Pyhän Ristin kappeli

Olin kuukausi sitten kurssimatkalla yhdessä muiden muotoiluopiskelijoiden kanssa tutustumassa arkkitehtuurillisesti mielenkiintoisiin kohteisiin. Yksi matkamme pysähdyksistä oli arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnittelema Pyhän Ristin kappeli Turussa.

Karun kaunis, vuonna 1967 valmistunut kappeli jätti lähtemättömän vaikutuksen ja siksi halusin jakaa nämä kuvat myös teidän kanssanne.

Pyhän Ristin kappeli on esimerkki rakennuksesta, jossa arkkitehtuuri puhuu puolestaan – kaikki ylimääräinen on riisuttu pois, jäljelle on jäänyt vain betonia. Pyhän ristin kappeli on rakennettu kahteen kerrokseen ja se sisältää kolme eri siunauskappelia.

Betonin käyttö näkyy kaikkialla; seinissä, lattiassa, alttarilla, jopa penkeissä. Raskasta materiaalia keventää luonnonvalo, joka tulvii rakennuksen sisälle suurista ikkunoista. Valojen ja varjojen taitava vaihtelu herättää rakennuksen henkiin ja luo pyhän tunnelman. Erilaiset tilat antavat ajattelemisen aihetta ja saavat vilkkaimmankin mielen hiljentymään.

Suuren kappelin urut ovat myös Pitkäsen suunnittelemat. Pillit ovat sijoitettu erikoisesti jonoon, mikä tekee niistä kauniin yksityiskohdan muuten hyvin koruttomassa tilassa.

Pyhän Ristin kappeli on kaikessa karuudessaan minimalistisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Kappeli sijaitsee aivan Erik Bryggmanin suunnitteleman Ylösnousemuskappelin vieressä, osoitteessa Skarppakullantie 2, Turku.