Oikeuttaako kivityötaso itsensä keittiössä?

Keittiössämme on graniittinen kivityötaso. Valintaa puolsi kosteuden kesto – kosteus turvotti edellisen keittiömme laminaattityöpinnan kohdasta, jossa pintaan oli syntynyt hiushalkeama.

 

Nyt kun kivityötasomme on ollut käytössä jo lähes 4 vuotta, niin uskallan kyllä sanoa olevamme valintaamme tyytyväinen. Graniittityötaso on lähes 100% kosteusvarma ja helppo puhdistaa. Kivityöpinta puhdistuu yleensä hyvin pelkällä vedellä ja vaativampien tahroja puhdistettaessa voi käyttää lievempiä puhdistusaineita kuten astianpesuainetta. Sen jälkeen on hyvä pyyhkiä pinta vielä puhtaalla vedellä.

 

Kivipintaa puhdistaessa  kannattaa varmasti välttää aineita, joista löytyy fluorivetyhappoa, natriumhydroksidia, klooria (esim. kloroformi), rikkihappoa, etylihappoa, asetonia ja muita voimakkaita liuottimia. Kivipintaa puhdistaessa ei saa käyttää myöskään aineita, jotka on tarkoitettu kalsiumin ja kalkkikiven poistoon – se voi murentaa kivipintaa. Varovainen kannattaa olla myös punaviinin, mustan teen ja muiden runsaasti parkkiaineita sisältävien nesteiden kanssa – erityisesti vaalean luonnonkivipinnan tapauksessa.

 

Pakko myöntää, että kivityöpinnalle on astioita rikkoutunut enemmän kuin edellisen keittiön laminaattitasolle. Tosin näin on selvinnyt myös erilaisten astiasarjojen vahvuus – Arabian astiat pysyvät kädestä pudotessaan huomattavasti paremmin ehjinä verrattuna moniin muihin.

 

 

Vauhdikkaammassa kokkailussa ja keittiötoiminnassa käytän korkkisia pannualustoja, joita laitan työpinnan ja keraamisten astioiden väliin. Pannunalustoja pitää käyttää myös laitettaessa kuumia kattiloita työtasolle – kuuman pannun asettaminen kylmälle kivipinnalle voi aiheuttaa luonnonkiven murenemista.

 

 

Ja nyt hyviä puolia edellä mainitun kosteusvarmuuden lisäksi. Kivipinta näyttää mielestäni tosi hyvältä ja arvokkaalta. Sen ilme vaikuttaa myös vuosien jälkeen uudelta, koska se ei kulu silminnähden eikä siihen tule normaalissa käytössä tahroja.

 

 

Mikä parasta – kivipinta sopii hyvin leipomiseen ja on mainio alusta taikinalle – se ei tartu siihen kiinni. Taikinan rasva-aineet eivät vaurioita pintaa vaan pikemminkin suojaavat sitä.