Ripaus vanhaa, ripaus uutta – kotoisaa ja käytännöllistä

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa saat päähäsi loistavan sisustusidean, mutta kaupoista ei löydy juuri oikeanlaisia tuotteita visiosi toteuttamiseen? Uusia ja vanhoja tavaroita tuunaamalla ja kunnostamalla saat luotua kotiisi juuri omanlaisesi tyylin ja sisustuksen.

 

Tässä maanläheisillä sävyillä sisustetussa kodissa lähes kaikki huonekalut ovat löytyneet kirpputoreilta tai ne on jollakin tavalla tehty itse. Sisustussuunnittelijaopiskelija Tiia Mölsä kertoo sisustustyylinsä olevan sekoitus uutta ja vanhaa. Itse tekemisen ilo ja kierrätys näkyvät vahvasti niin huonekaluissa kuin pienissä sisustusesineissäkin. Ideoita omaan kotiin on poimittu sisustusblogien lisäksi monilta ulkomaanmatkoilta ja erilaisista käsityökirjoista.

 

 

Valkea ruokapöytä on rakennettu kahdesta osasta; Ikean pukkijaloista ja Bloom -puuvahalla käsitellystä koivuvanerilevystä. Tuolit ovat löytö kirpputorilta. Pöydän päällä on vanha kaksiruutuinen ikkunankarmi. Mölsä on huomannut, että monien vieraiden katse harhailee pöydän ääressä istuttaessa usein ikkunan suuntaan – aivan kuin sieltä avautuisi maisema jonnekin kaukaisuuteen.

 

 

Vuokra-asunnon keittiö on teipattu kaappeja ja pöytätasoja myöten puukuvioisella DC-Fix kontaktimuovilla, sillä alkuperäiset kaapit eivät miellyttäneet Mölsän silmää. Remonttia ei toisen omistamaan asuntoon voitu tehdä, joten ongelma on ratkaistu väliaikaisella ja keittiöremonttia huomattavasti edullisemmalla tavalla. Kontaktimuovi lähtee tarpeen vaatiessa helposti irti, eikä se jätä runkoihin tai ovilevyihin jälkiä.

 

 

Matkailun vaikutus näkyy keittiössä ruuanlaiton parissa viihtyvän Mölsän mukaan eniten. Suuri mortteli on tuliainen Thaimaan matkalta. Seinällä olevaan puuristikkoon idea tuli Madridilaisesta kahvilasta.

 

 

Mielestäni olohuoneen kaunein huonekalu on kirpputorilta löytynyt kirsikanvärinen senkki, jonka Mölsä on sittemmin käsitellyt antiikkivahalla ruskeaksi. Senkin yläpuolella, Indiskasta löytyneen hyllyn päällä on erilaisia tauluja, jotka vaihtuvat sen hetkisen fiiliksen ja vuodenaikojen mukaan.

 

 

Haluaisitko sinä aloittaa oman tuunausprojektin, muttet tiedä mistä lähteä liikkeelle?

Lue alta Tiian viisi vinkkiä aloitteleville nikkaroijille:

 

1. Aloita rohkeasti

Ensimmäisen projektisi ei tarvitse olla kokonaisen antiikkisohvan verhoilu. Kun aloittaa jostakin pienestä, omat taidot on helpompi arvioida. Huomaat myös nopeasti, kuinka pitkäjänteisesti jaksat työskennellä; jääkö hommat puolitiehen vai jaksatko näperrellä viimeiseen silaukseen asti.

2. Kiertele kirpputoreilla ja erilaisissa kierrätyspisteissä avoimin mielin

Yksi tärkeimmistä asioista on uskallus nähdä rumassa kaunista. Pystytkö kuvittelemaan tavaran oman käsittelysi jälkeen, vaikka se ostohetkellä näyttäisikin hirveän väriseltä, huonokuntoiselta tai muuten vain, no – rumalta?

3. Inspiroidu

Netti on pullollaan erilaisia DIY –ideoita sisältäviä sivustoja. Pinterest sekä erilaiset sisustus- ja käsityöblogit tarjoavat ideoiden lisäksi usein myös selkeitä ja kuvallisia ohjeita.

4. Säästä

Tuunaus ja nikkarointi sopivat hyvin pienelle budjetille; maksat vain tarvikkeista ja omasta ajastasi.

5. Uskalla kuunnella omaa visiota ja älä luovuta

Parhaiten oppii tekemällä ja kokeilemalla!