Milloin kannattaa vaihtaa suurempaan tai pienempään asuntoon?

Kaupallinen yhteistyö: RE/MAX

Mikä on oikea koko kodille? Voiko pienempi koti joskus olla sopivampi kuin suuri vai täyttääkö suurempi neliömäärä automaattisesti toiveet viihtyisästä asumisesta? Eteen tulevia tilanteita on hyvä punnita monelta kannalta, kuunnellen omia arvoja ja mieltymyksiä. Keräsimme avuksi pohdintaan niitä elämäntilanteita, joissa muutto isompaan tai pienempään kotiin voi olla oikea ratkaisu.

Minkä kokoinen koti on sopiva sinulle?

Toisinaan on hyvä pysähtyä arvioimaan, onko nykyinen koti juuri se itselle ja omalle elämäntilanteelle sopivin. Sopivan kodin on tutkittu lisäävän onnellisuutta, ja lopulta vähentävän stressiä. Asunnon koko on yksi seikoista, joka vaikuttaa ratkaisevasti elämänlaatuun. Rakkaus voi innostaa muuttamaan maalle omakotitaloon, uusi harrastus viedä kaupungin keskustaan. Muutoksia ja yllätyksiä on elämä täynnä, ja joskus niihin sisältyy myös vaihto pienempään tai suurempaan asuntoon.

Onko aika muuttaa suurempaan kotiin?

Ahtaat neliöt voivat saada perheenjäsenten pinnan kiristymään ja tunnelman tukalaksi. Silloin suurempi asunto voi olla kaikkien kannalta paras ratkaisu. Väljemmät tilat voivat myös tehdä unelmasta totta – vaikka oman yrityksen pyörittämisestä tai kuntopyörän sijoittamisesta olohuoneeseen. Kannattaa pysähtyä miettimään arvojaan: onko tärkeintä kodin keskeinen sijainti vai mahdollistaisiko suuremmat neliöt uusien merkityksellisten asioiden toteuttamisen elämässä?

1. Muutetaan yhteen oman rakkaan kanssa

Rakkauden iskiessä syntyy usein halu viettää ihan jokainen sekunti toisen seurassa, ja silloin automaattisesti jommankumman koti jää vähemmälle käytölle. Muutetaanko toisen kotiin vai hankitaanko yhteinen pesä? Uuteen yhteiseen kotiin asettumista puoltaa tilantarpeen lisäksi sekin, että yhteiselo alkaa puhtaalta pöydältä. 

2. Vauva tai bonuslapset tarvitsevat omaa tilaa

Kasvaapa perhekoko vauvan syntymällä tai yhdistymällä uusioperheeksi, tilantarve kasvaa samalla. Vauvan kanssa yksiössä tai kaksiossa asuminen vielä sujuu, mutta iän myötä perheenjäsenet kaipaavat niin lisää yksityisyyttä kuin neliöitäkin. Myös sopu säilyy parempana, kun joka käännöksessä ei olla astumassa toisten varpaille.

3. Etätyö toi haaveen rauhallisesta työtilasta

Pandemia on tehnyt etätyön tutuksi monelle suomalaiselle – eikä se välttämättä ole kaikille herkkua. Saman keittiöpöydän äärellä saattaa ahertaa niin puoliso kuin lapsetkin, ja etäpalaverit pidetään saunan lauteille. Monet haaveilevatkin tilavammasta kodista, johon mahtuisi rauhallinen etätyöpiste tai jopa erillinen työhuone. 

Katso vinkit: Näin rakennat kotitoimiston pieneen tilaan

4. Uusi harrastus onkin tilarohmu

Harrastus voi alkaa ihan pienesti, vaikka muutamasta chilin taimesta ikkunalaudalla. Yhtäkkiä huomaat, että olohuone on täynnä hyllyjä, kasvivaloja ja kastelujärjestelmiä. Monet harrastukset tarvitsisivat ikioman, niille varatun tilan. Joskus harrastus muuttuukin työksi, jolloin tilantarve entisestään lisääntyy.

5. Eläinystävätkin nauttivat tilasta

Lemmikkien hyvinvointiin vaikuttaa se, että niillä on olemiseen ja elämiseen riittävästi tilaa. Matelijoiden terraario vaatii tietyt neliöt, kissat ja koirat omat ruoka- ja leikkipaikkansa. Moni eläinystävä tykkää myös parvekkeesta tai omasta pihapiiristä, joissa on mahdollista jaloitella ja nauttia ulkoilmasta.

Toimisiko pienempi, kompakti koti?

Vastaavasti moni seikka puoltaa muuttamista pienempään asuntoon toisenlaisissa tilanteissa. Elämäntilanteen muuttuessa voi kodin neliöt kaikua tyhjyyttään, ja tila ei enää palvele asujien tarpeita yhtä hyvin kuin ennen. Tässä muutamia esimerkkejä, jolloin pienempään kotiin vaihtaminen voi olla hyvä ratkaisu.

1. Lapset muuttavat omilleen

Muutto pienempään kotiin tulee monelle harkintaan, kun lapset muuttavat pois kotoa. Koti hiljentyy, samalla jääkaapilla käy vähemmän väkeä eikä lasten kaverit enää tupsahda yllättäen kylään. Lasten huoneet saavat parhaassa tapauksessa uuden elämän harrastustiloina tai vierashuoneina. Usein huoneet kuitenkin jäävät tyhjilleen, muistomerkeiksi menneestä ajasta – ja silti ne on aina siivottava. Uusi vaihe elämässä antaa mahdollisuuksia miettiä myös kodin sijaintia, jos asuinpaikka on aikoinaan valittu läheltä lasten harrastuksia tai kouluja.

2. Kun sijainnilla on suurempi merkitys

Kodin sijainnilla on suuri merkitys sen arvoon. Sijainti pysyy aina, vaikka monet muut asiat asunnossa voivat muuttua. Useimmiten keskustoista ja muilta arvoalueilta löytyy enemmän palveluita, kulttuuritarjontaa ja historian havinaa. Näiden arvostus voi ratkaista sen, että on valmis tinkimään neliöistä suositumman ja omaan elämään sopivimman sijainnin vuoksi.

3. Maaseudulla aika kuluu pitkiin etäisyyksiin

Asuminen maaseudulla tarkoittaa yleensä asumista isommassa kodissa, usein omakotitalossa. Sen myötä todennäköisyys remontteihin kasvaa, ja puuhaa riittää niin lumitöissä kuin puutarhassakin. Jos oma työpaikka ja lasten harrastukset ovat naapurikaupungissa, voi päivästä iso osa kulua autossa. Huolettomamman asumisen ja parempien palveluiden innoittamana muutto kaupunkiin voi tuntua houkuttelevalta. 

4. Vähemmän rahaa asumiseen, enemmän elämiseen

Yleisesti suomalaisten suurin ostos elämän aikana on omistusasunto. Monen elämäntehtävä tuntuukin olevan kodin seinien maksaminen. Mutta tarvitseeko niin olla? Tarvitaanko jokaista kodin huonetta tai neliötä, vai pärjäisikö pienemmässä kodissa? Asumiskulujen pienentämiseen voi ratkaisuna olla vähemmän neliöitä. Säästyneellä varallisuudella voisi esimerkiksi matkustella, sijoittaa tuottavasti tai ostaa virkistyspaikaksi mukavan kesämökin

5. Tarvitsetko todella kaikkia tavaroitasi? 

Tavaran karsiminen ja kodin sisustuksen pelkistäminen ovat olleet trendinä jo jonkin aikaa. Kaikki alkoi japanilaisesta KonMari -metodista, jonka avulla kodit on putsattu ylimääräisestä. Minimalismi ja downshiftaaminen ajavat samaa asiaa. Kun tavaraa on kotona vain se tarpeellinen, vapautuu paitsi tilaa myös aikaa siivoamiselta ja tavaroiden huoltamiselta. Silloin voi pohtia, voisiko koti olla pienempi ja siten kenties edullisempi tai lähellä parempia palveluita.

6. Elämä on yllätyksiä täynnä

Yllätykset eivät aina tule kello kaulassa. Perhetilanteen muuttuessa esimerkiksi eron myötä tulee ajankohtaiseksi miettiä kodin kokoa. Muuttaessa työn perässä voi uuteen asuinseutuun tutustua ensin pienemmässä kodissa. Kun talon putkiremontti häämöttää horisontissa, asuntoilmoitusten selaaminen alkaakin kiinnostaa. Tutustu kuitenkin aiheeseen tarkemmin Putkiremontti – uhka vai mahdollisuus?

Muutto hissitaloon tai kerrostalon alimpaan kerrokseen tulee eteen vanhenemisen myötä, samalla voi pohtia pienemmän kodin helpompaa hoitamista. Uudisasunnoista pienemmätkin ovat esteettömiä.

Uusi sopivan kokoinen koti löytyy varmasti RE/MAXin avulla

Uuden asunnon osto ja muuttaminen ovat isoja asioita. Kannattaa pohtia rauhassa, milloin on oikea hetki muutokselle. Päätöstä kypsytellessä myös uuden kodin koko ja sijaintitoiveet täsmentyvät, minkä jälkeen sopivan kokoinen koti löytyy usein nopeammin ja helpommin. Kun on valmis todella etsimään ja löytämään itselle juuri sen oikean kodin, RE/MAXin ostotoimeksianto tarjoaa asunnon ostajalle kiinteistönvälittäjän koko rautaisen ammattitaidon, laajat verkostot, piilotetut helmet sekä neuvottelutaidot käyttöönsä.

Olisiko nyt aika vaihtaa pienempään vai kenties suurempaan asuntoon? RE/MAXin välittäjät löytävät piilotetut helmet parhaiten!

Voit aloittaa kokeilemalla vaivattomasti RE/MAXin hintalaskuria, joka antaa hinta-arvion nykyisestä asunnostasi.