Vinkkejä pienellä budjetilla sisustamiseen

Kodin sisustamiseen ei välttämättä haluta käyttää suuria summia rahaa, mikäli asunto on  väliaikainen ratkaisu esimerkiksi toisella paikkakunnalla opiskeltaessa. Varsinkin vuokra-asunnossa asuttaessa pintamateriaalit ovat yleensä jonkun toisen valitsemat, eikä niitä saa mennä omin päin luvatta muuttamaan. Huonekaluja saatetaan valita ajatuksella ”ostetaan sinne oikeaan kotiin sitten uudet, paremmat, hienommat, jne.”.

Esittelen alla muutaman pikkuniksin, joilla teet kodistasi viihtyisämmän ja persoonallisemman ihan pienellä taloudellisella panostuksella.

  1. Kikkoja kontaktimuovilla

Kontaktimuovia ajatellaan usein käytettävän kirjojen ja vihkojen päällystämiseen. Sillä on kuitenkin monta muutakin funktiota, joissa vain mielikuvitus on rajana. Kontaktimuovilla voi päällystää huonekaluja, keittiökaappeja, pahvilaatikoita ja vaikka mitä muuta. Sitä on saatavilla useita eri malleja, erilaisilla väreillä ja kuvioinneilla varustettuina. Se on myös helppo laittaa paikoilleen ja irrottaa.

Mikäli haluat piristää kotiasi väliaikaisesti jollakin mielenkiintoisella sisustustrendillä, kontaktimuovi tulee hätiin siinäkin tilanteessa. Olen esimerkiksi päällystänyt valkoiseksi maalatun puisen ruokapöytämme kannen marmorikuvioidulla kontaktimuovilla, jonka päälle on asetettu muotoon leikattu karkaistu lasi.

  1. Väriä ja piristystä sisustustauluista

Onko sinulla kasoittain vanhoja aikakauslehtiä, etkä tiedä, mitä niille tekisit? Ota sakset käteen ja käy lehdet yksi kerrallaan läpi. Etsi mielenkiintoisia kuvia, inspiroivia tekstejä tai kirkkaita värejä ja nappaa sivut talteen. Hanki eri kokoisia taulunkehyksiä, liimaa leikkeesi pahvialustalle ja askartele mieluisista kuvistasi itse tehty taulu. Saat hyvän mielen, kun omin pikku kätösin aikaansaatu tulos ilahduttaa pidemmän aikaa.

  1. Epäesteettiset pinnat piiloon

Mikäli kylppärissäsi on epämieluisa lattian väri tai laatta, sekin on helppo muuttaa mieluisammaksi kostean tilan sisustusmatolla. Vessan lattian saat ”piiloon” metreittäin myytävällä suihkutilan matolla. Mattoja on helppo leikata itse, aivan kuten kontaktimuoviakin. Niitä myydään useissa väreissä ja kuvioissa hyvin varustelluissa rautakaupoissa, sisustustavarataloissa ja verkkokaupoissa.

 

  1. Muutosta maalaten tai tapetoiden

Laajempaa muutostyötä kaivatessasi, ota rohkeasti yhteyttä vuokranantajaasi. Jos sinulla käy tuuri, voit päästä sopuun vuokraisännän kanssa pienestä pintaremontista. Useimmat vuokraisännät tarjoavat esimerkiksi materiaalit maksutta, jos maalaus ja tapetointi onnistuvat vuokralaiselta itseltään. Isoja investointeja ei yleensä kannata omasta kukkarosta toisen omistamaan kotiin alkaa tekemään, varsinkaan jos vuokra-aika on rajallinen.