammela, Ranta-Tampella, Pispala, Härmälänranta ja Amuri.

Suomen suurimpien kaupunkien suosituimmat kaupunginosat

Oikotie seuraa 6 suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimaa 3 kuukauden välein. Suurimpien kaupunkien suosituimpien – eli maan suosituimpien – kaupunginosien vetovoiman seuraaminen on tapa jäsentää kaupunkiasumisen trendejä. Alla ovat vuoden 4.  neljänneksen rankingit. Listat ovat Oikotiellä tehdyistä omistusasuntohauista.

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.10.–20.12.2023
Lauttasaari
Töölö
Munkkiniemi
Ullanlinna
Kallio
Oulunkylä
Laajasalo
Vuosaari
Kruununhaka
Punavuori

 

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.10.–20.12.2023
Tapiola
Westend
Haukilahti
Olari
Matinkylä
Mankkaa
Leppävaara
Laaksolahti
Soukka
Lintuvaara

 

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.10.–20.12.2023
Keskusta
Kaleva
Pyynikki
Hervanta
Vuores
Tammela
Ranta-Tampella
Pispala
Härmälänranta
Amuri

 

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.10.–20.12.2023
Tikkurila
Kivistö
Ylästö
Myyrmäki
Martinlaakso
Kartanonkoski
Hiekkaharju
Rajakylä
Korso
Pähkinärinne

 

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.10.–20.12.2023
Keskusta
Oulunsalo
Tuira
Kiiminki
Kello
Pateniemi
Hiukkavaara
Ritaharju
Jääli
Toppilansalmi
Metsokangas

 

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.10.–20.12.2023
Keskusta
Hirvensalo
Martti
Varissuo
Runosmäki
Uittamo
Suikkila
Kupittaa
Nättinummi
Pääskyvuori