Seitsemän vinkkiä uuden kodin sisustuksen suunnitteluun

Uusi koti on useimmiten iloinen asia, mutta muuton jälkeen uuden kodin sisustaminen saattaa tuntua haasteelliselta. Poimi alta sisustusvinkit, joiden avulla onnistut! 

 

1. Remontoi ajoissa

Tee tai teetä isommat remontit ja pintakäsittelyt jo ennen asuntoon muuttoa. Vaikka kuinka houkuttaisi säästää asumismenoissa ja muuttaa uuteen asuntoon jo remonttivaiheessa, on pölyn ja sekamelskan keskellä hankalaa ja epämiellyttävää asua. Lisäksi lattianhionnat ja niiden pintakäsittelyt voivat olla jopa mahdottomia toteuttaa, kun kaikki tavarat ovat jo paikallaan.

 

2. Hankkiudu eroon turhasta

Käy läpi ja karsi kaikki käyttämättömät, turhat tavarat ja vaatteet hyvissä ajoin ennen muuttoa. On turha täyttää uuden kodin kaappeja tai säilytyskomeroita sälällä, mikä ei aiemminkaan päässyt käyttöön asti. Ota mukaan vain tavaraa, jota todella tarvitset. Kun jokaisella tavaralla on paikkansa, pysyy koti siistinä ja toimivana.

 

3. Karsi myös kalusteita

Vie kaatopaikalle, laita kierrätykseen, myy tai lahjoita rikkinäiset, liian isot tai pienet kalusteet ja tarkastele kriittisesti myös muuten tyyliin sopimattomia kalusteita. Kodissa saa näkyä kerrostumia eri aikakausilta ja elämäntilanteista, mutta samaan kotiin ei tarvitse sijoittaa joka ikistä aiemmin omistamaansa kalustetta. Tarkastele vasta tämän jälkeen onko tarvetta uusille hankinnoille.

 

 

4. Suunnittele etukäteen

Piirrä uuden kotisi pohjapiirros ruutupaperille siten, että yksi ruutu vastaa aina kymmentä senttiä. Tee sen jälkeen isoimmista kalusteistasi paperimallit samalla mittakaavalla ja leikkaa ne irti paperista. Asettelemalla oikeassa suhteessa olevia kalusteita pohjan päällä, on helpompi hahmottaa, paljonko tilaan oikeasti mahtuu kalusteita. Tyhjää tilaa on vaikea hahmottaa mittakaavaan, mutta tällä tavoin onnistut.

 

5. Aloita isoimmista kalusteista

Huoneiden sisustus kannattaa aloittaa aina isoimmista kalusteista. Sijoittele olohuoneessa paikalleen ensimmäiseksi sohva, makuuhuoneessa sänky, ruokailutilassa ruokaryhmä jne. Ota sijoittelussa huomioon myös kalusteen käytön vaatima tilantarve jättämällä tarpeeksi tyhjää tilaa niiden ympärille. Huomio myös pistorasioiden paikat, jotta saat esimerkiksi valaisimia sijoitettua tarpeeksi istuinryhmän tuntumaan. Mieti ovelta huoneeseen aukeavaa näkymää – tv ei ole tältä kantilta katsottuna kaunein mahdollinen esine.

 

 

6. Mitoita matot oikein

 

Liian pieni matto saa tilan tuntumaan pienemmältä ja huoneen ilmeen hajanaiselta. Olohuoneen maton tulisi ulottua ainakin hieman sohvan alle ja samoin istuinryhmään kuuluvien tuolien ja pöytien tulisi asettua maton päälle. Myös makuuhuoneessa yksi iso matto on visuaalisesti kauniimpi kuin erilliset pienet, sängyn sivuille ja päätyyn asettuvat, matot.

 

7. Viimeistele persoonallisesti

Unohda trendikkäät, mutta persoonattomat posliiniesineet tai julistetaulut ja viimeistele sisustus tauluilla ja esineillä, joilla on sinulle merkitys. Pienet taulut kannattaa sijoittaa isoksi ryhmäksi, sen sijaan että ripottelisit niitä ympäri asuntoa. Tee tauluista lattialle ensin toimiva kollaasi, mittaa välit ja vaikka valokuvaa kokonaisuus, ennen seinille kiinnittämistä. Voit myös halutessasi tehdä pahvimallit tauluista ja merkitä malleihin taulujen kiinnityspaikat. Pienellä vaivannäöllä säästyt ylimääräisiltä rei’iltä seinissä.

Katso muuttajan muistilistasta lisää muuttoasi helpottavia vinkkejä!

Teksti ja kuvat: Tuija Talvitie