Sundsberg – aitoa elämää onnellisten kylässä

Kaupallinen yhteistyö: EKE-Rakennus

Haaveiletko kodista ainutlaatuisessa, luonnonläheisessä ja merellisessä ympäristössä? Jo vuonna 2009 pääkaupunkiseudun parhaaksi valittu asuinalue Sundsberg täyttää kaikki toiveesi.

Sundsbergin Kartanonrannan rakentaminen aloitettiin vuonna 2002. Lapsiperheiden suosima, ainutlaatuinen asuinalue sijaitsee Kirkkonummella, upean luonnon keskellä Espoonlahden länsirannalla. Matkaa Sundsbergistä Espoon puolelle on vain kolme minuuttia.

– Sundsberg tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia aktiiviseen, luonnonläheiseen elämään. Kylämäisessä yhteisössä asuminen ja eläminen on turvallista ja vuorovaikutteista. Hyvät liikenneyhteydet, koulut, päiväkodit sekä palvelujen läheisyys tekevät arjesta helppoa, myyntijohtaja Katri Waris EKE-Rakennus Oy:stä sanoo.

Sundsbergin asuntokanta on pitkälti pientalovaltaista – ja alueella on mahdollista asua pari-, erillis- tai omakotitalossa.

– EKE-Rakennus Oy:n villamaiset kodit valmistuvat avaimet käteen -periaatteella. Lisäksi tarjolla on tontteja, joille voi halutessaan rakentaa itsenäisesti unelmiensa talon.

Yhteisöllisyydessä on voimaa

Sundsbergin kylämäinen pientalokokonaisuus on herättänyt kiinnostusta rakentamisen alusta asti, ja alueen suosio on vain kasvanut vuosien kuluessa. Luonnonläheisyys, meri, hyvät liikenneyhteydet ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet houkuttelevat kylämäiseen yhteisöön.

Sundsbergin Kartanonrannan alue on kooltaan noin 100 hehtaaria ja Sundsbergin ranta-alue on siitä noin 45 hehtaaria.

– Alueelle on rakenteilla asunto-osakeyhtiömuotoinen, Joutsenmerkitty kivitalokortteli, jonka upeat asunnot ovat erillis- ja paritaloja. Sundsbergissä toimii myös aktiivinen asukasyhdistys, joka kehittää asuinalueen viihtyisyyttä ja harrastemahdollisuuksia, vaalien sen ainutlaatuisen arvokasta luontoa. Yhdistys järjestää monenlaista toimintaa, Waris vinkkaa.

Sundsbergissä asuminen on yksilöllistä ja laadukasta niin elämänlaadun kuin rakentamisenkin osalta. Yksilölliseen asumiseen sulautuvat mutkattomalla tavalla helppo arki ja ”kylän” yhteisöllisyys. Pääkaupunkiseudun yksi luonnonläheisimmistä alueista sijaitsee silti kätevien liikenneyhteyksien varrella: Kehä III ja kantatie 51, Länsiväylä, Jorvaksentie, kulkevat alueen länsi- ja eteläpuolelta.

– Kirkkonummen keskustaan pääsee Sundsbergistä nopeasti kantatie 51:tä pitkin. Myös linja-autot ja lähijunat kulkevat tiuhaan, Katri Waris valottaa alueen liikenneyhteyksiä.

Lähin metroasema on aikanaan valmistuva Kivenlahden metroasema, joka sijaitsee viiden kilometrin päässä.

Luonnonsuojelualueen rauhaa ja meren tuoksua

Sundsbergin rannan monimuotoinen luonto on pääosin Natura 2000 -luonnonsuojelualuetta – ja siellä pesii harvinaisia lintuja. Rauhoittava maisema painottuu Espoonlahden monipuoliseen vesistöön, ranta-alueiden kallioisiin jyrkänteisiin sekä vastapainona polveileviin kankaisiin ja peltolaakson metsäsaarekkeisiin. Luonto on Sundsbergissä läsnä kaikkialla.

– Suojeltuja alueita ovat myös Laamanninpuiston jalopuumetsikkö sekä Konsulinrannassa sijaitseva reheväkasvuinen lehto, jossa kasvaa tervaleppää ja haapaa. Alueen omaleimaisuus näkyy myös historiassa: vanhoja torppien kivijalkoja ja miehityskaudelta peräisin olevia sotilasrakennelmia näkyy siellä täällä. Suojeltuja alueen eläinlajeja ovat meriuposkuoriainen, liito-orava, pikkutikka ja pensastasku. Myös merikotkia liitelee Sundsbergin alueella usein. Suunnittelussa ja rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, Katri Waris sanoo.

Mikä Sundsberg?

– Vanhimmat tiedot Sundsbergin alueesta ovat 1500-luvulta, jolloin alueen tilalliset purjehtivat Tallinnaan myymään puutavaraa ja humalaa. Aluetta halkova Sundet-joki oli tärkeä vesiväylä Espoonlahdelta Pikkalanlahdelle.

– 1700-luvulla tilat yhdistettiin Sundsbergin kartanoksi, jota isännöivät monet Suomen kulttuurihistoriasta tunnetut suvut: Ramsayt, Lejonhufvudit, Lodet, Bronikowskyt ja Adlercreutzit.

– Engelin suunnittelema kartanon päärakennus rakennettiin vuosina 1825–1829. Kartanossa toimi myös tiilitehdas.

– Päivittäinen höyrylaivayhteys Helsinkiin 1800-luvun puolivälistä alkaen toi alueelle kesäisin paljon herrasväkeä. Kartanon maille rakennettiin kuusi kesähuvilaa, joita vuokrattiin kaupunkilaisille.

– Toisen maailmansodan jälkeen Sundsbergin kartano jäi Neuvostoliitolle vuokratun Porkkalan tukikohta-alueen sisäpuolelle ja Porkkalan palautuksen jälkeen huonokuntoinen päärakennus purettiin.

– Alueella liikkuessa voi edelleen aistia vanhaa kartanokulttuuria. Lukuisat jalopuut ja EKE-Yhtiöiden entisöimä Pehtoorin talo sekä kivinen tallirakennus Kartanonmäellä huokuvat historiaa.

Lue asukastarinoita Sundsbergistä:

https://ekerakennus.fi/sundsbergin-sijainti-ratkaisi/

https://ekerakennus.fi/helsingista-sundsbergiin/