Designmuseon näyttely: Wirkkala Revisited

Tapio Wirkkalan (1915-1985) syntymästä on kulunut 100 vuotta. Designmuseon Wirkkala Revisited juhlistaa legendaarisen suomalaisen muotoilijan Tapio Wirkkalan satavuotissyntymäpäivää. Näyttely tulkitsee uudelleen ja elävöittää Wirkkalan elämää ja työtä. Alkuperäispiirustuksia ja esineitä katsotaan uusista näkökulmista nykytaiteen keinoin.

Tapio Wirkkala syntyi 2.6.2015 Hangossa taiteelliseen perheeseen. Isä Ilmari Wirkkala oli hautausmaa-arkkitehti ja äiti Selma Wirkkala harrasti puunveistoa ja tekstiilitöitä. Myös Wirkkalan sisaruksista tuli taiteilijoita. Wirkkalan opiskelutovereita 1930-luvulla Taideteollisuuskeskuskoululla olivat Ilmari Tapiovaara, Armi Ratia ja Birger Kaipiainen. Juuri Kaipiainen esittelee Tapio Wirkkalalle kollegansa, keraamikko Rut Brykin, josta tulee Wirkkalan puoliso. Myös perheeseen syntyvät lapset ovat taiteellisesti lahjakkaita, Sami on sisustusarkkitehti ja tytär Maaria taiteilija. Wirkkalan pariskunnalla on suuri rooli suomalaisen designin nostamisessa maailmakartalle.

 

Tapio Wirkkala oli poikkeuksellisen monipuolinen muotoilija ja taiteilija, jonka tuotanto oli hyvin laaja. Muoto ei ollut Wirkkalalle vain esteettinen tavoite tai älyllinen oivallus, se syntyi ajatuksen, käden, silmän ja aineen tunneherkästä vuoropuhelusta.

Wirkkalaa pidetään Suomen modernin taideteollisuuden johtavana hahmona. Tapio Wirkkala suunnitteli useita klassikoksi nousseita esineitä kuten Kanttarelli-maljakon, seteleitä Suomen Pankille sekä Koskenkorva- ja Finlandia-vodkapullot. Erityisen tunnetuiksi ovat tulleet Wirkkalan Iittalalle suunnittelemat lasiastiat. Suosituin näistä on ehkä Ultima Thule – sarjan lasisto. Wirkkala oli Milanon triennaalin moninkertainen voittaja.

 

Designmuseon näyttelyssä on esillä tapio Wirkkalan uniikkeja ja massatuotettuja alkuperäisteoksia. Lisäksi mukana on 3D-printtausmenetelmällä tehtyjä tulkintoja hänen esineistä, joita yleisö pääsee myös koskettamaan. Esillä on niin lasia, keramiikkaa kuin alkuperäisluonnoksia Designmuseon kokoelmista.

 

Monipuolisen taiteilijan innoittajana oli usein lintujen hahmo, kuten tässä pronssisessa Suokurppa-veistoksessa vuodelta 1975.

Näyttelyvieraat voivat myös veistää puukolla näyttelytilaan suunnitellussa puutyöpajassa puisia lintuja. Kuraattori Bora Hong toivookin näyttelyvieraiden ymmärtävän ja oppivan osallistuvan tekemisen kautta syvemmin muotoiluun liittyviä prosesseja.

Designmuseo on suositeltava kohde kesäretkeä Helsinkiin suuntaaville, Wirkkala Revisited – näyttely 5.6–2.8.2015. Lisäksi Ateneumin taidemuseossa on Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin tyttären, Maaria Wirkkalan kuratoima ”8 valotusta – Tapio Wirkkala toisin silmin” – näyttely 2.6.–13.9.2015. Wirkkalan Rosenthalille suunnittelemaa posliinia, keramiikkaa ja lasia on esillä Suomen lasimuseossa Riihimäellä 12.6.–31.12.2015

 

www.designmuseo.fi

www.ateneum.fi

www.suomenlasimuseo.fi