Poimintoja Tukholman huonekalumessuilta

Tukholman huonekalumessuilla vierailu oli kuin raikas kevättuulahdus – paljon kasveja ja kukkia, maanläheisiä sävyjä, ilmavuutta ja iloisuutta. Monien vanhojen design-klassikkojen mallistoihin oli ilmestynyt uusia värisävyjä tai tyylikkäitä uutuuksia. Uusien lahjakkuuksien osasto – Greenhouse tarjosi leikkisiä designnäkemyksiä ja prototyyppeja. Erityisesti nuorten suunnittelijoiden muotoilussa oli havaittavissa 80-luvun nostalgiaa ja postmodernismin vaikutteita. Kuten erään valmistajan edustaja messuilta asian ilmaisi – tämän vuoden messutarjonta vaikuttaa sellaiselta, että näiden esineiden kanssa kuvittelisi asuvansa pitkään kyllästymättä.

Tanskalaisen valmistajan Skagerakin miellyttävä pastellisävyinen osasto.

 

Kodin pientavaroiden – erityisesti astioiden lisääntynyt määrä oli messuilla selvästi huomattavissa. Ateria kauniisti katettuna tuo arkeen pienen juhla- ja yhdessäolohetken.

 

Kasvit, kukat, oksat, asetelmat – nämä kaikki ovat sisustuksessa ajankohtaisia. Luonto tulee kirjaimellisesti  vahvasti sisätilaan. Kuvassa Nolan iso kasviastia.

 

Moni valmistaja on lisännyt valikoimaan kasveihin liittyviä tuotteita. Kuvassa Skagerakin Spira Groth Table-kasvipöytä, Green House-kasvimaja ja Edge Pots-ruukut.

 

Tämä korkkinen Basil-sivupöytäsarja on saanut inspiraationsa geometriasta. Pöytälevyä löytyy kolmion-, neliön- ja ympyrän muotoisena. Suunnittelija Arthur Leitner, valmistaja ranskalainen Petite Friture.

 

Käsityö ja sen näkyvyys sisustuksessa on iso trendi. Materiaali, josta esine on tehty saa näkyä – älä peittele puupinnan naarmuja ja kolhuja.

 

Rakastuin messuilla taas pehmeisiin pallovalaisimiin. Nämä kankaasta valmistetut Pia-riippuvalaisimet edustavat Gräsnäsin tuotantoa. Riisipaperisia palloja oli nähtävillä lounge installaatiossa, jonka suunnittelivat Edward Barber ja Jay Osgerby – messujen tämän vuotiset kunniavieraat.

 

Musta on ”must” ainakin Stringin mielestä.

 

Vaneri ei ole hävinnyt mihinkään – se on edelleen yksi suosituimpia viimeistelymateriaaleja messubokseissa. Tämä on Design House Stockholmin luonnonläheinen esillepano.

 

Jotkut huonekalut ja esillepanot vaan vaikuttavat naisellisilta kuten tämä Klongin toteuttama, eikö totta?

 


Rottinkihuonekalut tekevät paluutta. Tämä tanskalainen Sika-Design valmistaa rottinkihuonekaluja, joiden suunnittelijoiden joukkoon kuuluvat sellaiset designmaailman oman aikansa edelläkävijät kuten Arne Jacobsen, Nanna and Jørgen Ditzel, Viggo Boesen ja Franco Albini.

 

Tanskalaisen Gubin raikas ja hillitty esillepano.

 

Toimistohuonekalutrendejä voi kuvata Martelan tunnuslauseella ”Thank God it's Monday”. Kukapa ei haluaisi mennä toimistoon missä sohvien välissä vihertävät kasvit ja toimistokalusteet vaikuttavat rehevältä keitaalta?

 

Väreistä ehdottomasti numero yksi sisustuksessa on vihreä eri sävyissään. Ennemmin sammalen- ja kuusenoksanvihreä kuin salaatinvihreä, vaikka sitäkin esintyy. Kuvassa Karina Süptitzin palanen mattoa Greenhouse osastolta.

 

Suomalaisen nuoren suunnittelijan Maiju Uskin tekemä keraaminen Palat-astiasarja Greenhouse-osastolta.

 

Venäläisten nuorten suunnittelijoiden Naturalist-niminen esillepano, jossa he esittelivät luonnosta inspiroitua designia. Muodoissa oli havaittavissa Neuvostoliiton nostalgiaa, joka näyttelykuraattori Tatiana Kudryavtsevan mukaan ei liity mitenkään politiikkaan vaan kyseisen aikakauden arkkitehtuuriin ja estetiikkaan.