Valaistus – tilasuunnittelun olennainen elementti

Valo on tilan tärkein elementti, ilman sitä ei ole muodoilla, esineillä ja väreillä mitään vaikutusta. Huono valaistus hävittää muuten hyvin suunnitellun tilan, kun taas hyvä valaistus tuo esiin sen parhaimmat puolet. Koti-interiöörin valaistuksessa käytetään yleensä yleis-, kohde- ja tunnelmavaloa.

Yleisvalaistus

Yleisvalaistukseen sopii hyvin epäsuora valo, joka tarkoittaa valon heijastumista tilaan katto- tai seinäpinnan kautta. Parhaassa tapauksessa epäsuoran valaistuksen valonlähteet ovat näkymättömissä – valonlähde piiloutuu seinä-, kattorakenteisiin tai valolistan taakse. Jos epäsuora yleisvaloa antava valaisin on tilassa näkyvillä, kannattaa valita mahdollisimman yksinkertainen valaisinmalli. Tehokkaalle yleisvalolle on hyvä lisätä himmennysmahdollisuus, jotta valon määrää voi tarvittaessa säädellä.

 

Kuvassa näkyvässä tilassa on ikkunoiden yläpuolelle, sisäkaton alle kiinnitetty valolista, jossa olevat valolähteet heijastavat tilaan valkoisen katon kautta yleisvaloa. Kuva Suomen Asuntomessut/Antero Tenhunen.

 

Pelkistetty Any-seinävalaisin on hyvä esimerkki yleisvaloa antavasta valaisinmallista, joka heijastaa tilaan katon kautta miellyttävää epäsuoraa valoa. Design Format Design Studio, valmistaja Luceplan.

 

Kohdevalaistus

Kohdevalaistus tarkoittaa tiettyyn kohteeseen – taulun, sisustusesineen tai paikan valaisemista tilassa. Kohdevalaisimia ovat esimerkiksi ruoka- tai sohvapöytää valaisevat riippuvalaisimet, suunnattavat seinä- tai lattiavalaisimet jne. Kohdevalaisin voi käytännöllisyyden lisäksi olla myös näyttävä katseenvangitsija.

 

Candeo riippuvalaisimessa yhdistyvät kirkasvalolaite sekä tunnelmavalaisin – valaisimen yläosassa olevalla keinukytkimellä voi säätää Candeon kirkasvalon lämpöiseksi tunnelmavaloksi. Design Katriina Nuutinen, valmistaja Innolux.

 

Le Klint 335 Light Oak-klassikkovalaisin, joka kiinnittyy seinälle ja jonka joustava varsi mahdollistaa sen vetämisen rajoitetussa etäisyydessä haluttuun paikkaan. Design Erik Hansen, valmistaja Le Klint.

 

Suunnattava Counterbalance spot-kohdevalaisin tuo halutun kohteen tilassa hyvin esiin. Voi kiinnittää sekä kattoon että seinälle. Design Daniel Rybakken, valmistaja Luceplan.

 


Käännettävällä päällä ja varrella PJ 80 lattiavalaisin on mainio kohdevalaisin. Design Box Arkitekter, valmistaja Örsjö Belysnig.

 

Tunnelmavalaistus

Tunnelmavalaistus on valaistus, jolla korostetaan tilassa tiettyä tunnelmaa. Se ei tavoittele niinkään käytännöllisyyttä vaan vaikuttaa mieleemme. Kynttilä- ja takkatuli kuuluvat myös tähän ryhmään. Tunnelmavalaistukseksi sopivat erilaiset taidevalaisimet, valonauhat, kynttilät, lyhdyt jne.

 

Erilaisilla valonauhoilla voi tilaan luoda himmeää rauhallista tunnelmaa. Kuva Ikea.

 

Diva-lattiavalaisin on sekä tunnelmanluoja että näyttävä objekti tilassa. Design Peter Natedal & Thomas Kalvatn Egset, valmistaja Northern Lighting.

 

Block -valaisin on moderni klassikko, joka on voittanut lukuisia designpalkintoja. Design Harri Koskinen, valmistaja Design House Stockholm.