Viisi vinkkiä hyvään keittiöön

Keittiö ottaa yleensä kodin remonttibudjetista suurimman osan ja sen suunnittelua sekä hankintaa on syytä pohtia perusteellisesti.

Laadukkaalla keittiöllä on myyntiarvoa, jos joskus tulee tarve vaihtaa asuntoa. Tässä hyviä vinkkejä keittiösuunnitteluun:

  1. Keittiö on ensisijaisesti työkalu eikä tyylinäyte, oleellisinta on sen funktio. Toimimaton huonosti suunniteltu keittiö muistuttaa itsestään joka hetki siellä asioidessa. Satsattaessa heti alussa keittiöön ei tarvitse siihen enää myöhemmin palata – se toimii ja palvelee sinua hyvin.
  1. Liesitasoa sekä pesuallasta ei kannata sijoittaa työtason reunaan. Tätä sekä käytännöllisyys- että turvallisuussyistä. Tärkeä työskentelyalue työtasolla on lieden sekä vesihanan väliin jäävä tila. Suositeltavaa on, että se olisi vähintään 60-70 cm.
  1. Tavanomainen keittiön työtason korkeus on 90 cm. Vähänkään pidemmille ihmisille saattaa se jäädä matalaksi. Liian matala työtaso haittaa työskentelyä enemmän kuin liian korkea. Keittiön kaluston mitoissa kannattaa seurata omia mittoja standardimittojen sijaan – näin saat itsellesi työskentelyn kannalta paljon mukavamman keittiön.
  1. Sama koskee työtason syvyysmittaa, joka tavanomaisesti on 60 cm. Jos tilasta ei ole pulaa, voi syvyysmitassa rohkeasti joustaa. Se helpottaa myös tasoon upotetun lieden käyttöä, johon saa siinä tapauksessa laittaa isompiakin astioita ilman, että ne törmäisivät takaseinään.
  1. Vaikka elämme tekniikan aikakautta, kannattaa keittiöön hankkia koneita, joita ihan oikeasti käytetään jokapäiväisesti. Tyhmää on varata arvokasta työpintaa tilaa vaativille laitteille, joiden käyttökerta on vain kerran kuussa, jos sitäkään.

 

Kuvassa on Kvikin keittiösaareke, jossa hellan sekä vesihanan väliin jää sopivasti työskentelytilaa.

Kuvassa oleva keittiö on peräisin Kannustalon Aare-talosta Kokkolan Asuntomessuilta. Eri seinissä sijaitseva keittiö muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden selkeiden samankorkuisten kaappipintojen johdosta.