Asumisoikeusasunto – taloudellisesti turvallinen vaihtoehto

Perhe tutkimassa asumisoikeusasuntoja

Asumisoikeusasunnot on asumismuoto, jossa asukas omistaa asumisoikeuden, mutta ei itse asuntoa. Asukas maksaa asumisoikeusmaksun ja käyttövastikkeen, mutta rakennuttajayhtiö omistaa asuinrakennuksen.

Haluatko asunnon, jossa yhdistyvät omistus- ja vuokra-asumisen edut? ASO-asunto on kuin vuokra-asunto, mutta yhtä vakaa kuin omistusasunto. Asumisoikeusasuntoja löytyy Suomen ympäri – ja vaihtoehtoja on monenlaisiin elämänvaiheisiin; niin kerros-, rivi-, pari- kuin erillistaloasuntojakin.

Asumisoikeusasunnot on hyvä vaihtoehto, mikäli ei halua sitoutua asuntolainaan tai kokee epävarmuutta tavallisen vuokra-asunnon pysyvyydestä. Asumisoikeusasuntoon muuttaessaan asukas maksaa yhtiölle kertaalleen asumisoikeusmaksun, ja kuukausittain käyttövastiketta. Kun asunnosta muuttaa pois, asukkaalle palautetaan asumisoikeusmaksu rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna.

ASO-asunto on huoleton

Asumisoikeusasunnosta maksetaan 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna. Vastineeksi saa kodin, jota voi hallita omistusasunnon tapaan. Asumisoikeusasunnossa voi asua niin kauan kuin haluaa. Elämäntilanteiden muuttuessa voi lisäksi vaihtaa sopivampaan ASO-asuntoon. On myös hyvä muistaa, että asumisoikeusasunnon voi myös jättää perinnöksi. Asumisoikeusasuntoa ei voi kuitenkaan lunastaa omaksi. Asumisoikeusasunnot tarjoaa asukkaalle ainoastaan asumisoikeuden.

Mistä asumisoikeusasunnot sai alkunsa?

Kun asuntojen hinnat nousivat 1980-luvun lopulla voimakkaasti ja asuntolainojen korkotaso vaihteli 10–15 % välillä, tuli tarvetta kehittää huokeampia asumismuotoja. Vuokrasääntelyn ja kovan korkotason vuoksi vuokra-asuntoja oli markkinoilla suhteellisen vähän. Tästä tarpeesta syntyi asumisoikeusjärjestelmä asuntotilannetta helpottamaan.

Mallina toimi aluksi Ruotsissa jo toiminnassa ollut bostadsrätt, jossa asukkaat omistavat talot yhdistystensä kautta. Suomessa asumisoikeusasuntojen ”omistajiksi” tulivat ns. yleishyödylliset asuntoyhteisöt, jotka rakennuttavat asunnot aravalainalla ja asukkaiden maksamilla asumisoikeusmaksuilla (= 99 % omasta pääomasta). Tämä poikkesi Ruotsin mallista siten, että ”markkinariski” asetettiin omistajayhtiöille, vaikka käytännössä myös Suomessa asukkaat ovat vastikkeissaan kustantaneet kaikki menot ja kantaneet taloudellisen riskin.

Vuoden 2016 alussa Ympäristöministeriö aloitti asumisoikeusjärjestelmän uudistamisen. Sen päämääränä oli turvata asukkaiden edut ja yhtiöiden talous. Muutokset kohdistuivat erityisesti rahoitukseen, asukasvalintaan ja hakuprosessiin.

Miksi asumisoikeusasunnot?

  • ASO-asunto on muuttovalmis koti keskeisellä sijainnilla
  • ASO-asunnon kohtuulliset asumiskustannukset säästävät enemmän rahaa elämiseen
  • et joudu ottamaan isoa asuntolainaa
  • voit asua asumisoikeusasunnossa niin kauan kuin haluat
  • ei asunnon jälleenmyyntiriskiä, et jää kahden asunnon loukkuun
  • elämäntilanteen muuttuessa voit myös vaihtaa ASO-asunnosta toiseen

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?

  • 18 vuotta täyttänyt
  • Jos ei ole varaa hankkia tarpeitasi vastaavaa omistusasuntoa samalta alueelta. Omaisuuttasi ei kuitenkaan huomioida, mikäli olet yli 55-vuotias tai kun vaihdat asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon.
  • Sinulla on asumisoikeusjärjestysnumero.
  • Asumiseen on myös mahdollista saada Kelan asumistukea.

Lähteet ja lue lisää asumisoikeusasumisesta ja asunnon hakemisesta: 

Asumisoikeusasuminen | Avainasunnot

TA-Asumisoikeus Oy

Asumisoikeusyhteisöt ry. – Etusivu