Upeita pintoja sisätiloihin sisustuslaastilla

Olen aina pitänyt hiotusta betonilattiasta. Muutama vuosi sitten remontoidessamme uutta asuntoamme oli betoni ensimmäinen lattiamateriaali toiveeni. Mieleeni kuvastui hyvännäköinen, saumaton ja listaton lattia, joka kulkee märkätiloihin asti kodin kaikissa huoneissa. Kauneuden lisäksi betonilattia on myös helppohoitoinen. Valitettavasti ilmeni betonilattian kuivumisen vievän lähes koko remontoimiseen varaamamme ajan. Betonivalusta oli pakko luopua.

Viime kesällä Asuntomessuilla havaitsin muutamissa kohteissa upean lattian joka vaikutti betonilta mutta olikin sisutuslaastilla käsitelty. Mikä materiaali on kyseessä? Saako sisustuslaastilla betonin näköisen lattian odottamatta viikkoja sen kuivumista?

Jari Leinonen Dekotuote nimisestä sisustuslaastien jälleenmyyjäyrityksestä kertoo sisustuslaastin olevan alustan vaativa pinnoitusmateriaali. Alusta voi olla levy tai kivirakenteinen. Yleensä suomalaisessa rakentamisessa, varsinkin maavaraisissa lattioissa käytettään rakenteellisena osana betonivalua. Sisustuslaastilla päällystetty lattia ei rakenteellisessa mielessä korvaa betonilattiaa. Sopivan lattia-alustan jo olemassa ollessa, voi ”betonin näköisen” lattian toteuttaa sisustuslaastilla nopeammin verrattuna perinteiseen betonivaluun.

Sisustuslaastin etu on ensisijaisesti sen tasalaatuinen ulkonäkö. Erilaisilla tekotavoilla voi luoda uskomattoman erilaisia sekä yksilöllisiä viimeistelyjä  – mattoja, kiillotettuja ja jopa vettä sekä kovaa kulutusta kestäviä. Aina on otettava huomioon kunkin sisustuslaastin edellyttämät vaatimukset. Esimerkiksi jos kysymyksessä on ohut ja kiiltäväpintainen sisustuslaasti kannattaa sen pohjatöihin kiinnittää erityistä huolellisuutta.

Sisustuslaastilla voi viimeistellä myös kostean tilan. Leinonen neuvoo silloin kiinnittämään erityistä huomiota materiaalin soveltuvuuden suunnitteluun. Vedenkestävyys ei tarkoita, että tuotetta voidaan käyttää miten vain. Yleisenä suosituksena on hyvä kiinnittää erityistä huomiota suihkun alla olevaan lattiapintaan sekä lattiakaivon ympärystöön. Tuotteen soveltuvuuteen vaikuttaa myös tilan käyttöaste. Viimeistelyvaiheet on tehtävä huolellisesti ja myös jatkossa on huomioitava, että tilaa ylläpidetään ja huolletaan tarvittaessa. Käytännössä huoltamisella tarkoitetaan sisustuslaastin pinnan suoja-aineella käsittelyä tarvittaessa.

Sisustuslaastin materiaalihinnat liikkuvat noin 46€/m2 – 75€/m2 ja väriskaala on lähes rajaton. Ainoastaan vitivalkoista ei ole mahdollista tehdä, jos kyseessä on mineraalinen sisustuslaasti. Hintaan vaikuttaa käyttökohde, värisävy sekä haluttu suunnittelu.

Sisutuslaastilla voi viimeistellä keittiö työpinnan takaseinän tai jopa kostean tilan.

Sisustuslaastilla saa kauniin ja tasalaatuisen lattian.