Trash Cuisine näyttää tietä – mielikuvitus, teknologia ja kierrätys keittiön suunnittelun peruskivinä

Keittiö on kodin sydän ja omannäköiseen, yksilölliseen sisustukseen kannattaa panostaa. Keittiön ilmeen uudistamisen ei tarvitse olla kallista lystiä vaan hyvällä suunnittelulla ja Trash Designin keittiöfilosofiaa ja ideoita hyväksi käyttäen pääset jo pitkälle oman unelmiesi keittiön työstämisessä.

Vanhasta oliiviöljypurkista tehty valaisin

 

Habitaren uusi erikoisnäyttely Trash Cuisine näyttää miten mielikuvitus, teknologia ja kierrätetyt materiaalit tuovat ideoita keittiön sisustukseen. Näyttelyn takaa löytyy Trash Design sekä sen perustajat romumuotoilija, valokuvaaja ja puuseppä Henrik Enbom sekä muotisuunnittelija, journalisti ja tuottaja Isa Kukkapuro-Enbom.

 

Alkulaukaus: Trash Design sai alkunsa, kun rakensimme itsellemme asuntoa satavuotiaassa kerrostalossa Helsingissä reilu 10 vuotta sitten. Halusimme yhdistää koko sisustuksessamme uutta ja vanhaa, myös keittiössä, kertoo Isa.

 

Vintage-kauppojen koluaminen, roskalavoille kurkkiminen ja esineiden kunnostaminen muuttui harrastuksesta vähitellen työksi. Trash Designin idea on hyödyntää tuotteissamme sekä sisustuskonsepteissamme vanhaa esineistöä tai ylijäänyttä materiaalia. Kanssamme on työskennellyt suuri joukko designereita, käsityöläisiä ja muita luovan alan ihmisiä, jotka kokevat tämän toimintatavan mielekkääksi. Verstaamme sijaitsee Nummisten kylässä Uudellamaalla, ja toimistomme on Helsingissä Punavuoressa.

 

Mistä on kyse: Trash Design kertoo tarinaa hyvästä elämästä, huolenpidosta ja asioiden merkityksellisyydestä. Yhteisömme on enemmän kuin pelkkä muotoilukonsepti, se on tapa ajatella ja toimia. Meillä on suuri määrä aputoiminimiä, jotka liittyvät kokonaisvaltaiseen toimintaamme. Trash Design, Trash Gardens ja Trash Cuisine ovat mm. näitä alueita. Haluamme omalta pieneltä osaltamme vaikuttaa ilmakehän lämpenemisen muodostaman globaalin uhkan torjumiseen.

 

Vanhasta kauhasta tehty seinäkoukku

 

Trash Cuisine:

Olemme järjestäneet Habitare-messuille jo neljän vuoden ajan Trash Design-erityisnäyttelyn. Habitaren uudistuminen edellytti myös Trash-konseptin uudistumista. Löytyi yhteinen idea, keittiöt. Trash Design tuo messuille sykkivät sydämen, hauskan kokoelman ideoita hyödynnettäväksi keittiösisustamisessa. Trash Design siirtyy lähemmäksi messujen kuluttajakävijöitä, ihmisiä, jotka etsivät konkreettisia ratkaisuja kotiinsa.

 

Osastolla nähdään esimerkiksi Hyönteiskeittiö, kerrostaloyksiön pienkeittiö, talonpoikaiskalusteisiin liitetty liesi, liikuteltava keittiö, kompostijätteestä tehtyjä astioita jne.

Lisäksi osastollamme toimii messukahvila, jonka kalusteet on toteuttanut Trash Design. Kahvilan sisällösta vastaa Fazer, muiden messuravintoloiden ja –kahviloiden tapaan.

 

Maidosta syntynyt astiasto

 

Trash-keittiöfilosofiaa:

 

  1. Hanki hyvät kodin koneet, jotka ovat energiatehokkaita. Teknologia on ystävä, ei vihollinen. Kestävät, hyvät laitteet ovat olennainen osa hyvää keittiösisustusta. Yhteistyökumppanina Trash Cuisinella on Savo Oy, joka myy huippulaatuisia keittiökomponentteja sekä liesituulettimia. Näitä osia on yhdistetty esimerkiksi talonpoikaiskalusteisiin, jotka on kunnostettu ja korjattu.

 

  1. Katso keittiötä uudesta näkökulmasta. Mitä kaikkea siellä tehdään, oikeasti. Esimerkki, käyttääkö koko perhe läppäreitään keittiönpöydällä? Tunnusta tosiasiat, tehkää latauspiste keskelle ruokapöytää. Tehdäänkö läksyt keittiössä? Laita säilytyspiste kynille ja kumeille lähelle. Vaihteleeko ruokailijoiden määrä esimerkiksi uusperhe- tai kaverivierailujen tuodessa lisäsuita pöytään? Hanki kevyt klaffituolivarasto, josta voit täydentää istuimia tarvittaessa.

 

  1. Onko keittiö tapahtumien näyttämö vai eleetön ruuanvalmistuspiste? Panosta itsellesi oikeisiin asioihin.

 

  1. Tuo keittiöön tunnelmaa, taidetta ja valaisimia. Kodin keittiö ei ole steriili laitos, vaan rakkauden ja välittämisen reaktori.

 

Kilpailu:

Lue täältä 10 vinkkia persoonallisen ja edullisen keittiöremontin suunnitteluun ja osallistu messulippujen arvontaan.

 

Trash Cuisine (osasto 6a71)

Habitare-messut avoinna 9.-13.9.2015, Messukeskus

(huom! ke 9.9. on ammattilaispäivä)

www.habitare.fi