Pöytä on katettu – olkaa hyvä!

Ruokapöytä on lähes jokaisen kodin keskipiste. Pöydän, ison tai pienen, ympärille kokoonnutaan nauttimaan päivän ateriat ja vaihtamaan perheen kuulumiset. Sen ympärille kokoonnutaan ystävien kesken jakamaan ilot ja surut. Kodin kalustustarpeita pohdittaessa sanotaan usein, ettei kalusteita, esim. vuoteita, tarvitse hankkia vieraita varten. Ruokapöytää valittaessa kannattaa kuitenkin varata muutama lisäpaikka vieraille ja ystäville.

Suomalainen puuosaaminen on aina ollut arvossaan. Sitä ei ole heilauttanut muovit, metallit eikä muut materiaalit. Joskus puisten huonekalujen asema on ollut hiukan taka-alalla, mutta nyt puu on taas muodikas. Ruokailutiloja komistavat näyttävät uniikit ruokapöydät.

 

Hakola Oy:n valmistama Woody-pöytä edustaa pohjanmaalaista puusepänperinnettä parhaimmillaan. Woody-pöydän on suunnitellut Annaleena Hämäläinen. Materiaalivaihtoehdot Woody-pöydässä ovat suomalainen lehtikuusi, tammi tai saarni.

 

– Jokainen Woody-pöytä on puusepän käsin paksuista puulankuista valmistama uniikki tuote, kertoo Hakola Oy:n luova johtaja Annaleena Hämäläinen. Hämäläinen kuuluu nuoreen, uuteen suunnittelijasukupolveen, joka on ottanut vastuuta suomalaisen huonekaluteollisuuden tulevaisuudesta.

 

Pöydän jalkarakenne on sorvattua, valkoiseksi maalattua koivua, eikä vie liikaa huomiota upealta kannelta. Woody-pöytä on puuseppä Petri Karjalaisen käsin Jurvassa valmistama taidonnäyte. Pöydät vakiokoot ovat 220cmx90cm, 250cmx90cm ja 280cmx90cm. Pöytää on saatavana tilauksesta myös omilla mitoilla.

 

Annaleena Hämäläisen suunnittelema Woody-sohvapöytä pääsi Habitare 2015 -messujen Toimittajien Tusinaan.

 

Muotoilija Jukka Setälän Boknäsille suunnittelema Touko-pöytä on moderni ja sirolinjainen, vaikka onkin kookas.

 

Touko-pöytä valmistetaan tammesta, koko 280cm x 100cm ja pöydän korkeus on 74cm.

 

Ilmari Tapiovaaran suunnittelema Pirkka-kalustesarja on yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisista kalustesarjoista. Vuonna 1955 suunniteltu Pirkka mukailee kepeästi suomalaisia talonpoikaishuonekaluja.

Taso on petsattua massiivimäntyä ja runko lakattua massiivikoivua. Kokovaihtoehdot 120cm x 70cm, 150cm x 80cm, 180cm x 80cm.

 

Artekille Ronan & Erwan Bouroullec suunnittelema Kaari pöytä edustaa uutta modernia linjaa. Runko on massiivitammea ja terästä, pöytätasoa saa linoleumista tai laminaatista. Yhdistelmävaihtoehtoja löytyy useita. Pöytätason koko on 200cm x 85cm.

 

Artekin klassikko Alvar Aallon vuonna 1935 suunnittelema pöytä 86 toimii aina. Materiaalivaihtoehtoina on koivu ja laminaatti. Pöydän koko on 210cm x 100cm. Pöydän ympärillä on Alvar Aallon suunnittelema tuoli 611.

 

Nikarin Café Basic –pöytä on Jenni Roinisen suunnittelema. Pöytää saa saarnesta ja tammesta. Pöydän pituusvaihtoehdot ovat 180cm, 240cm ja 300cm ja leveysvaihtoehdot ovat 80cm, 90cm ja 100cm.