10 syytä, miksi Tampere on paras paikka asua

Mies ja poika sisäpihalla

Tampere on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, vaikka pinta-alaltaan se yltää vasta sijalle 147. Tampere on myös viime vuosina loistanut mielikuvamittauksissa ja on monena vuonna valittu Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi?

Jos Särkänniemi ja Näsinneula eivät vielä saa sinua vakuuttuneiksi Tampereen ylivoimaisuudesta ehkä sen tekevät ostosmahdollisuudet? 

Eivätkä hyvät syyt asua Tampereella toki lopu tähän. Kokosimme listan syitä sille, miksi Tampere on mahtava paikka asua! 

1. Jutikka

Tampereella vuoden 2021 elokuussa liikennöinnin aloittanut raitiovaunu, tuttavallisemmin ”jutikka”, on saanut kaupunkilaiset innostumaan uudesta liikkumismuodosta. Jutikka onkin osoittautunut sekä käytännölliseksi että viihtyisäksi tavaksi liikkua Tampereella. Jutikan reitti tulee laajentumaan vuoden 2025 aikana entisestään aina Lentävänniemeen asti. Tampereella myös pyöräteihin on panostettu ja ylipäätään joka paikkaan pääsee myös julkisilla.   

2. Dynaaminen opiskelija- ja yrityskaupunki

Tampere on dynaaminen opiskelija- ja yrityskaupunki, jonka kehitykseen on investoitu monin tavoin. Tampereella houkuttavat muun muassa ravintola- ja kulttuuritarjonta, hyvät harrastusmahdollisuudet sekä lyhyemmät etäisyydet ja edullisemmat asuntojen hinnat verrattuna pääkaupunkiseutuun. Ison kaupungin palvelut ja edut, mutta tunnelma on tamperelaisittain rento.

Tampereella sijaitsee myös useita korkeakouluja, kuten Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. Joka viide kaupungin yli 238 00 asukkaasta onkin opiskelija! Tämä tekee kaupungista houkuttelevan opiskelupaikan niin koti- kuin ulkomaalaisille opiskelijoille.

Yhteistyö yritysten, yliopiston ja Tampereen kaupungin välillä onkin yksi Tampereen menestystekijöistä. Kaupungin muuttovoitto perustuu  osin myös opiskelijoihin, jotka valmistuttuaan jäävät kaupunkiin töihin. 

3. Pyynikki ja Hatanpään Arboretum

Monille veden kehystämä Hatanpään Arboretum on kauneinta Tamperetta. 1970-luvulla rakennettu Arboterum on kasvilajipuisto, jossa on upea ruusutarha sekä harvinaisia ja kotimaisia puita, pensaita, kukkia ja maustekasveja.

Vaikka Tampere sijaitseekin Suomen sisämaassa, tunnetaan se silti useista upeista uimarannoistaan. Paikallisten lemppareita ovat Pyynikin uimaranta Pyhäjärven rannalla, Rauhaniemen uimaranta Näsijärven rannassa ja Kaupinoja, lähellä keskustaa.

4. Kiinnostava menneisyys

Tampereen historiaa värittää vahvasti teollistuminen ja kaupunkia kutsutaankin usein Suomen ensimmäiseksi teollisuuskaupungiksi. Tunnetuin esimerkki Tampereen tehtaista oli skotlantilaissyntyisen James Finlaysonin perustama puuvillatehdas. Tehdas oli aikoinaan Tampereen alueen merkittävin työllistäjä ja se määritti myös kaupungin infrastruktuuria, koska työläiset asettuivat asumaan tehtaan ympärille.

5. Arkkitehtuurin helmet

Tampereella vanha jugendtyyli ja uudet, modernit rakennukset ovat sulassa sovussa. Finlaysonin vanha tehdasalue on edelleen tamperelaisten ja matkailijoiden ahkerassa käytössä. Alueelta löytyy myös lasten rakastama vakoilumuseo ja monipuolinen Työväenmuseo Werstas. Tehdasta pidettiin rakennushistoriallisena ihmeenä ja sen 71 alkuperäisestä rakennuksesta kaikki tiilirakennukset ovat edelleen käytössä.

Tampereen ikonisimpia arkkitehtuurihelmiä on ehdottomasti myös Tuomiokirkko. Punatiilinen katto ja harmaa graniitti tekevät tästä kirkosta mahtavan ulkoa. Kirkon sisäosaa koristaa taidemaalari Hugo Simbergin upea taideteos, jossa pienet pojat kantavat kukkivaa elämän köynnöstä. Tämä suomalaisen symbolismin mestaritaideteos ympäröi kirkossa vierailijan uniikilla, lähes painostavalla tavalla.

6. Coolein paikalliskulttuuri; kuten  Manserock, mustamakkara ja jääkiekko!

Tampere, Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki, on suosittu kulttuuri- ja tapahtumakaupunki, jota edustaa peräti kaksi jääkiekkojoukkuetta Tappara ja Ilves, joiden paikallisotteluista ei tunnelmaa puutu.

Kun Tampereen musiikista puhutaan, Manserockia ei voi sivuuttaa. Tätä joskus halveeraavaksi tarkoitettua termiä käytetään nykyään ihaillen. Sillä tarkoitetaan Tampereen alueelta noussutta 70-luvun suomirockin parhaimmistoa, joihin kuuluivat muun muassa Eppu Normaali, Kaseva, Juice Leskinen ja Popeda. Vaikka mielikuva Manserockista on, varsinkin helsinkiläisten aikalaisten mielestä, ollut hiukan juntahtava, Manserock syntyi itse asiassa Tampereen yliopistolla, kun Juice Leskinen muodosti Coitus Int -yhtyeen Mikko Alatalon ja Harri Rinteen kanssa.

Tampereella puhutaan myös omaa, värikästä murretta, joka tunnetaan leikkisyydestään ja omaperäisistä ilmaisuistaan. Tampereen murre on osa kaupungin identiteettiä ja yhteisöllisyyttä, ja se luo omanlaisensa tunnelman kaupungin kaduilla ja kohtaamisissa. Tampereen murreen tutustuminen voi olla hauska ja opettavainen kokemus, ja se voi avata uusia näkökulmia kaupungin kulttuuriin ja historiaan.

Viimeisimpänä, muttei vähäisempänä, ollaanpa rehellisiä. Mikä tahansa kaupunki, jonka perinneruoka tehdään verestä ja ryyneistä, ansaitsee hatunnoston. Kyllä Mustamakkara vie voiton!

7. Paikalliset omakotitaloalueet

Tampereella on monta komeaa kerrostaloaluetta, mutta kaupungin omakotialueet luonnon helmassa ovat vertaansa vailla. Monet alueet ovat kuitenkin omaperäisiä. Esimerkiksi Hervanta on persoonallinen ja mielipiteitä jakava alue, mutta monet ihastelevat sen omakotitaloalueita ja omalaatuista tunnelmaa. Pispalan kaupunginosa on vanhempaa ja klassisempaa – sieltä löytyy erikokoisia omakotitaloja ja vanhoja puisia kerrostaloja. Pihoja ympäröivät puiset aidat ja monesta paikasta on vesistölle upea näköala.

8. Suomen logistinen kultakaivos

Tampereen sijainti Suomen keskellä tekee siitä hyvän tukikohdan matkustamiselle. Kaupungissa on hyvät junayhteydet eri puolille maata, ja Tampere-Pirkkalan lentokenttä tarjoaa kansainvälisiä lentoyhteyksiä.

9. Yhteisöllisyys

Tampereella vallitsee vahva yhteisöllisyyden henki, ja kaupungissa järjestetään lukuisia tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka tukevat ihmisten välistä vuorovaikutusta.  Tampereella on esimerkiksi paljon sellaisia perinteitä, jotka voi hyvin kuvitella olleen hyvin samanlaisia jo 50 vuotta sitten. Yksi niistä on toriaamukaffet.

10. Kulttuuria jokaiselle

Tampereen ravintolaskene kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Illallisravintoloista gastropubeihin, kahviloihin ja yökerhoihin – Tampereelta löytyy menomestaa ja jokaiselle jotakin!

Tampere on myös festarikaupunki. Tampereella järjestetään paljon festareita, mm. Suomen toiseksi suurimmat sarjakuvafestivaalit. Tampere Kuplii ja Tammerfest ovat klassikkofestareita, jonne tullaan pidemmästäkin matkasta – uudelleen ja uudelleen.

Tampere tarjoaa myös monipuolista kulttuuria aina teatterista ja taidenäyttelyistä musiikkitapahtumiin ja elokuvafestivaaleihin. Tunnettuja kulttuurikohteita ovat esimerkiksi Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri ja Sara Hildenin taidemuseo.

Kiinnostuitko? Tutustu Tampereen alueen koteihin.