Värikäs muotoilijaopiskelijan koti

Olen päässyt opiskeluaikanani tutustumaan useiden sisustusarkkitehtuuria ja kalustemuotoilua opiskelevien luokkalaisteni koteihin. On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka paljon kodit muistuttavat sisustukselle omistautuneita asukkaitaan ja heijastelevat heidän persooniaan. Tässä vuonna 1924 rakennetussa kerrostalossa sijaitseva, 95 neliöinen kolmen naisen asuinhuoneisto hurmasi minut rohkeilla ja lämpimillä värisävyillä, sekä hauskoilla tarinoilla huonekalujen ja sisustusesineiden takaa.

 

Muotoilun opiskelija Sara Hukka esittelee minulle huonettaan, joka sijaitsee asunnon keskiosassa suurten ikkunoiden ympäröimänä. Huomioni kiinnittyy heti ensimmäisenä hauskaan itse tehtyyn valaisimeen, josta roikkuu 72 hehkulamppua vanhan pyöränvanteen ympärille kiinnitettynä. Vanne löytyi aikoinaan roskakatoksesta.

 

Siitä se ajatus sitten lähti – Hukka kertoo.

 

 

Katseeni vaeltaa väreillä rikastetussa huoneessa. Oven vieressä sijaitsee Hukan rakkain esine ja yksi huoneen hallitsevimmista sisustuselementeistä – musta Yamahan piano. Tässä kodissa istutaan usein iltaa isolla ystäväjoukolla yhdessä laulaen soittaen ja nauraen.

 

 

Toisella seinustalla, ikkunan edessä, on Ikeasta hankittu valkea työpöytä. Pöydän päällä on kaikki tarvittavat piirustusvälineet sekä tavaroita, joista valokuvauksesta kiinnostunut nainen kertoo saavansa inspiraatiota. Kamera, joka nykyään on vain koriste-esineenä, on Hukan isän ensimmäinen kamera 70-luvulta. Sulatetuista vahaliiduista tehty canvastaulu toimii luovan naisen värikarttana.

 

 

Kontrastien vaihtelu ja värien käyttö kiehtoo luonteeltaan räväkkää Hukkaa. Punainen kaksikerroksinen bussi on matkamuisto vaihto-oppilasvuodesta Englannissa. Se sisälsi aikoinaan herkullisia suklaakeksejä, mutta nyt peltirasia on esillä koristeena.

 

 

Keskellä huonetta on ruskea puupöytä, joka on sekin useamman vuoden takainen löytö roskalavalta. Se oli alun perin tarkoitettu pilailumielessä joululahjaksi ystävälle, mutta se palautui takaisin omistajalleen muutamien ihmettelevien katseiden ja naurunpyrähdysten saattelemana. Elämisen jälkiä nähnyt ja kokenut pöytä on kulkenut siitä lähtien Hukan mukana ja on näin ulkopuolisen silmin katsottuna kuin tehty niille sijoilleen.

 

Hukka kertoo, että kodin sisustaminen ei ole hänelle tietyn tyylin tai trendin toteuttamista, vaan epäjohdonmukaisten sattumien summaa, joka loppujen lopuksi muodostaa tasapainoisen ja omistajansa näköisen kokonaisuuden. Sisustusarkkitehtuuria ja kalustemuotoilua opiskelevan naisen blogia voi käydä lukemassa osoitteessa http://designbyhukka.blogspot.fi.