Valaisinuutuuksia Tukholman messuilta

Viime sunnuntaina loppuneilta Tukholman huonekalu- ja valaistusmessuilta löytyi kivoja valaisin uutuuksia. Niin kansainvälisiltä kuin suomalaisilta valmistajiltakin.

Viime sunnuntaina loppuneilta Tukholman huonekalu- ja valaistusmessuilta löytyi kivoja valaisin uutuuksia. Niin kansainvälisiltä kuin suomalaisilta valmistajiltakin.

Tilan valaistusta voi käsitellä erilaisilla tavoilla ja se näkyi myös messuilla esillä olleista valmistajista. Yhden tavan mukaan on valo tilassa abstrakti elementti – valonlähdettä ei näy ja tilan yleisvalaistus on saavutettu enimmäkseen epäsuoralla valolla. Esimerkiksi huonekalujen tai tilassa olevien rakenteiden taakse laitetuilla lednauhoilla. Toinen tapa käsittelee valaisinta designesineenä unohtamatta samalla toki myös valaisimen teknisiä ominaisuuksia sekä funktiota. Tällaiset valaisimet edustavat useimmiten tunnelmavalaisimia – tarkoituksena luoda tilaan miellyttävä tunnelma. Tässä erilaisten valmistajien uutuuksia:

 

Inga Sempén ruotsalaiselle valmistajalle Wästberg suunnittelema valaisinsarja Sempé 153 voitti Tukholman huonekalu- ja valaistusmessuilla parhaan Form+1 Award nimisen parhaan tuotteen palkinnon.

 

Ruotsalaisen Lightworkin kupari- ja messinkivalaisimet valmistetaan käsityönä ja niissä on viehättävä retromainen muotokieli. Kuvassa on lattiavalaisin uutuus Kettle Stick Floor, jonka valaisinosaa voi kääntää 360 astetta.

 

Kotimaisen valmistajan Secton laminoidusta puusta tehdyt Seppo Kohon suunnittelemat valaisimet ovat tunnettuja myös maailmalla. Secto esitteli Tukholmassa uutta valaisinmekanismia Arm 100, joka mahdollistaa Secton riippuvalaisin mallien käytön myös ilman kattokiinnitystä.

 

Ruotsalaisen valmistajan Zeron pastellinsävyinen Elements-niminen valaisin mallisto sisältää lattia-, pöytä-, seinä- sekä riippuvalaisimen. Design Note Design Studio.

 

Monivuotisen poissaolon jälkeen oli tunnetuin tanskalainen valaisinvalmistaja Louis Poulsen jälleen edustettuna Tukholman messuilla. Klassikkovalaisin PH 5 hehkuu nyt uusissa mattapintaisissa sävyissä, jotka sopivat hyvin nykyaikaisiin sisustuksiin.