MOMO-koti – mikä se on?

Viime vuonna järjestettiin Helsinki Design Week ohjelman yhteydessä ensimmäistä kertaa opastetut kävelykierrokset lähiökoteihin Helsingin alueella.

Lähiöt koostuvat ensisijaisesti ja enimmäkseen kerrostaloista ja Momo-koti merkitseekin kotia sellaisessa, jonka rakennusaika jää 50-, 60- tai 70 luvulle. MOMO tulee sanoista ”modest modernism”, vaatimaton modernismi. Momoliving-projektin vetäjä Katja Lindroosin mukaan sai tapahtuma viime vuonna paljon kannustusta ja siitä syystä niitä järjestettiin tänä vuonna lisää.

Momo-koti viehättää omassa arkisuudessaan ja siihen on helppoa samaistua – ennemmistö ihmisistä asuu juuri sellaisessa. Aiheesta on ilmestynyt myös Katja Lindroosin kirjoittama kirja – ”Momo koti elementissään”, joka auttaa lukijaa tutustumaan kyseiseen kotiin askel askeleelta.

Kirja kuvaa eri kymmenillä rakennettuja kerrostaloja ominaisuuksineen ja piirteineen. Joka vuosikymmenen kohdalla mainitaan plussat ja miinukset, jotka liittyvät kyseisen aikakauden rakennuksiin. Kirjasta saa vinkkejä, minkälaisia materiaaleja tietyn aikakauden momokodissa käyttää ja millaisia alkuperäisiä sisustusdetaileja asuntoa remontoidessa kannattaa säilyttää.

Momo kirja vie lukijan myös kuuteen momokotiin, joiden asukkaiden ammatti liittyy monen kohdalla sisustusalaan. Siitä johtuen ovat ne kodit hyviä esimerkkejä momokodin ammattimaisesta sisustamisesta. Miinuksena voi mainita sen, että kyseiset kodit ovat jossain määrin mediasta entisestään  tuttuja, joka kirjan lopussa kyllä mainitaankin. Tämä ei liity mitenkään teoksen sisällölliseen laatuun vaan pikemminkin kohteen tuoreuteen.

Momo koti elementissään kirja on hyvä opas kaikille niille, jotka suunnittelevat asunnon hankkimista 50-, 60- tai 70-luvun kerros- tai rivitalosta. Myös niille, jotka tähän asti ovat pitäneet lähiöitä kerrostaloineen tylsinä ja masentavina asuinpaikkoina. Momokotien kohdalla talon näyttävästä julkisivusta tärkeämpi on se, että ne mahdollistavat vaikuttaa itseensä ja luoda sinne omannäköinen viihtyisä koti.

Lisätietoja momo-kodeista sekä -asumisesta löytyy www.momokoti.fi