Mestarien muotoilemia

Skandinaavisissa kodeissa on nähty aina klassikkohuonekaluja. Arkkitehtina ja muotoilijana tunnettu Alvar Aalto on tunnettu paitsi rakennuksistaan myös monista huonekaluista. Alvar Aalto oli mukana perustamassa myös Artekia, joka oli mukana lanseeraamassa maailmalle pohjoismaisen muotoilun käsitettä.  Aallon ja Artekin tavoitteena oli tehdä huonekaluja, jotka ovat toimivia ja joita mahdollisimman moni voisi ostaa.

Tanskalainen huonekalujen valmistajan Fritz Hansenin klassikkotuolit Egg ja Swan tunnetaan laajalti muotojensa ansiosta. Klassikkotuolien suunnittelusta on vastannut Arne Jacobsen.

 

Viime vuosina Siesta- ja Pedro-tuoleja antiikkiliikkeistä metsästäneille tuli ilouutinen, koska Fasetti-antiikkikeskus päätti ottaa suomalaisen sisustusarkkitehti Carl-Gustav Hiort af Ornäsin suunnittelemat huonekalut uudelleen tuotantoon.

 

Sodan jälkeisessä Suomessa katsottiin eteenpäin, rakennettiin tulevaisuutta ja iloittiin pitkien synkkien vuosien jälkeen. Samaan aikaan solmittiin ennätysmäärä avioliittoja, perustettiin perheitä ja saatiin lapsia. Näihin uusiin koteihin ryhtyi Hiort af Ornäs suunnittelemaan ja valmistamaan kalusteita, kuten Siestan. Kuva Fasetti / Johannes Wilenius. 

 

Hiort af Ornäs suunnitteli 1952 Siesta-lepotuolin, jota on taas saatavilla. Siestan upeat muodot mahdollistavat monenväristen ja erilaisten kuosien käytön. Milanon Triennaalissa vuonna 1957 esitelty Siesta aloitti Fasetin Ornäsin uustuotannon. Kuva Fasetti / Johannes Wilenius) 

 

Carl-Gustav Hiort af Ornäs suunnitteli huonekaluja neljällä eri vuosikymmenellä. Ensimmäiset hänen muotoilemansa kalusteet otettiin tuotantoon heti toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1944, ja viimeiset suunnitelmat Hiort af Ornäs muotoili 1970-luvun alussa. Pedro-tuoli on vuodelta 1952. Kuva Fasetti / Johannes Wilenius. 

 

Tärkein Hiort af Ornäsin tuotteiden valmistaja oli Puunveisto Oy, jota muotoilija johti itse. Yrityksen valikoimissa oli erityisesti istuimia; pieniä yleistuoleja ja näyttäviä lepotuoleja, kuten kuvan Pedro. Kuva Fasetti / Johannes Wilenius. 

 

Puunveisto Oy:n Pedro-tuolin kevyempi versio. 1950-luvulla Hiort af Ornäsin sanottiin olevan suunnittelija, joka pakotti huonekaluillaan muut suomalaiset kalustetehtaat nostamaan tuotteidensa laatua. Kuva Fasetti / Johannes Wilenius. 

 

Arne Jacobsenin vuonna 1958 suunnittelema Egg-nojatuoli rahilla on todellinen klassikko. Kuva Fritz Hansen. 

 

Toinen Arne Jacobsenin Friz Hansenille suunnittelema klassikkotuoli Swan on myös vuodelta 1958. Verhoilun valinnalla tuolista saa persoonallisia erilaisia versioita. Kuva Friz Hansen   

 

Vuodelta 2013 oleva Fritz Hansenin Ro-tuoli edustaa muotokieleltään 1950-luvun huonekaluja. Ro:n suunnittelutiimissä ovat olleet Cecilie Manz, Christian Dell ja Jaime Hayon. Kuva Fritz Hansen. 

 

Jaime Hayonin muotoilema Fritz Hansenin Fri-tuoli on vuodelta 2015. Tuoli on kaunis ja kestävä kaluste, jonka arvo säilyy vuosien saatossa ja jolle voi ennustaa pitkää ikää. Kuva Fritz Hansen. 

 

Alvar Aallon suunnittelema nojatuoli numero 400, joka tunnetaan paremmin nimellä Tankki, on yksi 1900-luvun huonekalumuotoilun ehdottomista merkkipaaluista.  Alvar Aalto suunnitteli Tankki-tuolin vuonna 1936 Milanon Triennaaliin. Kuva Artek.

 

Alvar Aalto suunnitteli korkeaselkänojaisen 401-klassikkonojatuolin vuonna 1933. Kevyt ja linjakas nojatuoli otettiin heti käyttöön Paimion parantolan sisustuksessa. Laadukas, kotimaisesta puusta valmistettu ja Suomessa käsityönä verhoiltu nojatuoli on kuulunut suomalaisten kotien sisutukseen jo vuosikymmeniä. Kuva Artek.

 

Eero Aarnion suunnittelema Pallotuoli on kuin tila tilassa, kuin turvallinen pesä, jonka uumeniin voi vetäytyä rentoutumaan ja oleilemaan itsekseen. Pallotuolin yksinkertainen veistoksellinen muoto on sen menestyksen salaisuus. Aarnio suunnitteli Pallotuolin vuonna 1963 ja siitä muodostui hänen kansainvälisesti tunnetuimpia töitään ja suomalaisen muotoilun ikoni. Kuva Artek.