Listattomat lattiat

Olisin halunnut kotiin listattoman lattian. Se vaikuttaa tilassa mielestäni kauniimmalta sekä ilmavammalta kuin listoitettu lattia. Tosin oli vähänkin tavanomaisesta poikkeavampia ratkaisuja hankalaa saada läpi, kun hommissa olevat remonttimiehet moittivat vastaavia ideoita jo alkuvaiheessa: tämä homma vie hirveästi aikaa ja tulee kalliiksi. Tai: emme ole vastaavaa aikaisemmin tehneet, kukaan ei teen niin, se ei näytä hyvälle. Jos et itse tasan tarkkaan tiedä, miten listaton lattia toteutetaan niin annat puhua itseni ympäri, vaikkapa myöhemmin kaduttaakin. Niin kävi kohdallani.

Onko listaton lattia oikeasti hankala toteuttaa ja vaatiiko se työmieheltä erityistaitoja? Sisustusarkkitehti Raul Tiitus rakensi asuntoonsa listattoman lautalattian. Hänen mukaan on kyseessä aika tavallinen prosessi – rakentajaa täytyy vaan informoida ajoissa siitä, että kohteeseen halutaan listaton lattia. Asennuksessa ei ole listalliseen lattiaan verrattuna eroja, mutta seinän viereen tulevat lankut pitää sahata huolellisesti ja tarkasti. Listaton lattia edellyttää myös seinän maalauksen huolellista toteutusta – kunnolla lattiarajaan asti. Raul käytti asunnossaan lattiamateriaalina 14 mm paksua lankkua. Hänen mukaansa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että tiiviste lattian ja seinän välissä olisi elastinen ja mahdollistaisi vähän pelivaraa.

Listavapaaseen lattiaan voi mennä vähän enemmän materiaalia listalliseen verrattuna, mutta ero ei ole suuri. Kun remonttimiehesi kieltäytyy tekemästä toiveidesi listatonta lattiaa – vaihda työmiestä. Kyseessä ei ole mikään hankala prosessi, kun vaan työ hoidetaan laadukkaasti, toteaa sisustusarkkitehti Tiitus.