Värit tilassa

Värit kulkevat käsi kädessä valon kanssa. Olkoon tila miten värikäs tahansa – se ei pääse oikeuksiinsa ilman valoa, joka auttaa näkemään värit oikeissa sävyissään. Saman tilan värisävy näyttää erilaiselta aamulla ja illalla, eri säillä ja vuodenaikoina. Luonnonvalon liikkumiseen emme voi vaikuttaa, mutta valaisimiin ja niistä tulevaan valoon kylläkin. Esimerkiksi valkoisessa valossa värit näyttävät aidommilta verrattuna keltaiseen valoon.

 

Värin valinnassa tilaan tulisi lähteä liikkeelle tilasta eikä ihmisen henkilökohtaisesta lempiväristä, vaikka värit vaikuttavat mielialaan ja voisi luulla, että lempiväri saa ihmisen voimaan hyvin. Jos lempiväri on vaikka oranssi, ei koko huonetta kannata maalata siihen sävyyn, vaan omaa lempiväriä voi tuoda tilaan pienimuotoisemmin – sisustusesineillä, tekstiilein jne.

 

Tilan värikartta voi seurata myös talon rakennustyylin aikakautta – erityisesti arvokiinteistöjen kohdalla, jotka edustavat tiettyä tyyliä. Eri tyylikausien karttojen värimallit löytyvät esimerkiksi Pentti Pietarilan kirjoittamasta kirjasta "Rakennusten värit ja koristetyylit".

 

Suositeltavaa on ennen "oikean" sävyn valintaa maalata seinien eri kohtia koesävyillä – niin selviää parhaiten, mikä sävy toimii siinä tilassa. Myymälän valossa maalia valittaessa on sitä vaikea, jos ei mahdotonta, selvittää.

 

Väreillä voi vaikuttaa tilan optiseen vaikutelmaan. Esimerkiksi matalan tilan saa vaikuttamaan korkeammalta maalattaessa lattia ja seinän alaosa yläosaa tummemmaksi.

 

Puhdasta valkoista paremmin tilassa toimivat usein valkoisen "murretut" sävyt.

 

Sami Sykön kirjoittamassa kirjassa "Avaimia sisustuksiin" neuvoo sisustusarkkitehti Hanni Koroma nappaamaan sisätilojen seiniin värin ikkunoista näkyvästä maisemasta – niin ympäristö ikään kuin jatkuu asuntoon. Se taas rauhoittaa sisustusta ja tekee kodista avaramman oloisen.