Nämä vinkit ja tuotteet toimivat pienessä kodissa

Koulut ovat kohta ohi, joka tarkoittaa monelle nuorelle asuinpaikan vaihtoa – joko opiskelu- tai työpaikan perään. Pienessä kämpässä asuminen säästää rahaa, joten yksiö on opiskelijoiden sekä muutenkin itsenäistä elämää aloittavien nuorten joukossa suosittu asumismuoto.

Tunnetuin vinkki pienen tilan sisustamiseksi on kuutiometrien käyttäminen neliömetrien sijaan. Valitettavasti taloja, jossa huonekorkeus yltää yli tavanomaisen on Suomessa melko vähän. Enimmäkseen pienissä asunnoissa on tavanomainen huonekorkeus – noin 2.55 cm. Se ei mahdollista esimerkiksi sisäparven rakentamista.Toki myös tavallisen korkuisessa huoneessakin voi hyödyntää seinää säästääkseen lattiapintaa – seinälle voi kiinnittää hyllyjä, pikkupöydän tai jopa ripustaa tuoleja.

 

Seuraavat vinkit auttavat pienen kodin sisustamisessa:

1. Seuraa sisustaessa periaatetta – niin paljon kuin tarpeellista ja niin vähän kuin mahdollista. Hanki asuntoon vaan esineitä, joita ihan oikeasti käytät.

2. Vältä raskaita verhoja ikkunan edessä. Sen sijaan valitse joko rulla- tai laskoskaihdin, joka vaikuttaa tilassa kevyeltä.

3. Asunnon lattiasta kattoon vaaleaksi maalaamisen sijaan – vaikka valkoisella on avartava vaikutus – voi toimia hyvin vahvan osittaisen kontrastivärin lisääminen joko seiniin tai lattiaan. Kyseinen väri voisi kuitenkin edustaa neutraalia sävyä – joko mustaa tai harmaata.

4. Intensiiviset värit – kirkas punainen, keltainen jne. vaikuttavat pienessä tilassa isoina pintoina liian voimakkailta ja ärsyttävältä. Vältä niitä.

5. Valitse pieneen asuntoon monikäyttöisiä sekä helposti kasattavia esineitä.

6. Massiiviset erilliset kaapit tekevät pienestä tilasta raskaan. Vaatteita voi säilyttää kaapin sijaan kevyessä pyörällisessä vaatetelineessä, jota voi tarvittaessa käyttää myös tilanjakajana.

 

Toimitus suosittelee näitä pieneen kotiin:

Rakennuskaupoista löytyviä metallihyllyjärjestelmiä voi kätevästi käyttää pienessä tilassa. Ne kiinnittyvät seinälle jättäen lattiapinnan vapaaksi. Erilaisien hyllylevyjen lisäksi voi niihin kiinnittä myös pienen pöytälevyn. Kuvassa Elfan hyllyjärjestelmä.

 

Artekin 153 A ritiläpenkille voi tarvittaessa antaa monta käyttötarkoitusta – apupöytä, istuin tai hylly. Penkin yksinkertainen muoto helpottaa sen sijoittamista erilaisiin tiloihin. Suunnittelija Alvar Aalto. Kuvassa näkyvän penkin mitat 112,5×40 cm. Hinta 455 €, Finnish Design Shop.

 


Viso-akryylipöydät pinoutuvat toistensa alle ja vievät vähän tilaa. Läpinäkyvyyden ansiosta ne vaikuttavat tilassa kevyen ilmavilta. Valmistaja Habitat, hinta 235 €.

 


Yksiön voi tarvittaessa jakaa oleskelu- ja nukkumatilaksi avonaisella hyllyllä. Visuaalisesti vaikuttaa paremmalta, kun hylly ei yllä aivan kattoon asti. Kuvassa on koivuvanerinen Sik-Sak hylly, korkeus 136 cm, leveys 146 cm ja syvyys 38 cm. Hinta 357 €, valmistaja virolainen Radis.

 

Klaffipöytä sarjasta IKEA PS 2014 sopii siron ulkonäkönsä ansiosta hyvin pieniin tiloihin ja tarvittaessa saa siitä kunnon ruokapöydän. Pöydän pienin pituus 74 cm ja suurin 138 cm. Suunnittelija Jon Karlsson, valmistaja Ikea, hinta 149 €.

 

Unfurl vuodesohva muuntuu yhdellä käden liikkeellä vuoteeksi. Suunnittelijat Andreas Lund, Flemming Hojfeldt & Peter Weiss, valmistaja tanskalainen Innovation. Hinta varastokankailla 826 € ja tilauskankailla (kuten kuvassa) 961 €, Vepsäläinen.

 


Stelt- seinävalaisin sopii hyvin pieniin tiloihin olematta visuaalisesti liian dominoiva. Suunnattavuuden ansiosta toimii valaisin sekä kohde- että yleisvalaisimena – ylös käännettynä se antaa katosta heijastavaa yleisvaloa. Valaisimessa 3W:n LED lamppu, valmistaja Rydéns. Hinta 235 €, Ellos.

 

Step-minitikkaat menevät kevyesti kasaan ja toimivat myös klaffituolina. Tarvittaessa voi sellaisen siirtää helposti parvekkeelle juodakseen siellä vaikka aamukahvit. Tuotteessa on mukana koukku joka mahdollistaa tuoli-tikkaiden asettamisen seinälle. Suunnittelija Karl Malmvall, valmistaja Design House Stockholm, hinta 465 €, Finnish Design Shop.

 


Pienessä tilassa ovat käteviä toistensa sisään kasautuvat astiat kuten kuvassa näkyvät erisävyiset ja -mittaiset Kaleido-tarjottimet. Suunnittelija Klara Von Zweigberk, valmistaja Hay. Pienimmän XS-tarjottimen hinta alkaen 12 €, Stockmann.

 

HotCool lasi sopii sekä kylmille että kuumille juomille. Suunnittelija Björn Dahlström, valmistaja Iittala. 2 kpl pakkauksen hinta 21,90 €, Kodin Ykkönen.

 

Pyörällinen Alexis-vaateteline lisäosalla vie vähän tilaa ja toimii tarvittaessa myös tilanjakajana. Valmistaja Habitat, mitat 110 x 145 x 51 cm. Hinta lisäosan kanssa 158 €, ilman sitä 99 €.