Verhoilla valloittaen

Verhoilla on kodin sisustuksessa käytännöllinen sekä esteettinen rooli joka ei rajoitu pelkästään ikkunan peittämiseen. Verho voi toimia hyvin myös tilanjakajana tai jopa kaapinovena. Tekstiiliverhot vaimentavat ääntä sekä tekevät huoneesta tunnelmallisemman. Verhoja löytyy monia erilaisia ja keskitymme seuraavassa neljään kodin sisustuksessa suosituimpaan verhotyyppiin.

Rullakaihdin

Rullakaihdin on yksinkertainen sekä minimalistinen tapa peittää ikkuna. Isompien tavaratalojen kodinsisustusosastoilta löytyy standarimitoissa rullakaihtimija, jotka ovat yleensä yksivärisiä eivätkä maksa paljon. Erikoisliikkeistä voi tilata rullakaihtimija omien mittojensa mukaan sekä erilaisista materiaaleista. Löytyy pimentäviä, valoa suodattavia sekä himmentäviä rullakaihtimia.

Minimalistinen rullakaihdin on suosittu ikkunanpeite esimerkiksi vanhojen arvokiinteistöjen ikkunasyvennyksissä, joiden kauneutta ei haluta kätkeä verhojen taakse. Ylös nostettu rullakaihdin on visuaalisesti lähes huomaamaton, mutta alas laskettuna täyttää hyvin ikkunan peittämisen tarpeen. Rullakaihdinta käytetään usein myös toisena kaihtimena puoliläpäisevästä kankaasta tehtyjen sivuverhojen kanssa.

Laskoskaihdin

Laskoskaihdin on ulkonäöltään sekä mekanismiltaan myös yksinkertainen, mutta verrattuna rullakaihtimeen astetta ”kuohkeampi”. Sopii mainiosti tiloihin, joihin tarvitaan yksinkertaista ikkunanpeitettä, mutta ei niin steriiliä kuin rullakaihdin. Laskoskaihdin sopii hyvin moderniin sisustukseen, jossa tekstiileillä haetaan tilaan kodikkuutta sekä hieman pehmeyttä.

Tosin yksinkertainen valkoinen laskosverho voi toimia hyvin myös runsaassa antiikkisessa interiörissä, jossa runsaan verhon käyttö olisi liikaa ja rullakaihdin saattaisi vaikuttaa liian laitosmaiselta. Laskosverho, vaikkapa onkin yksinkertainen, luo jollain tavalla romanttisen sekä vanhanaikaisen vaikutelman. Laskoskaihdin, kuten rullakaihdinkin, jättää ikkunan viereistä seinätilaa vapaaksi kuville tai hyllyille.

Paneeliverho

Paneeliverho koostuu verhopaneeleista, joita voi työntää toistensa taakse. Yksi paneeli jää kuitenkin aina näkyville. Paneeliverho voi olla yhtä iso kuin ikkuna tai jopa koko ikkunaseinän kokoinen. Paneeliverho sopii suuriin tiloihin kuten esimerkiksi avaraan olohuoneeseen.

Paneeliverhoa voi käyttää myös muissa tiloissa, joissa seinä, jonka edessä paneeliverho kulkee, pidetään vapaana tauluista ynnä muista esineistä. Yhden ikkunan kaikkien verhopaneeleiden ei tarvitse olla samanlaisia. Kivan kokonaisuuden saa, kuin yksiväristen paneelien joukkoon laittaa värikkään ja näyttävän kappaleen, joka toimii taulun tapaan.

Sivuverho

Sivuverho on perinteinen, jokaisen tuntema verhotyyppi. Materiaalista riippuen voivat sivuverhot olla dramaattiset ja näyttävät, tai sitten yksinkertaiset ja tilaan sulaantuvat. Lisäksi materiaalille vaikuttaa sivuverhojen luonteeseen tapa, jolla ne ovat verhotankoon kiinnitettuja sekä se, millaista verhotankoa sivuverhojen ripustamiseksi on ylipäänsä käytetty.

Monet valmistajat, esimerkiksi Ikea sekä Hemtex, tarjoavat nykyisin valmiita sivuverhoja, joiden yläosassa on metallirengailla ympäröidyt aukot ja verhotankona käytetään kyseisen verhon tapauksessa kevyttä metalliputkea. Vielä ilmavamman vaikutelman saa käyttäen verhotankona vaijeria. Sivuverhoihin voi ommella myös kangasnarut, joiden avulla se sidotaan pyöreään tankoon.


Yksinkertaista rulla- tai laskoskaihdinta voi käyttää yhdessä sivuverhojen kanssa.


Laskoskaihdin tuo moderniin tilaan kodikkuutta sekä hieman ”runsautta”.


Valkoinen yksivärinen rullakaihdin on ylös nostettuna lähes huomaamaton ja sopii hyvin sisustuksiin, jossa verhoa ei haluta korostaa.


Paneliverho toimii hyvin avaroissa moderneissa tiloissa isojen ikkunoiden edessä.